Μια οφειλόμενη απάντηση στο “Τα πράγματα είναι όλα όπως τα αφήσαμε Εμείς…….” . Της Φανής Φτάκα

12 Min Read

Μ’ αφορμή τη δήλωση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Κώστα Κυριακίδη στην πρόσφατη συγκέντρωση του Συνδυασμού “Ενότητα για το Δήμο Κοζάνης”, Δευτέρα 16/10, ότι δεν έγινε κανένα αθλητικό έργο στο ΔΑΚ και ευρύτερα στο Δήμο Κοζάνης την περίοδο της πρώτης θητείας της νυν Δημοτικής Αρχής, ως πολιτική προϊσταμένη του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου αυτής της περιόδου οφείλω μια δημόσια απάντηση, καθώς ο κ. Κυριακίδης ήταν και είναι μέλος του ΔΣ του ΟΑΠΝ .
Στον ΟΑΠΝ Δήμου Κοζάνης από το Σεπτέμβρη 2014 έως και το Μάρτη 2017, με πολλή μεγάλη συνέπεια, παρά τα πολλά εμπόδια και τις δυσκολίες που συναντήσαμε, με ομόφωνη απόφαση, του κ. Κυριακίδη μη εξαιρουμένου, του Δ.Σ του ΟΑΠΝ, (95/2016 ΑΔΑ:Ω4Ε10ΚΨΕ-ΝΗΠ) εφαρμόσαμε την αρχή της ανταποδοτικότητας με την ενεργοποίηση των εισπράξεων από το αντίτιμο των αθλητικών υπηρεσιών που παρείχε ο ΟΑΠΝ στους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς- χρήστες των εγκαταστάσεων του Δήμου. Αρχή που προβλέπεται και στα ΦΕΚ σύστασης και λειτουργίας του ΟΑΠΝ , (αρθ.φ. 815/10/05/2011, 4.γ. και αρθ. φ. 2414/27/09/2013,αρθ 6 ,11) και της οποίας η εφαρμογή αντιστάθμισε μερικώς τόσο την υποχρηματοδότηση του OAPN από το Δήμο Κοζάνης, όσο και αυτή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα στα χρόνια των Μνημονίων.
Αυτή η πολιτική στον αθλητικό τομέα απέδωσε συνολικά έσοδα της τάξης των 100.000 € περίπου στα 2/1/2 χρόνια της θητείας μου ως πρόεδρος του ΟΑΠΝ, τα οποία και επενδύθηκαν σε έργα συντήρησης και ανακαίνισης των αθλητικών δημοτικών εγκαταστάσεων. Ειδικότερα σε μια ευρεία κλίμακα έργων ανακατασκευής σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής του ΔΑΚ, παράλληλα με μια σειρά εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών σε όλους τους αθλητικούς χώρους (Κολυμβητήριο, Κλειστό Λευκόβρυσης, ΔΑΚ, Σκρκας, Φιλίππου, Λιάπειο, Λευκοπηγής, ποδοσφαιρικά γήπεδα ΔΑΚ, Αιανής, Αργίλου) με σταθερό στόχο την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών του ΟΑΠΝ στους πολίτες. Μόνο το οικονομικό έτος 2016 αναλώθηκαν ετησίως 160.000 € από τον ΟΑΠΝ για την εύρυθμη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου σε σχέση με τις 16.000€ που χρησιμοποιήθηκαν την ίδια περίοδο για τις διάφορες πολιτιστικές δράσεις του Οργανισμού, πλην της Αποκριάς.
Περίοδος: Φθινόπωρο 2014-Ανοιξη 2017
Κυριότερες εργασίες συντήρησης (κατά αθλητική εγκατάσταση)
Α1 ΔΑΚ
1.Συντήρηση ή πλήρης ανακατασκευή (νέα υδραυλική – ηλεκτρολογική εγκατάσταση) σε όλες τις τουαλέτες: των 6 στην κεντρική είσοδο του γηπέδου ποδοσφαίρου, των 2 στην είσοδο του Κλειστού Γυμναστηρίου, 1 στην αίθουσα των διαιτητών, 2 στον χώρο των εξωτερικών γηπέδων μπάσκετ (τουαλέτα πάλης και δρομέων υγείας), στο Κολυμβητήριο (+ντουζιέρες) κλπ.
2.Τοποθέτηση λαμπτήρων LED στους προβολείς των εξωτερικών γηπέδων μπάσκετ και των αποδυτηρίων
3.Αλλαγή φωτιστικών – ηλεκτρολογικών, (Φωτιστικά δρόμου έξω από το Κολυμβητήριο και απλίκες στην είσοδο).
2 ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ
1. Εκσυγχρονισμός απηρχαιωμένου μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού αντλιοστασίου με αλλαγή ηλεκτρικών πινάκων αντλιοστασίου, αντλιών κ.α, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί ενεργειακή ηλεκτρική και θερμική εξοικονόμηση 80% και 40% αντίστοιχα ημερησίως, με ετήσια οικονομική εξοικονόμηση της τάξης των 52.800-66.000€. Τοποθέτηση νέου αυτόματου κεντρικού ηλεκτρικού πίνακα καθώς και ηλεκτρονικών φωτεινών πινάκων ένδειξης θερμοκρασίας νερού και ώρας. Αυτόνομη λειτουργία στη θερμοκρασία νερού στη μικρή πισίνα για τις ανάγκες του νέου προγράμματος baby swimming , (άνοδος θερμοκρασίας στους 32 C σε σχέση με τους 28 C της μεγάλης πισίνας) που εισήχθη για πρώτη φορά την 1/10/2016. Εγκατάσταση νέου αυτόματου συστήματος εξαερισμού εσωτερικού χώρου (δυο συσκευές με επικείμενη εγκατάσταση άλλων τριών ) με στόχο τη μείωση του εισπνεόμενου χλωρίου κατά 95%. Τοποθέτηση νέων χλωριωτών.
2. Ποιοτικός έλεγχος των νερών (pΗ και χλώριο) πολλάκις ημερησίως από πιστοποιημένη εταιρεία.
3.Γενική καθαριότητα και απολύμανση των χώρων πέριξ των δυο πισίνων σε εβδομαδιαία βάση, καθαρισμός πισίνων με ρομπότ, μαζί με άλλες εργασίες καθαριότητας.
4.Τοποθέτηση οικολογικών bouton στα ντουζ, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση νερού κατά 50%τουλάχιστον .
5.Αντικατάσταση των έξι κατεστραμμένων ξύλινων θυρών των τουαλετών με νέες από PVC. Τοποθέτηση αυτόματου εξαερισμού στο χώρο των αποδυτηρίων .
6.Σοβατίσματα, βαφές: Είσοδος κολυμβητηρίου μέσα έξω, αποδυτήρια – ντουζ, ιατρείο.
7.Κατασκευή (με χορηγία) νέας κεντρικής εσωτερικής εισόδου του κολυμβητηρίου.
3 ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ και ΠΕΡΙΞ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
1.Ανακαίνιση μπασκετών εξωτερικού χώρου.
2.Μερική αντικατάσταση εξοπλισμού θέρμανσης (κυκλοφορητής, πληρωτής, δοχείο διαστολής) του Κλειστού Γυμναστηρίου
3.Ανακαίνιση αποδυτηρίων (ντουζ, σοβατίσματα – βαψίματα, ηλεκτρολογικά- υδραυλικά)
4 ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ – ΣΤΙΒΟΣ
1.Εγκατάσταση αυτόματου προγραμματιστή ποτίσματος
2.Συντήρηση – τσιμεντάρισμα κερκίδων
3.Τουαλέτες γηπέδου. Συντήρηση –βάψιμο, αποκατάσταση υδραυλικών (λόγω παγωνιάς)
4.Γραμμοχάραξη στίβου και αντικατάσταση βαλβίδας σφαιροβολίας
5.Τοποθέτηση προβολέων περιμετρικά του στίβου
6.Αλλαγή κυκλοφορητή θέρμανσης
7.Διαφύλαξη βιωσιμότητας του χορτοτάπητα με την εφαρμογή νέου προγράμματος ορθολογικότερης και δικαιότερης χρήσης από τις ποδοσφαιρικές ομάδες (Κοζάνη, Μακεδονικός και ΑΕΚ).
Α2 ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
1.Συντήρηση-καθαρισμός του συστήματος θέρμανσης και αντικατάσταση ρελέ
2.Αντικατάσταση φωτιστικών .
Α3. ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΣΚ’ΡΚΑΣ
1.Επισκευή φωτισμού και ηλεκτρικού πίνακα
2.Συντήρηση – επισκευή αποδυτηρίων (αντικαταστάθηκαν καζανάκια και ντουζ και έγινε βαφή του χώρου)
Α4. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ.
Αγορά νέας αντλίας ποτίσματος και εργασίες συντήρησης στα WC του κοινού
Α5. ΓΗΠΕΔΟ ΑΡΓΙΛΟΥ.
Αγορά νέας αντλίας ποτίσματος
Α6. ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΟΒΡΥΣΗΣ.
Γενική αποκατάσταση χώρων μετά την αποχώρηση των προσφύγων. Αντικατάσταση μοκέτας δαπέδου, αυτοματοποίηση συστήματος ψύξης-θέρμανσης, αλλαγή κινητήρων, τοποθέτηση δεύτερου ηλεκτρονικού ταμπλώ αγώνων, επίπλωση αποδυτηρίων με πάγκους, κρεμάστρες κλπ (Δαπάνες άνω των 150.000 ευρώ σε συνεργασία Δήμου και ΟΑΠΝ)
Α7. ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΑΙΑΝΗΣ
Αγορά δύο τραπεζιών επιτραπέζιας αντισφαίρισης για την ενίσχυση του φορητού αθλητικού εξοπλισμού του γυμναστηρίου.
Α8 ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΟΠΗΓΗΣ
Συντήρηση ηλεκτρολογικών και αντικατάσταση υδραυλικών εγκαταστάσεων λόγω καταστροφής από παγωνιά , βάψιμο εσωτερικών χώρων και πρόσοψης (από την εθελοντική ομάδα ΕΟΛ) ,αγορά δύο τραπεζιών επιτραπέζιας αντισφαίρισης για την ενίσχυση του φορητού αθλητικού εξοπλισμού του γυμναστηρίου..
Α9. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΓΗΠΕΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Τη χρονιά 2016/17 ξεκίνησε η επιχορήγηση υλικών (λιπάσματα, χρώματα διαγράμμισης ) αξίας 500€ ετησίως ,σε όσα από τα 18 περιφερειακά ποδοσφαιρικά γήπεδα ο ΟΑΠΝ παραχωρεί βεβαίωση αγωνιστικής έδρας .
Μεγάλα αθλητικά έργα Α’ περιόδου (Φθινόπωρο 2014-Ανοιξη 2017)
Παράλληλα με τα έργα συντήρησης και ανακαίνισης που εκτέλεσε ο ΟΑΠΝ, ο Δήμος Κοζάνης δρομολόγησε μια σειρά από μεγαλύτερα αθλητικά έργα, από τα οποία άλλα έχουν ολοκληρωθεί , άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη κι άλλα έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον. Σε όλα τα κατωτέρω οι μελέτες και η επίβλεψη πραγματοποιήθηκαν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.
Ενδεικτική λίστα με τα κυριότερα μεγάλα αθλητικά έργα Α’ περιόδου:
Α. Συντήρηση Αθλητικών Εγκαταστάσεων Δήμου Κοζάνης . Προϋπολογισμός έργου 62.000€. με ΦΠΑ. Χρηματοδότηση από ΕΑΠ (Τοπικό Πόρο) 2012-16.Η εκτέλεση των επιμέρων τμημάτων του έργου που ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο 2017 περιλάμβανε τις εξής εργασίες :
α) Αίθουσα Ενόργανης ΔΑΚ. Ολοκλήρωση της κατασκευής στεγανής λεκάνης οπλισμένου σκυροδέματος μέσα στην αίθουσα λύνοντας έτσι το χρόνιο πρόβλημα πλημμυρισμού της.
β) Κατασκευή ψηλής περίφραξης στην ανατολική πλευρά του ΔΑΚ, κατά μήκος της οδού Παπανδρέου.
γ) Τοποθέτηση φρεατίων -αγωγών υδροσυλλογής ομβρίων και ασφαλτόστρωση αύλειου χώρου μπροστά στο κυλικείο.
δ) Αποκατάσταση τουαλετών κοινού ( Πάλης και Δρομέων Υγείας) στον αύλειο χώρο των μπασκετών του ΔΑΚ.
ε) Αποκατάσταση φθορών από μπετόν στις κερκίδες και στις σκάλες του γηπέδου ποδοσφαίρου του ΔΑΚ.
Β. Ανακατασκευή εξωτερικών γηπέδων μπάσκετ ΔΑΚ και αύλειου χώρου (υπογραφή μελέτης 21/6/2016, δημοπράτηση έργου στις 23/5/2017, υπογραφή σύμβασης 3/8/2017, χρηματοδότηση έργου κατά 94.240 € από Γενική Γραμματεία Αθλητισμού).
Γ. Αποκατάσταση τμήματος του πέτρινου μεσότοιχου που χωρίζει το ΔΑΚ από το Στρατόπεδο Μακεδονομάχων. (Υλοποίηση έργου από Τεχν. Υπηρεσίες. Δαπάνη 4.000 €).
Δ. Βελτίωση Αθλητικών Εγκαταστάσεων Δήμου Κοζάνης, έργο προϋπολογισμού 300.000 ευρώ με χρηματοδότηση από ΕΑΠ (Τοπικό Πόρο )2012-16. Η μελέτη του έργου υπογράφτηκε στις 6/4/2016, το πρωτογενές υποβλήθηκε στις 18/4/2016 ενώ η δημοπράτηση του έγινε στις 13/6/2017. Το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση πλακιδίων μέσα στις πισίνες και πέριξ του χώρου αυτών στο Κολυμβητήριο του ΔΑΚ μαζί με την επικόλληση πλακιδίων στις κερκίδες του ίδιου χώρου, την κατασκευή υπαίθριας κερκίδας από μπετόν 2 διαζωμάτων δίπλα από το γήπεδο τένις του ΔΑΚ, την κατασκευή ενός γηπέδου μπάσκετ στα Αλωνάκια, ενός γηπέδου ποδοσφαίρου 5×5 στην Κίσσα, τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου και στεγανοποίηση στέγης στο κλειστό γυμναστήριο του ΤΔ Αγίου Δημητρίου.
Ε. Κατασκευή νέου γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5 στην περιοχή Πλατάνια Κοζάνης: υπογραφή σύμβασης αναδόχου 11/11/2016, χρηματοδότηση από ΣΑΕ 016/Υπουργείο Πολιτισμού/Γ.Γ.Α./ΠΔΕ με το ποσό των 100.000 €. που παρέμενε δεσμευμένο και ανεκμετάλλευτο στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Τράπεζα Ελλάδος) γι’ αυτό το σκοπό από το 2009 με ορατό κίνδυνο πλέον επιστροφής των χρημάτων .
ΣΤ. Ολοκλήρωση γηπέδου ποδοσφαίρου Αιανής: προμήθεια κερκίδων 32.000 ευρώ (ΣΑΤΑ) +42.000 ευρώ (ΕΑΠ 2012-16) για τη διαμόρφωση γηπέδου με αποδυτήρια κλπ.
Η. Βελτίωση Γηπέδου Ποδοσφαίρου κλπ . Άνω -Κώμης: δημοπράτηση έργου στις 5/09/2017, προϋπολογισμός έργου 280.000 €, χρηματοδότηση από Σ.Α.Τ.Α του Δήμου Κοζάνης 2017-2018 με ποσό 172.504,43€ και από το Σ.Α.Ε.Π. 141 με ποσό 107.495,57.
Θ. Γήπεδο 5Χ5 στην Τοπική κοινότητα Αγ. Δημήτριου. Ολοκληρώθηκε με σημαντική χορηγία της ΔΕΗ.
Ι. Γήπεδο μπάσκετ στην Τοπική κοινότητα Κοίλων: 21/4/2016 υπογράφτηκε η μελέτη του έργου, 8/5/ 2017 υπογράφτηκε η σύμβαση του και σήμερα έχει παραδοθεί (Προϋπολογισμός 41.600 € από ΣΑΤΑ).
Εν κατακλείδι, μένει στους δημότες να κρίνουν ποιος πουλάει λαϊκισμό, αυτός που παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα του αθλητικού χώρου, από το 2009 και μετά, (το επισυναπτόμενο video και οι φωτο που τραβήχτηκαν τον Οκτώβρη 2014 για τις ανάγκες του ΟΑΠΝ αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη), υστέρησε τρομακτικά σε έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων , αφήνοντας παράλληλα ανεκτέλεστες αποφάσεις του 2012 του ΔΣ του ΟΑΠΝ (Αριθμός Απόφασης: 41/2012, ΑΔΑ: ΒΖΞΖΟΚΨΕ-ΑΛ5), σχετικές με την τιμολόγηση χρήσης και τις εισπράξεις ανταποδοτικών οφειλών 6.000€/ έτος για τα ποδοσφαιρικά γήπεδα ΔΑΚ και Στρατιωτικό από τα αντίστοιχα ποδοσφαιρικά σωματεία, ή αυτός που όχι μόνο εξορθολόγησε δαπάνες και αναβάθμισε δομές και αναχρονιστικές και ανορθόδοξες λειτουργίες αλλά μέσα σ’ ένα καθεστώς ξέφραγου αμπελιού των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων προσπάθησε να βάλει σειρά και τάξη διεκδικώντας νόμιμα τόσο τις μηνιαίες ανταποδοτικές οφειλές των ομάδων όσο και το 15% επί των εισιτηρίων αγώνων, ενώ παράλληλα προχώρησε σε καιρούς κρίσης όχι μόνο σε μικρά αλλά και σε μεγαλύτερα αθλητικά έργα.
Σήμερα ο ευαίσθητος και πολύπαθος χώρος του αθλητισμού παρουσιάζει μια σαφώς ανανεωμένη εικόνα λειτουργίας χάρη σε μια σειρά στοχευόμενων μέτρων και δράσεων που πρέπει όμως με κάθε τίμημα να συνεχιστούν παρά τις οποιεσδήποτε πιέσεις , αν πραγματικά θέλουμε οι τομές να προχωρήσουν και να απολαμβάνουμε όλοι ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον άθλησης .

Φανή Φτάκα-Τσικριτζή

- Advertisement -

 

Μοιραστείτε την είδηση