Μένουμε Δυτική Μακεδονία και μετράμε τους φίλους μας. Η απάντηση του Πάρι Κουκουλόπουλου στο Νίκο Μάντζαρη

5 Min Read

Με ενα μακροσκελές κείμενο ο κ Μάντζαρης προσπαθεί να απαντήσει στην ανάρτηση μου (οι ταλαντούχοι σύμβουλοι της κυβερνησης) και παρακάμπτοντας τα ερωτήματα που θέτω, περί άλλων τυρβάζει.
1.Ο δημόσιος διαλογος μεταξυ μας ξεκίνησε με απαντηση του σε άρθρο μου σχετικό με το μέλλον της Τηλεθέρμανσης. Ειναι εκπληκτικό οτι ο κ Μάντζαρης σε δυο απαντησεις του παραθέτει σωρεία ανούσιων στοιχείων επι παντός επιστητού, αλλά για την τηλεθέρμανση τσιμουδιά.
Εμείς αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε για να διατηρηθεί και να διευρυνθεί η τηλεθέρμανση, εκείνος αδιαφορεί και εδω βρίσκεται μια μεγάλη μας διαφορά.
2.Αντίθετα επιμένει και προσπαθεί να στοιχειοθετήσει τις διαφορές όσων είπα πριν ενα χρόνο και αυτων που λέω τώρα. Ματαιοπονεί γιατι ακόμα και το βίντεο που παραθέτει επιβεβαιώνει πανηγυρικά τη διαχρονική θέση μου: Ο τοπος μας πρέπει να οικοδομήσει ενα νέο μοντέλο αναπτυξης και γι αυτο χρειάζεται ΧΡΟΝΟ-ΣΧΕΔΙΟ-ΧΡΗΜΑ.
Εμείς πασχίζουμε να εξασφαλιστεί ο ελαχιστος απαραίτητος χρόνος στην περιοχή προκειμένου να οικοδομήσουμε ενα ασφαλές αύριο, ο κ Μάντζαρης πανηγυρίζει καθε φορα που ο χρόνος μας περιορίζεται δραστικά. Ειναι μια άλλη μεγάλη μας διαφορά.
3.Αν ψάχνει για κάποιον που στα ζητήματα της περιοχής και του λιγνίτη μεταμορφώθηκε απο άσπρο κύκνο (πριν τις εκλογες) σε μαύρο (2 μηνες μετα) θα τον βρει στο πρόσωπο του πρωθυπουργού που κατα τα αλλα υμνολογεί. Ποσο ιστορική ειναι η απόφαση της βιαιης απολιγνιτοποιησης θα φανεί πολύ σύντομα το μονο σίγουρο πάντως ειναι οτι θα μείνει στην ιστορία. Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας ειναι μείζον ζήτημα και εμεις δεν πανηγυρίζουμε όταν η χωρα παραδίδεται σε εισαγόμενα καύσιμα. Ο κ Μάντζαρης ρίχνει μια τουφεκιά στον αέρα για την “αεριοποίηση” της ενεργειας και για την ενεργειακή ασφάλεια δε δίνει δεκάρα. Αυτη ειναι μια ακόμα μεγάλη μας διαφορά.
4.Ο νομος που δεν μπορεί να θυμηθεί ο κ Μάντζαρης ειναι ο 3468/2006 (οπως διαμορφώθηκε) όπου θεσπίστηκε ουσιαστικά ενιαίο πλαίσιο για τις ΑΠΕ και τις ΣΗΘΥΑ. Αμφότερες μπαίνουν στο δίκτυο πριν απο οποιαδήποτε άλλη παραγωγική μονάδα και με τιμή συμφωνημένη και ψηλότερη της οριακης τιμης του συστηματος. Οι ΣΗΘΥΑ δηλ ειναι οι μονες μοναδες βασης που αντιμετωπίζονται ως ΑΠΕ και το πλαίσιο αυτο αξιοποιείται διαχρονικα απο ιδιωτες και η πρόταση μου ειναι να πράξουν το ίδιο οι Δήμοι και η ΔΕΗ. Οι ιδιωτες με αυτο το πλαίσιο σε ενα βαθμό επιδοτούνται αλλα ο κ Μάντζαρης ξεσηκώνεται επειδή πρότεινα να πράξουν το ίδιο κάποιοι δημόσιοι φορείς. Κι εδω επισης υπάρχει μια τεράστια διαφορά στην αντίληψη μας.
5.Ο κ Μάντζαρης ειναι διορισμένος απο τον κ Χατζηδακη σε επιστημονική επιτροπή του υπουργείου και ασχολειται ως σύμβουλος σε διάφορα projects οπως αυτο της δικαιης μεταβασης. Τίποτα απο ολα αυτά δεν ειναι κακό και ούτε κατα διάνοια επιλήψιμο, ωστοσο μας βοηθάνε να κατανοήσουμε οτι ο κ Μάντζαρης δεν ειναι ο Μωυσής της περιοχης ούτε ο Ιησούς Χριστός της κλιματικής αλλαγης για να γίνεται τιμητης των πάντων. Εχει ενδιαφέρουσες απόψεις και αν θέλει πραγματικα να βοηθήσει την περιοχή ειναι καλοδεχούμενος και θα εχει πολλές ευκαιρίες στο άμεσο μέλλον. Ας βάλει για παράδειγμα πλάτη στη σιδηροδρομική γραμμή Κοζανη-Καλαμπακα-Ηγουμενιτσα και τον εμπορευματικό σταθμό στα Κοιλα που επιβαλεται να δρομολογηθουν άμεσα, ή πάλι στην αποφασιστική και άμεση ενίσχυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ειναι προτεραιοτητες που δε χρειάζεται να περιμένουν το περίφημο σχέδιο της κυβερνησης που καθε μήνα ζητάει άλλο ενα μήνα για να το καταρτίσει με τους περιώνυμους συμβούλους της.
6.Η βασική μου πρόταση για το αύριο της περιοχης ειναι να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία προπύργιο ενεργειακής δημοκρατίας με καθολική εφαρμογή του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ στα 80.000 κτίρια της περιφερειας μας καθιστώντας παράλληλα ολους τους κατοικους της αυτοπαραγωγούς. Ειναι μια εμβληματική πρόταση που δημιουργεί οικονομίες κλίμακας σε καθε νοικοκυριό, δίνει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση με την ισχυρή μόχλευση που τη συνοδεύει και αναβαθμίζει το ενεργειακό brand name της περιοχης που μπαίνει έτσι στην πρωτοπορία των ενεργειακών αλλαγών. Η παραγωγή της ενεργειας στη νέα εποχή δεν μπορεί να ειναι υπόθεση μιας ολιγαρχίας ούτε των Γερμανών, οπως λέει ο πρωθυπουργός στη γνωστή συνέντευξη του στη Bild, μπορεί να γινει υπόθεση του καθε πολίτη. Όσο αποφασιστικά οφειλουμε να δράσουμε στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγης άλλο τόσο πρέπει να παλέψουμε στο άλλο μεγάλο μέτωπο της εποχής που ειναι οι ανισότητες.
Αυτά απο την πλευρά μου και μια απαραίτητη υπενθύμιση προς πάσα κατεύθυνση.
Μένουμε Δυτική Μακεδονία και σημερα μετράμε τους φιλους μας στον αγώνα να κρατήσουμε όρθιο τον τοπο μας.

Μοιραστείτε την είδηση