Μέρος των ευρωπαϊκών χρημάτων θα διοχετευθούν για τη στήριξη των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας που θα πρέπει πλέον να βρουν κάτι άλλο να κάνουν ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη Bild

4 Min Read

Μέρος των ευρωπαϊκών χρημάτων θα διοχετευθούν   για τη στήριξη των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας που  θα πρέπει πλέον να βρουν κάτι άλλο να κάνουν ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη Bild

Ειδκή αναφορά στην απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Bild».

Παίρνοντας θέση απέναντι στις απόψεις όσων (στη Γερμανία και αλλού) επισείουν το κίνδυνο της διαφθοράς, ότι τα χρήματα προς την Ελλάδα ενδέχεται «να διοχετεύονταν στη λάθος κατεύθυνση», ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει «θέσει τον πήχη πολύ υψηλά όσον αφορά στην ακεραιότητα και τη διαφάνεια».

«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα σχετικά με το πώς διατίθενται τα χρήματα σήμερα. Το υφιστάμενο πρόγραμμα SURE, το οποίο αφορά την στήριξη της προσωρινής απασχόλησης, θα διατεθεί για την στήριξη νέων ανθρώπων» τονίζει και αναφέρει ως παραδείγματα αξιοποίησης των χρήματων την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής και τη διασφάλιση της πράσινης μετάβασης.

«Με ρωτήσατε πού θα διοχετευτούν τα χρήματα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες. Η RWE σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση όπου υπήρχε μια παλιά λιγνιτική μονάδα. Συνεπώς είναι και προς το συμφέρον γερμανικών εταιρειών, επειδή θέλω να αλλάξω το αφήγημα. Δεν είναι πλέον θέμα αποπληρωμής χρέους προς την ΕΕ, αλλά επενδυτικών ευκαιριών που θα είναι επωφελείς για ελληνικές εταιρείες, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα θα ωφελήσουν και γερμανικές εταιρείες.

 

Καλλιόπη Βέττα: Οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ούτε ενδιαφέρον

Σχολιάζοντας σχετικά με την αναφορά του Πρωθυπουργού για την Δυτική Μακεδονία η  Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης  Καλλιόπη  Βέττα  ανέφερε:

«Ο κ. Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Bild για ζητήματα πολιτικής επικαιρότητας. Στη συνέντευξη αναφέρεται σε πολλά γεγονότα τα οποία εξωραΐζει ή, απλώς, ψεύδεται όπως π.χ. ότι το κράτος θα αναλάβει τη συμπλήρωση των μισθών των πολιτών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, όταν ήδη έχει ανακοινωθεί πως θα υπάρξουν μειώσεις 20% για εκατομμύρια εργαζομένους.

Ωστόσο, αναφερόμενος ειδικότερα στην Δυτική Μακεδονία και τα σχέδια για την βίαιη απολιγνιτοποίηση είπε αυτολεξεί: ΄΄θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν΄΄ πριν συνεχίσει διαβεβαιώνοντας το γερμανικό επενδυτικό κοινό ότι οι πρωτοβουλίες του θα είναι προς το συμφέρον τους.

Ο κ. Μητσοτάκης, ελαφρά τη καρδία, ξεχνά ότι κάθε θέση εργαζομένου στο συγκεκριμένο κλάδο, δημιουργεί ή συντηρεί  2,5 έως 4 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή άρα καταδικάζει ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία.

Γνωρίζαμε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα πλην της εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων στον τομέα της ενέργειας. Χθες, διαπιστώσαμε, για μια ακόμη φορά δυστυχώς, ότι δεν υπάρχει η ευαισθησία και το ενδιαφέρον για το μέλλον των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας οι οποίοι, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θα πρέπει μόνοι τους να βρουν κάτι άλλο να κάνουν, μιας και τα συμφέροντα έχουν αποφασίσει για το μέλλον τους».

 

Μοιραστείτε την είδηση