Με το βλέμμα στραμμένο στην απολιγνιτοποίηση και έχοντας αυτό ως προτεραιότητα, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης τον απολογισμό της δημοτικής αρχής του έτους 2021. Ο κ. Μαλούτας ήταν ξεκάθαρος πως όλα τα υπόλοιπα που αφορούν στην καθημερινότητα και στα του δήμου, έπονται της απολιγνιτοποίησης, τονίζοντας μάλιστα πως «οι ΑΠΕ είναι μονόδρομος».

Κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε στα της πανδημίας, στη αύξηση του ενεργειακού κόστους από το περασμένο φθινόπωρο που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των λειτουργικών εξόδων του δήμου, στις εντάξεις έργων (7,5 εκ. ευρώ στο ΕΣΠΑ) και στις προγραμματικές με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που αφορούν στις οδικές προσβάσεις για τις επιχειρήσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες. Τα επιμέρους θέματα που προέκυψαν από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ήταν το μέλλον της τηλεθέρμανσης, η συνεργασία του με τις άλλες δυο παρατάξεις που αποτελούν την πλειοψηφία, την κατάσταση που επικρατεί στο ΔΗΠΕΘΕ και στο αν θα είναι ξανά υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Η απλή αναλογική απαιτεί συγκλίσεις, απαιτεί συναινέσεις» τόνισε ο κ. Μαλούτας, αναφερόμενος στις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας για τις εξελίξεις αναφορικά με τις προσφυγές που έγιναν κατά των ρυθμίσεων Θεοδωρικάκου για την διοίκηση των δήμων. Όσον αφορά στις κοινωνικές δράσεις του Δήμου, ο κ. Μαλούτας μίλησε για το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με το «Χαμόγελο του παιδιού», την προσθήκη τριών δωματίων για αστέγους στο κτίριο των «40 Μαρτύρων», την συνεργασία του Δήμου με τον ΟΑΕΔ για βοήθεια στους άνω 55 ετών, καθώς και την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των Ρομά. Σε ό,τι αφορά στα περιβαλλοντικά ζητήματα, αναφέρθηκε στον καθαρισμό στους πρόποδες του Άη Λιά, στο πρόγραμμα των τηγανελαίων, στον καινούριο εξοπλισμό για την αναβάθμιση της καθαριότητας που προμηθεύτηκε ο Δήμος Κοζάνης και στην διεκδίκηση της συμμετοχής στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, αλλά και στο φωτοβολταϊκό των έξι μεγαβάτ.

Τηλεθέρμανση

Απαντώντας σε ερώτηση για  το ζήτημα της τηλεθέρμανσης και το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Μαλούτας ανέφερε πως το μέλλον της τηλεθέρμανσης θα είναι η μονάδα συμπαραγωγής στον ΑΗΣ Καρδιάς με μονάδες  φυσικού αερίου. Τόνισε δε ότι οι ηλεκτρολέβητες που λειτουργούν σήμερα για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας θα πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία μέχρι να συνδεθούν όλες οι τηλεθερμάνσεις μεταξύ τους, ώστε να αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα. «Οι ενεργειακές εξελίξεις που αφορούν στην τροφοδοσία της χώρας μας και στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και την αναθεώρηση της απόφασης για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, φαίνεται να ευνοούν και την ομαλή εξέλιξη της τροφοδοσίας της τηλεθέρμανσης» είπε ο κ. Μαλούτας.

Ανάπλαση του ΟΣΕ

Σε ερώτηση του «Χ» για το τι συμβαίνει και καθυστερεί η ανάπλαση της περιοχής του ΟΣΕ, ο κ. Μαλούτας ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη η μελέτη από την ΑΝΚΟ, έχει εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για πολεοδομικό σχεδιασμό και έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη του CUT & COVER (τούνελ που πρόκειται να γίνει αριστερά του σταθμού). Ωστόσο, η τελευταία δεν έχει υποβληθεί στο ΕΣΠΑ, όπως αναμενόταν, «διότι δεν προέκυψε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμαρχος, αλλά υποβλήθηκε σε ανταγωνιστικό πρόγραμμα προς ένταξη.

ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Σε σχέση με το ΔΗΠΕΘΕ ο κ. Μαλούτας ανέφερε πως θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του και πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει η πρόσληψη νέου καλλιτεχνικού διευθυντή. «Είμαστε αναγκασμένοι να περάσουμε αυτό τον δαίδαλο αποφάσεων και καθυστερήσεων» τόνισε.

Δημοτική Βιβλιοθήκη

Όσο για την επιλογή του να αναλάβει την προεδρία της Βιβλιοθήκης ο κ. Μαλούτας είπε ότι «ανέλαβα ξανά την προεδρία της Δημοτικής βιβλιοθήκης για ένα και μοναδικό λόγο, ώστε να μπορέσω να αξιοποιήσω στο έπακρο τις δυνατότητες που δίνει η χαλάρωση των μέτρων του κορωνοϊού και τις ευκαιρίες που μπορεί να έχει ο πολιτισμός». Ο κ. Μαλούτας επεσήμανε πως η απομάκρυνση Παπαποστόλου δεν σήμαινε πως ο πρώην Πρόεδρος δεν έκανε καλά την δουλειά του, αλλά πως «όταν ένας Δήμαρχος χτυπάει μια πόρτα, ανοίγει πιο εύκολα».

Αδέσποτα

«Ο Δήμος δεν είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα σκυλιά. Υπεύθυνοι είναι οι άνθρωποι που παίρνουν ένα κατοικίδιο και μετά το παρατάνε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλούτας για την κατάσταση με τα αδέσποτα που επικρατεί στην πόλη, τονίζοντας πως ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να μαζεύει τα ζώα, να τα στειρώνει, να τα εμβολιάζει και να τα αφήνει στο φυσικό τους περιβάλλον. Επίσης, ανέφερε πως έχουν γίνει προσπάθειες συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία, καθώς και προσπάθειες προώθησης της υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων για να μειωθεί ο αριθμός τους.

Για την εκ νέου διεκδίκηση του Δήμου Κοζάνης

Τέλος, σχετικά με το αν θα διεκδικήσει εκ νέου τον Δήμο Κοζάνης, ο κ. Μαλούτας ανέφερε πως θα πάρει την απόφαση του σε περίπου δέκα μήνες, ανάμεσα στις Απόκριες και το Πάσχα του 2023 και πως η απόφαση αυτή θα κριθεί από την εξέλιξη και τα αποτελέσματα μιας σειράς πρωτοβουλιών που έχει πάρει.

Στην ερώτηση του τι προσόντα πρέπει να έχει ένας δήμαρχος για να θεωρηθεί επιτυχημένος, ο κ. Μαλούτας είπε πως θα πρέπει να ασχοληθεί με δράσεις που δεν έκανε κάποιος σε άλλες θητείες, να υπηρετεί τον πολίτη, την τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της. «Αυτά είναι κάποια σημαντικά στοιχεία για έναν πετυχημένο δήμαρχο, αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι η κατεύθυνση που ακολουθεί κάποιος» κατέληξε ο κ. Μαλούτας.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr