Μέσα στο Σαββατοκύριακο τα αποτελέσματα για το αν υπάρχει μετάλλαξη του ιού από τα μινκ-Προβλέπονται αποζημιώσεις για τους εκτροφείς των οποίων τα ζώα θανατώνονται

3 Min Read

Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας με τα κρούσματα του κορωνοϊού στις φάρμες με μινκ, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης. Ο κ. Κασαπίδης μίλησε για μια απόλυτα ελεγχόμενη κατάσταση και μια διαχείριση που ήταν άψογη από την πρώτη στιγμή από τους εμπλεκόμενους (ΕΟΔΥ και υπηρεσίες περιφέρειας).

Στην συνέντευξη (η οποία έγινε με τηλεδιάσκεψη) τονίστηκε πως από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θέμα από την Τετάρτη, έγινε άμεση λήψη δειγμάτων όπου χρειάστηκε και κυρίως ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε ελέγχους του προσωπικού των 90 εκτροφείων που υπάρχουν στην Δυτική Μακεδονία. Από αυτές τις φάρμες οι χαρακτηρισμένες «ύποπτες» είναι εννέα εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονται στην Καστοριά, μια στα Γρεβενά και πέντε στην Κοζάνη.

- Advertisement -

«Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε επίπεδο χώρας γιατί δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο πουθενά στην Ελλάδα γι’ αυτό και προχωράμε σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο και τους εμπλεκόμενους για την δημιουργία ενός πρωτοκόλλου διαχείρισης» τόνισε ο Περιφερειάρχης. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως πρωταρχικός στόχος είναι η δημόσια υγεία. Μάλιστα μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γνωρίζουμε αν πρόκειται για μετάλλαξη της νόσου ή όχι.

 

Προβλέπονται αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες των εκτροφείων

Το πρωί του Σαββάτου στην φάρμα που εντοπίστηκαν τα εννέα θετικά στον κορωνοϊό δείγματα σε μινκ, θανατώνονται τα 2500 ζώα τα οποία θα ενταφιαστούν σε χώρο της φάρμας. Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης της φάρμας, όπως και άλλοι ιδιοκτήτες αν χρειαστεί να θανατωθούν τα ζώα τους, προβλέπεται να αποζημιωθούν όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, αυτό ξεκαθαρίστηκε στην πρωινή τηλεδιάσκεψη με στελέχη του Υπουργείου απλά λόγω της μοναδικότητας, σε επίπεδο χώρας, του περιστατικού δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ο τρόπος και το μέγεθος της αποζημίωσης.

Μάλιστα ο κ. Κασαπίδης είπε πως συζητείται με τις υπηρεσίες αν υπάρχει τρόπος τα ζώα που θανατώνονται να υπάρχει η δυνατότητα να εκμεταλλευτεί η γούνα τους. Επίσης χαρακτήρισε αήθη την επίθεση που δέχεται ο κλάδος της γούνας και της εκτροφής μινκ από οικολογικές οργανώσεις.

 

Έκτακτη ενίσχυση των υπηρεσιών με εξοπλισμό και προσωπικό

Λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί οι υπηρεσίες που προχωρούν σε δειγματοληψίες και έχουν υψηλό φόρτο εργασίας, η Περιφέρεια ζήτησε από την Πολιτική Προστασία την προμήθεια εξοπλισμού υψηλών προδιαγραφών. Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη οι υπηρεσίες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν με τον κ. Ηλιάδη να συμπληρώνει πως αυτή την στιγμή οι εργαζόμενοι στις κτηνιατρικές υπηρεσίες διαθέτουν τον εξοπλισμό που διαθέτει και ο ΕΟΔΥ.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση