Μια Φωτεινή διαδρομή

2 Min Read

Ήταν πολλές οι στιγμές στην ομιλία της Φωτεινής Αγραφιώτη που ξεχώρισαν, το βράδυ του Σαββάτου στην Αίθουσα Τέχνης, άλλοτε για την έμπνευση, άλλοτε για την ειλικρίνεια και άλλοτε για την υπενθύμιση της διαφοράς φάσης που βρίσκονται τα ελληνικά πανεπιστήμια σε σχέση με αυτά της Αμερικής ή του Καναδά.
Για όσους δεν την ξέρουν η Φωτεινή, γέννημα της Κοζάνης, εξερεύνησε ένα άγνωστο έως τότε πεδίο στη βιομετρική, την ταυτοποίηση ενός ανθρώπου από το χτύπο της καρδιάς του. Η ερευνητική της πρωτοπορία την οδήγησε σε μια προσοδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα. Το βραχιόλι Nymi, διαβατήριο για το ταξίδι της στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης.
Από την ομιλία της Φωτεινής ξεχώρισα μερικά πράγματα:
1ο Όταν θέλεις να κάνεις κάτι, τα πάντα σε οδηγούν εκεί.
2ο Η φιλοδοξία αποτελεί ισχυρότερη κινητήριο δύναμη ακόμα και από το χρήμα. Με τα λόγια της Φωτεινής «αν ρωτήσεις φοιτητές σε ένα οποιοδήποτε πανεπιστήμιο, θα σου πουν ότι όνειρό τους είναι να δουλέψουν για τη google ή την Amazon. Αν ρωτήσεις φοιτητές στο Stanford στη Silicon Valley απ’ όπου στρατολογούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, θα σου απαντήσουν ότι όνειρό τους είναι να ιδρύσουν την επόμενη google”.
3ο Ένας καλός ερευνητής-επιστήμονας μπορεί να γίνει άνετα ένας καλός επιχειρηματίας, αρκεί να το τολμήσει.
4ο Η συμβουλή από κάποιον που το έχει ξανακάνει είναι καθοριστική και σε κάνει να σκεφτείς «αφού το έκανε εκείνος/η γιατί όχι εγώ».
5ο Αν υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες σε κοινωνίες που έχουν λυμένα φαινομενικά όλα τα βασικά ζητήματα καθημερινότητας, θα υπάρχουν πολύ περισσότερες στην Ελλάδα στη φάση που βρίσκεται.
6ο Η μεγαλύτερη βάση βιομετρικών δεδομένων δεν ανήκει στη CIA ή στο FBI, αλλά στη facebook και ο νοών νοείτω.
Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση