Μέρες Μαγιού του 1993 ανανέωνε τα «ραντεβού» της η «Κοζάνη», για να κατακτήσει το τρόπαιο του Κυπέλλου Ελλάδος!…

8 Min Read
Στην μισού και πλέον αιώνα πορεία της, η «Κοζάνη» ευτύχησε να «βιώσει» σιτγμές αφθάστου ποδοσφαιρικού μεγαλείου και μη, καθώς στην πολύχρονη αθλητική «παρουσία» της, πέρασε απ’ όλες τις βαθμίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, πλην την «πρώτης τη τάξει»!…
Επόμενο ήταν την τροπαιοθήκη της να κοσμούν αρκετά έπαθλα, βραβεία, κύπελλα, όλα τοπικής προέλευσης.
Την ποδοσφαιρική περίοδο 1992-93 η «Κοζάνη» τοποθέτησε στην τροπαιοθήκη της ένα ακόμη κύπελλο, καθώς ανακηρύχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος της Ε.Π.Σ. Κοζάνης, επιβληθείσα με 2-0 της «Αναγέννησης» Πτολεμαΐδος, στον τελικό της 31ης Μαρτίου 1993, που διεξήχθη στο γήπεδο Μαυροδενδρίου.
Για την ιστορία, σκόπιμο κρίνεται να αναγραφούν οι πρωταγωνιστές του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος της Ε.Π.Σ. Κοζάνης.
Διαιτητής ο Μουλασιώτης, με επόπτες τους Σπανό και Σπυρίδη.
Αντίπαλοι: «Κοζάνη» (Προπονητής Θεοδ. Αμαραντίδης,  Γυμναστής Κώστας Μαυροζούμης), Μαρούδης, Δεληγιάννης, Αποστολίδης, Στιάπης, Καρατσούλας, Δινόπουλος, Μαντώς (67’ Γεωργ. Καραθανάσης), Λουμπουτσκός, Τσικόπουλος, Καπιδάνς, Μαυρουδής.
«Αναγέννηση» Πτολεμαΐδος: Παρασχάκης, Προδρομίδης, Ιωσηφίδης, Αμανατίδης, Καραμπάσης, Θεοδωρίδης, Νίκου, Τσεπραηλίδης, Σπανός, Τσομπανάκης, Τοπάλης.
Σκόρερ: Δινόπουλος στο 57’ και Λουμπουτσκός στο 85’.
«Τρώγοντας έρχεται η όρεξη», λέγει ο θυμόσοφος λαός μας. Έτσι, και η κατάκτηση του Κυπέλλου της Τοπικής Ένωσης, έδωσε στην «Κοζάνη» το δικαίωμα να συμμετάσχει στην επόμενη, Πανελληνίου επιπέδου, φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, που διοργάνωνε πλέον η Ε.Π.Ο. και στην οποία ελάμβαναν μέρος οι Κυπελλούχοι των Ενώσεων.
Η από την Ε.Π.Ο. διοργάνωση της β’ φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι διεξαγόμενοι αγώνες δεν περιορίζονταν στα μέχρι τότε στενά τοπικά όρια των οικείων Ενώσεων των διαγωνιζομένων συλλόγων, αλλά επεκτείνονταν, με την διαδικασία της κληρώσεως, και σε Κυπελλούχους Ενώσεων, απομακρυσμένων μεταξύ των γεωργραφικών διαμερισμάτων. Παράλληλα, δινόταν η ευκαιρία στους Κυπελλούχους των Ενώσεων, εφ’ όσον είχαν θετική πορεία στους αγώνες, να προβληθούν σε Πανελλήνια κλίμακα, με τις επιτυχίες και διακρίσεις τους, πέραν των στενών τοπικών ορίων.
Η Ε.Π.Ο. είχε ορίσει την Τετάρτη, 14 Απριλίου 1993, ως εναρκτήρια ημερομηνία διεξαγωγής της β’ φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος, μεταξύ ερασιτεχνικών σωματείων. Το… «ταξίδι στο άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα» είχε ξεκινήσει για τους Κυπελλούχους των Ενώσεων. «Κοινή η τύχη και το μέλλον αόρατο», για τον καθένα!…
Η «Κοζάνη» υποδέχονταν στην έδρα της την «Δόξα» Άρτης, την οποία φιλοδώρησε με έξι τέρματα, χωρίς να δεχθεί ούτε ένα. Το 6-0 έγραψαν οι: Καπιδάνος με κεφαλιά στο 29’, Τσικόπουλος με κεφαλιά στο 40’ και ο ίδιος με πλασέ στο 70’, Δινόπουλος με κεφαλιά στο 55’, Γεωργ. Καραθανάσης με σουτ έξω από την περιοχή στο 73’ και Μαυρουδής με κεφαλιά στο 80’.
Διαιτητής ο Πολιτίδης, με επόπτες τους Παραδεισόπουλο, Λαχανίδη (Συνδέσμου Πιερίας).
Οι ομάδες: «Κοζάνη»: Παρασκευάς, Γαϊγάνης, Δίντσικος (46’ Παπανικολάου), Στιάπης, Καρατσούλας, Δινόπουλος, Αποστολίδης, Μαυρουδής, Τσικόπουλος, Καπιδάνος (63’  Γεωργ. Καραθανάσης), Καζαντζίδης.
«Δόξα» Άρτης: Μπούκας, Μπετχαβάς, Μπασδέκης, Θ. Νάτσιος, Μούτσιος, Βλάχος (75’ Ραβανός), Παπαλάμπης, Β. Νάτσιος, Σκουτέλας, Λιαπάκης (60’ Κουτσοπάνος), Τόλης.
Η επόμενη ημερομηνία διεξαγωγής αγώνων Κυπέλλου Ελλάδος είχε ορισθεί για την Τετάρτη, 5 Μαΐου 1993, από την Ε.Π.Ο., η οποία, θέλοντας να επισπεύσει τους αγώνες του θεσμού του Κυπέλλου, μέρες Μαγιού επέλεξε για την διεξαγωγή των αγώνων.
Μέρες Μαγιού, όμως, και η «Κοζάνη» ανανέωνε τα «ραντεβού» της για το τρόπαιο, καθώς έθετε «εκτός μάχης», τον ένα μετά τον άλλο, τους αντιπάλους της.
Έτσι, σαν σήμερα (5 Μαΐου 1993), πριν 25 χρόνια, το «ραντεβού» της «Κοζάνης» είχε ορισθεί στην Κέρκυρα, στο νησί των Φαιάκων!… Ένα τόπο, από παράδοση τουριστικό και φιλόξενο, που αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί πόλον έλξεως χιλιάδων τουριστών και μη.
Η αποστολή της «Κοζάνης», κατά την επίσκεψή της στο «Αχίλλειον» της Κέρκυρας. Διακρίνονται από αριστερά: Ο αείμνηστος Πρόεδρος Τηλέμαχος Σιούλας, οι ποδοσφαιριστές Παπανικολάου, Στιάπης, Παρασκευάς, ο υπεύθυνος οικονομικών Γεωργ. Καζαντζίδης, ο γυμναστής Κώστας Μαυροζούμης, ο προπονητής Θεόδωρος Αμαραντίδης, οι ποδοσφαιριστές Μαυρουδής, Γαϊγάνης, Δίντσικος, Μαντώς, Καραθανάσης Γεωργ., Τσικόπουλος, Καρατσούλας και ο Γεν. Γραμματέας Δημήτρης Κλείδης.
Βέβαια, η αποστολή της «Κοζάνης» δεν είχε χαρακτήρα τουριστικό. Κάθε άλλο, αφού έπρεπε να αγωνισθεί, να συγκρουσθεί, διεκδικώντας την νίκη και μέσω αυτής, το τρόπαιο. Ωστόσο Αθλητισμός και Τουρισμός μπορούν να συνυπάρχουν άνετα.
Ο «Όλυμπος» ήταν ο Κυπελλούχος του νησιού, ο οποίος είχε ετοιμασθεί κατάλληλα και περίμενε να αντιμετωπίσει την «Κοζάνη», χωρίς να κρύβει τις φιλοδοξίες του για ένα θετικό αποτέλεσμα.
Με τις προϋποθέσεις αυτές, ο αγώνας προμηνύονταν ενδιαφέρων, όπως και στη συνέχεια απεδείχθη, με την «Κοζάνη» να παίρνει το προβάδισμα στο σκορ, αλλά και τους νησιώτες να μη την αφήνουν να ξεφύγει, ισοφαρίζοντας δύο φορές.
Η «Κοζάνη» προηγήθη στο 5’ με τον Δινόπουλο (1-0), ο «Όλυμπος» όμως στο 29’ ισοφάρισε (1-1) με τον Κρητικό Κ., για να λήξει το ημίχρονο ισόπαλο. Ο Δίντσικος στο 62’ έδωσε το προβάδισμα (1-2) στην «Κοζάνη», ο Κρητικός Θ., όμως, με κεφαλιά έγραψε το 2-2, στο 69’. Το τελικό αποτέλεσμα (2-3) σημειώθηκε στο 79’, όταν ο Μαντώς επέτυχε το τρίτο και νικητήριο τέρμα για την «Κοζάνη», η οποία έκανε το δεύτερο ουσιαστικό «βήμα» της για την κατάκτηση του τροπαίου.
Στον αγώνα αυτόν, η «Κοζάνη» χρησιμοποίησε και τους 13 ποδοσφαιριστές, που είχε στην αποστολή της, ήτοι: Παρασκευά, Γαϊγάνη, Δίντσικο, Παπανικολάου, Καρατσούλα, Δινόπουλο (73’ Στιάπη), Καραθανάση Γεωργ. (77’ Δεληγιάννη), Μαντώ, Τσικόπουλο, Λουμπουτσκό, Μαυρουδή.
Ο δρόμος, όμως, για το τρόπαιο ήταν μακρύς και είχε αρκετά ακόμη «εμπόδια», τα οποία η «Κοζάνη» έπρεπε να τα υπερπηδήσει, για να φθάσει στον προορισμό της.
Την επόμενη Τετάρτη, 12 Μαΐου 1993, η «Κοζάνη» φιλοξενούσε, στην έδρα της, τον Κυπελλούχο Καρδίτσης, «Ατρόμητο» Παλαμά, ο οποίος, όχι μόνο προέβαλε σθεναρή αντίσταση απέναντι στην «Κοζάνη», αλλά και σε μία από τις επικίνδυνες επιθέσεις του προηγήθη στο σκορ (0-1), με τον Τσιγγέλη στ 63’.
Ένδεκα από τους 13 ποδοσφαιριστές της «Κοζάνης», που χρησιμοποιήθηκαν στον νικηφόρο αγώνα της (2-1) εναντίον του Ατρομήτου Παλαμά – Καρδίτσας. Όρθιοι από αριστερά οι: Τσικόπουλος, Παρασκευάς, Μαυρουδής, Καζαντζίδης, Παπανικολάου, Καρατσούλας και καθήμενοι από αριστερά οι: Γαϊγάνης, Καπιδάνος, Δίντσικος, Δινόπουλος, Λουμπουτσκός.
Η «Κοζάνη» αντέδρασε άμεσα και στο 65’ ο Τσικόπουλος με κεφαλιά, ύστερα από σέντρα του Καζαντζίδη ισοφάρισε (1-1). Την νίκη (2-1) στην «Κοζάνη» έδωσε και πάλι ο Τσικόπουλος στο 88’, με ένα θαυμάσιο ανάποδο ψαλίδι, ύστερα από σέντρα του Καπιδάνου.
Διαιτητής ο Μελιτζανίδης, με επόπτες τους Γελαδάρα, Νίκου (Συνδέσμου Ημαθίας).
Οι αντίπαλοι: «Κοζάνη»: Παρασκευάς, Δεληγιάννης, Δίντσικος, Γαϊγάνης, Καρατσούλας (73’ Λουμπουτσκός), Δινόπουλος, Γεωργ. Καραθανάσης (46’ Παπανικολάου), Μαυρουδής, Τσικόπουλος, Καπιδάνος, Καζαντζίδης.
«Ατρόμητος» Παλαμά: Παφλιάς, Φώτης, Γραβάνης, Αρχοντούλης, Ορφανιώτης, Αβραμόπουλος, Μπακαβέλος (52’ Χατζηρίζος), Πετρόπουλος, Τσιγγέλης, Παπακυρίτσης, Τσιρώνης (85’ Τσιούκας).
Τα εναπομείναντα «ραντεβού» της «Κοζάνης» στις μέρες Μαγιού του 1993, στο φύλλο του ερχόμενου Σαββάτου.
ΔΗΜ. ΚΛΕΙΔΗΣ

 

Μοιραστείτε την είδηση