Μια «ανάσα ζωής» προσπάθησε να δώσει η 1η ΤΟΜΥ με το Κ.Υ. Κοζάνης

3 Min Read

Δράση κατά του καπνίσματος, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, την Τετάρτη το πρωί, από το Κέντρο Υγείας Κοζάνης και την 1η Τοπική Ομάδα Υγείας Κοζάνης, στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος, με σύνθημα «τελειώνουμε με το τσιγάρο και ξεκινάμε τη ζωή». 

Οι νοσηλεύτριες από την 1η ΤΟΜΥ και το Κέντρο  Υγείας Κοζάνης, μοίρασαν φυλλάδια με οδηγίες καθώς και το τηλέφωνο για το ιατρείο διακοπής καπνίσματος του Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» και ενημέρωσαν τους περαστικούς για το κάπνισμα και τους κινδύνους του, αλλά και για τους μύθους και τις αλήθειες, γύρω από αυτό. Κάθε λεπτό 10 εκατομμύρια καπνιστές ανάβουν τσιγάρο και 15 άνθρωποι πεθαίνουν λόγω των επιπτώσεων του καπνίσματος. Το φετινό μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας καπνίσματος, είναι «θέλουμε τροφή, όχι καπνό».

Η Ειρήνη Τρίγκα, νοσηλεύτρια της 1ης ΤΟΜΥ Κοζάνης,  σημείωσε πως «είναι γνωστό ότι το κάπνισμα, αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου, και θεωρώ πως ήταν μια εξαιρετική για εμάς, δράση, καθώς η προσέλκυση του κόσμου, ήταν αρκετά μεγάλη». Παρότι ο κόσμος, στην πλειοψηφία του, ανέφερε πως οι ίδιοι δεν είναι καπνιστές, υπάρχουν αρκετοί καπνιστές στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, κάτι το οποίο τους κάνει παθητικούς καπνιστές, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας Κοζάνης και της 1ης και 3ης ΤΟΜΥ Κοζάνης, Ευθυμία Σαββίδου, στάθηκε στην «κακή συνήθεια» του καπνίσματος, αλλά και τις πάρα πολλές επιδράσεις που έχει στον ίδιο τον καπνιστή καθώς και στους γύρω του. «Θα πρέπει να τελειώσουν με το τσιγάρο και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή» τόνισε, για τους καπνιστές η κ. Σαββίδου.

Η Διαμάντω Βογδοπούλου, νοσηλεύτρια του κέντρου υγείας Κοζάνης, ανέφερε πως θέλησαν να ενημερώσουν τον κόσμο, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος, σχετικά με τις βλαπτικές επιδράσεις του στην υγεία τους και να τους προτρέψουν να απευθυνθούν στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος, όπου κατόπιν ραντεβού μπορούν να το επισκεφθούν.

Ιατρείο διακοπής καπνίσματος, Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, «Μποδοσάκειο» : 2463022222

Λίγα λόγια για το κάπνισμα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο καπνός του τσιγάρου περιέχει >4.000 χημικές ουσίες, με διαφορετικές ιδιότητες και επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, εκ των οποίων >250 είναι επιβλαβείς και >50 είναι καρκινογόνες. Το κάπνισμα έχει συσχετιστεί αιτιολογικά μ’ ένα σημαντικό αριθμό νοσημάτων. Η συσχέτιση αυτή αφορά κυρίως κακοήθη νεοπλάσματα, καρδιαγγειακά νοσήματα, περιφερειακή αγγειακή νόσο, υπέρταση καθώς και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια βρογχίτιδα, πνευμονικό εμφύσημα, βρογχικό άσθμα. Στα νοσήματα και στις διαταραχές αυτές συμπεριλαμβάνονται τα νοσήματα πεπτικού, μυοσκελετικού και συνδετικού ιστού, τα νοσήματα ουροποιητικού/γεννητικού συστήματος, τα νοσήματα νευρικού συστήματος και αισθητηρίων οργάνων, η επιβράδυνση των γνωστικών λειτουργιών και η αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. 

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση