Μετεγκατάσταση Ακρινής: Την επίσπευση των διαδικασιών για το δημοψήφισμα ζητούν 3 σύμβουλοι του Τοπικού Συμβουλίου

3 Min Read
Πανοραμική άποψη της Ακρινής. Στο βάθος διακρίνεται ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός του Αγίου Δημητρίου. Φωτογραφία: Σωκράτης Μουτίδης

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και ώρα 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής κατόπιν αιτήματος τριών τοπικών συμβούλων , οι οποίοι ζήτησαν την επίσπευση των διαδικασιών για το δημοψήφισμα, σχετικά με την θέση των κατοίκων  απέναντι στην εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης, ώστε να μπει οριστικά ένα τέλος στην υπόθεση της μετεγκατάστασης του οικισμού.

Το αίτημα αυτό των τοπικών συμβούλων Χαράλαμπου Πουτογλίδη, Χαράλαμπου Σισμανίδης και Ζώη Μουρατίδη, έρχεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης Νικόλαου Παπαθανάση στο χωριό, ο οποίος είχε ζητήσει να επισπευστούν οι διαδικασίες του δημοψηφίσματος καθώς όπως είχε πει «όσο πιο γρήγορα αποφασίσετε, τόσο πιο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες υλοποίησης της πρότασης, η οποία θα εφαρμοστεί με ακρίβεια ποσών και χρονοδιαγραμμάτων».

Υπενθυμίζουμε ότι το εναλλακτικό σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή  φωτοβολταϊκού για την  ενεργειακή κοινότητας Ακρινής 27 Μεγαβάτ (θα αποδίδει 4-5χιλ ευρώ σε κάθε νοικοκυριό), 8 κιλοβάτ για φωτοβολταικά στις στέγες και θα δίνει  τη δυνατότητα στους κατοίκους να μπουν σε καθεστώς ρύθμισης όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων (οικίες και αποθήκες) με ειδικούς όρους (άνοιγμα πλατφόρμας μόνο για τους κατοίκους και επιδότηση περίπου 500 ευρώ ανά σπίτι για τα έξοδα νομιμοποίησης). Δίνει ακόμα τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης, να εγκατασταθούν σε χώρο 1800 στρεμμάτων που βρίσκεται στο αγρόκτημα της Ακρινής και οι κάτοικοι να έχουν τη δυνατότητα της διαρκούς κατάρτισης καθώς και χρηματοδότηση για οικιστική αναβάθμιση.

Οι 3 σύμβουλοι, εκτός από το αίτημα για επίσπευση των διαδικασιών, πρότειναν και το ερώτημα το οποίο θα πρέπει να τεθεί στο δημοψήφισμα.

Συγκεκριμένα προτείνουν αυτό να είναι:

“Αποδεχόμαστε την υποβληθείσα εναλλακτική πρόταση, από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το οικισμό της Ακρινής”  Ναι ή ΌΧΙ.

Σε περίπτωση θετικής απόφασης, οι 3 σύμβουλοι πρότειναν  η εισήγηση της ΤΚ Ακρινής προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης να συμπληρωθεί και από τα παρακάτω:

  1. To Φωτοβολταικό Πάρκο προτείνουμε να έχει ισχύ 30MW αντί για 27MW.
  2. Η μη επέκταση των ορυχείων προς τον οικισμό της Ακρινής να είναι δεσμευτική, με την ένταξη αντίστοιχης πρόβλεψης στην Απόφαση ή Συμφωνία έγκρισης του προγράμματος εναλλακτικής πρότασης.
  3. Στην προς υπογραφή σύμβαση ή Απόφαση, ανάλογα, να προβλέπεται τουλάχιστον το χρονοδιάγραμμα και οι επενδυτικές πηγές χρηματοδότησης των έργων, ενεργειών και υπηρεσιών.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως ο Πρόεδρος της Κοινότητας Θεοχάρης Καζαντζίδης σχολίασε την κίνηση των τριών συμβούλων κάνοντας λόγο για αντιφάσεις σε σχέση με όσα ειπώθηκαν στην τελευταία λαϊκή συνέλευση.

Γιάννης Κωσταρέλλας

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση