Μια ΔΕΥΑ σε όλη τη Δυτική Μακεδονία προβλέπει προτεινόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος

2 Min Read

Την κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και τη δημιουργία περιφερειακών ΔΕΥΑ (μία ανά περιφέρεια) προβλέπει προτεινόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης, που παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη οι νέες επιχειρήσεις, Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ) θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως οι σημερινές ΔΕΥΑ.

- Advertisement -

Θα διοικούνται από Συμβούλιο στρατηγικής και Εποπτείας με τους δήμους ως μέλη του, από 9μελή Εκτελεστική Επιτροπή και από Εκτελεστικό Διευθυντή που θα επιλεγεί με κριτήρια αγοράς.

Περαιτέρω, με την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων θα ρυθμιστούν  τα χρέη των ΔΕΥΑ και θεσπίζεται μηχανισμός μη δημιουργίας νέων χρεών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «με τις νέες επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση των υπηρεσιών τους, θα περιοριστούν ζητήματα που οδήγησαν σε συσσώρευση ανείσπρακτων λογαριασμών και αυξημένες απώλειες νερού. Οι νέες ισχυρές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, με τη δημιουργία σημαντικών οικονομιών κλίμακος και εξοικονόμηση πόρων».

Να σημειώσουμε εδώ πως υπάρχουν ήδη μεγάλες αντιδράσεις για το θέμα, που θα ενταθούν όταν θα κατατεθεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση