Μέτσολα: «Κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν θα μείνει μόνο του. Η Ελλάδα δεν θα μείνει μόνη»

8 Min Read
Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Βουλή των Ελλήνων

Στην Αθήνα βρέθηκε η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα

Φόρο τιμής στον Αλεξέι Ναβάλνι, τον Ρώσο δικηγόρο και πολιτικό ακτιβιστή που δολοφονήθηκε από το καθεστώς του Ρώσου Προέδρου Πούτιν, απέτισε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Η Πρόεδρος πραγματοποίησε την Τρίτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σεκκαλαροπούλου και τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Η κ. Μέτσολα είπε πως «η δημοκρατία θέλει θάρρος και ο Αλεξέι Ναβάλνι το ήξερε αυτό» και συνδύασε τα επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδας και την φιλοσοφία με την παρουσία της «γενέτειρα της δημοκρατίας». Μιλώντας στην Βουλή απεύθυνε κάλεσμα για ενεργή συμμετοχή στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου χρησιμοποιώντας την ρήση του Πλάτωνα «η πιο βαριά ποινή για να αρνείσαι να κυβερνήσεις είναι να σε κυβερνά κάποιος κατώτερος σου. Μην πάρετε αυτό το ρίσκο. Ψηφίστε στις εκλογές».

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο βήμα της Βουλής των Ελλήνων

Η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου παραδέχτηκε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τέλεια και πως χρειάζονται ακόμη να γίνουν πολλά με τις «διαδικασίες μας μερικές φορές απογοητεύουν ακόμη και εμένα. Αλλά η απάντησή μου δεν είναι να καταστρέψω, αλλά να χτίσω. Για να χτίσουμε καλύτερα, να χτίσουμε πιο βιώσιμα. Για να ακούσουμε περισσότερο – περισσότερο τους αγρότες μας, περισσότερο τους νέους μας, περισσότερο όλους εκείνους για τους οποίους η υπόσχεση της Ευρώπης φαίνεται ακόμα πολύ μακρινή. Να παραδώσει αποτελεσματικούς νόμους που βοηθούν τους ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν τη διαφθορά και την κακοποίηση και που τερματίζουν τους αγώνες μεταξύ των γενεών της φτώχειας, της ανισότητας και της στέρησης δικαιωμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μίλησε για μια Ευρώπη που δημιουργήθηκε μετά από πολέμους με σκοπό την ειρήνη και με υπόσχεση να συνεχίζουμε να προστατεύουμε το αγαθό αυτό που είδαμε να κινδυνεύει με τον πόλεμο στην Ουκρανία που βαδίζει προς το τρίτο έτος. «Υποστηρίζουμε τις αξίες μας και την ειρήνη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούσαμε και δεν διστάσαμε να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας όταν είχε τη μεγαλύτερη σημασία. Γι’ αυτό στεκόμαστε μαζί τους. Γι’ αυτό θα σταθούμε δίπλα τους για όσο χρειαστεί».

Η Ρομπέρτα Μέτσολα ανέφερε πως στόχος της είναι να φέρει την Ευρώπη κοντά στους ανθρώπους της για να γίνει ισχυρότερη. Εξέφρασε την ανησυχία της για τη νέα γενιά και για όσους «δελεάζονται» από τους λαϊκιστές που και τους ευρωσκεπτικιστές και μίλησε για «συλλογική ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε αυτή τη γενιά να υποχωρήσει στα λαϊκιστικά περιθώρια των πολιτικών άκρων».

Από την συνάντηση της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου με την Πρόεδρο Δημοκρατίας Κατερίνα Σακκελαροπούλου

Η Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κράτος δικαίου με αφορμή το σκληρό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα που οδήγησε ακόμη και στην παρέμβαση – διαμαρτυρία των δικαστών του Αρείου Πάγου. Η κ. Μετσόλα ανέφερε πως «πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να μιλάμε για το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά πρότυπα που περιμένουμε από όλα τα κράτη μέλη και όλες εκείνες τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ένωση. Γιατί μια απειλή οπουδήποτε μας θέτει όλους σε κίνδυνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μιλάμε για αυτά τα θέματα, γι’ αυτό οι ευρωβουλευτές πίεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει μια ετήσια άσκηση παρακολούθησης του κράτους δικαίου που εξετάζει κάθε χώρα και προτείνει πώς μπορεί να βελτιωθεί. Για εμάς το τέλος δεν μπορεί να είναι μια άσκηση πολιτικής ρητορικής που είναι οπλισμένη, αλλά ένα σχέδιο για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών σε ολόκληρη την Ένωση. Για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη διαθέτει τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την υπόσχεση που δώσαμε. Στην Ελλάδα βλέπω επίσης να γίνονται συγκεκριμένα βήματα. Αυτό περιλαμβάνει τη σύσταση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και την εφαρμογή εθνικών σχεδίων δράσης κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Αυτά είναι σημαντικά βήματα σε εθνικό επίπεδο που βοηθούν».

Δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Πριν την ομιλία της στην Βουλή η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Αμέσως μετά την συνάντηση σε δηλώσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός εστίασε στην συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές που θα διευκολυνθεί σημαντικά με την επιστολική ψήφο, η οποία επιτρέπει όλους τους πολίτες εντός και εκτός χώρας, να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σε περίπτωση που δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα.

Στη συνάντηση τους συζητήθηκε το θέμα της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και το μεταναστευτικό με την κ. Μέτσολα να δηλώνει πως πρόκειται για «ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα». Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου κάνοντας λόγο για «σκοπιμότητες και συκοφαντίες» λέγοντας πως «το κράτος δικαίου είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στη χώρα μας. Τελικός κριτής της ποιότητας του κράτους δικαίου σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαθέτει και την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα για να μπορεί να ελέγχει την πρόοδο κάθε κράτους-μέλους στα πολύ κρίσιμα αυτά ζητήματα. Και κακά τα ψέματα, αλλού είναι οι κίνδυνοι για την Ευρώπη και αυτοί πρέπει να καταδικαστούν με την ψήφο των Ευρωπαίων στις επικείμενες εκλογές» ανέφερε ο ίδιος.

Η Πρόεδρος με την σειρά της απάντησε για το συγκεκριμένο θέμα: «Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, συζητήσαμε επίσης για το κράτος δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε πρόσφατα ένα ψήφισμα και καταλαβαίνω ότι το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα εξέδωσε χθες σχετική ανακοίνωση. Βεβαίως θα το αναλύσουμε αυτό και θα στοχαστούμε σχετικά με όσα λέγονται. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, θέλω επίσης να είμαι σαφής ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα κράτη-μέλη με τον ίδιο τρόπο. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμείναμε ως Κοινοβούλιο σε μια ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα υποβάλλει όλα τα κράτη-μέλη στον ίδιο έλεγχο. Γιατί το ζητήσαμε αυτό; Και είναι κάτι που ζητούσαμε εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Επειδή θέλουμε να συζητάμε τα θέματα με ειλικρίνεια και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην πολιτικοποιούμε ή εργαλειοποιούμε τις σημαντικές συζητήσεις για το κράτος δικαίου».

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση