Μετρούν τις «πληγές» τους οι αγρότες του Βελβεντού

2 Min Read

Μετρούν τις «πληγές» τους οι αγρότες του Βελβεντού, μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε μια περιοχή του κάμπου το απόγευμα του Μ. Σαββάτου.

«Είμαι 73 χρονών κι αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί. Ένα μόνο καλό είχε ότι ήταν ολοστρόγγυλο το χαλάζι και δεν μας έσπασε κλωνάρια» λέει ο παραγωγός Γιάννης Μαλούσης.

- Advertisement -

Οι αγρότες πέρασαν το βράδυ της Ανάστασης, προσπαθώντας να προστατέψουν τις καλλιέργειές τους.

«Έχουμε ζημιές, όχι μόνο στον καρπό, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, ενώ από την πρώτη στιγμή αντιδράσαμε» λέει ο Δημήτρης Τσιάμης, γεωπόνος του ΑΣΕΠΟΠ, βάζοντας τους ανθρώπους να ψεκάσουν, ώστε να υπάρξει ανάκαμψη για να μπορέσουμε να σώσουμε τα δέντρα». «Μεγαλώνοντας ο καρπός θα έχει σημάδια» προσθέτει ο γεωπόνος Αργύρης Συλλίρης.

«θα χαθούν αγορές, τις οποίες έχουμε κατακτήσει με αίμα. Το κόστος είναι ανυπολόγιστο» τονίζει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Αντώνης Ζίγκος, ενώ ο Γιώργος Πιστιόλας, παραγωγός κάνει λόγο για «ολοκληρωτική καταστροφή παραγωγής», λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα δέντρα έχουν πάθει σοκ.

Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ επιθεώρησαν τον κάμπο την Τετάρτη και τις επόμενες μέρες θα καθορίσουν τις αποζημιώσεις. Οι αγρότες, ωστόσο, ανησυχούν, γιατί δεν έχουν αποζημιωθεί για παλαιότερες ζημιές των τελευταίων δύο ετών και καλούν τον ΕΛΓΑ να μεριμνήσει.

«Είναι απλήρωτοι οι παραγωγοί από τα προηγούμενα χρόνια, τώρα τους χτυπά νέα ζημιά. Αυτοί οι παραγωγοί όσο καλοί και να είναι, θα τελειώσουν. Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους» αναφέρει ο Βασίλης Τζιουράς, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου φυτικής παραγωγής. Μάλιστα, ο παραγωγός Νίκος Πουλιάνας επισημαίνει ότι «σε άλλες περιοχές έχουν προχωρήσει σε αποζημιώσεις για νεότερες ζημιές».

Από την πλευρά του ΤΟΕΒ Βελβεντού την ανησυχία του εκφράζει ο πρόεδρος, καθώς, όπως λέει, οι παραγωγοί χτυπημένοι από τις ζημιές και έχοντας τόσες υποχρεώσεις, δεν θα μπορούν ούτε στα αρδευτικά τέλη να ανταποκριθούν.

 

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση