Μια παρωνυχίδα Που εξηγεί πολλά

3 Min Read

Στην γειτονιά των παιδικών μου χρόνων, υπήρχαν αρκετές βιομηχανίες. Μια από αυτές, που μας έκανε ιδιαιτέρως υπερήφανους ήταν η «Πίτσος». Που έδινε δουλειά και ψωμί σε χιλιάδες οικογένειες. Έχοντας ξεκινήσει το 1865 με μια παραγωγή που περιλάμβανε από μεταλλικά φαράσια, έως γκαζιέρες πετρελαίου και από μαχαιροπήρουνα έως θερμάστρες. Ενώ από το 1959 μπήκε δυναμικώς στην παραγωγή ηλεκτρικών οικιακών συσκευών με σταθερές ποιοτικές προδιαγραφές.

Από την μια η έλλειψη φυσικών διαδόχων, καθώς ο τελευταίος Πίτσος πέθανε άτεκνος, και από την άλλη η κατάχρηση …επαναστατικής γυμναστικής, με απεργίες για «ψύλλου πήδημα», σε μια εταιρία που ήταν γενικώς από τους καλύτερους εργοδότες, οδήγησαν στο ξεπούλημα της πρωτοπόρου αυτής βιομηχανίας στην γερμανική Siemens. Εν συνεχεία μπήκε στο σχήμα και η Bosch κατά 50%.

- Advertisement -

Μετά το σκάνδαλο Ζήμενς, επήλθε ένας συμβιβασμός ανάμεσα στην γερμανική εταιρία και το ελληνικό δημόσιο. Η εταιρία δεσμεύθηκε να επενδύσει 60 εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία ενός εργοστασίου, στην Ελευσίνα, εξασφαλίζοντας 700 νέες θέσεις εργασίας. Και το δημόσιο έπαυσε να την κυνηγά. Στην πράξη, η Ζήμενς, αφού εξασφάλισε το ακαταδίωκτο, ξέχασε την επένδυση. Μεταβίβασε το μερίδιο της στην Bosch, εισέπραξε τρία δισεκατομμύρια και «άντε γεια».

Τώρα ανακοινώθηκε στο προσωπικό ότι, η 100% γερμανική «Πίτσος», θα διακόψει την λειτουργεία της στο τέλος του χρόνου. Και αυτά που παρήγαγε, κυρίως εστίες για κουζίνες, για όλα τα εργοστάσια της Bosch διεθνώς, θα παράγονται πλέον στην Τουρκία. Και δεν είναι βεβαίως κάτι το πρωτότυπο. Άλλοτε είχαμε καλή παραγωγή σε πρίζες, διακόπτες και άλλο ηλεκτρολογικό υλικό. Τώρα η ελληνική αγορά δέχεται βροχή από τέτοιο υλικό, τουρκικής παράγωγης, από εταιρίες που ανήκουν στο γερμανικό κεφαλαίο. Όπως και τόσα άλλα προϊόντα, εκ Τουρκίας, που κατακλύζουν την ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά. Από συσκευές κουζίνας έως …σώβρακα και από εργαλεία χειρός έως …νωπομάνδηλα.

Υποθέτω ότι αυτή η μικρή ιστορία σας βοηθά να κατανοήσετε το γιατί η Γερμανία αρνείται πεισματικώς την επιβολή καρπώσεων στην Τουρκία του Έρντογαν. Είναι σαν να τιμωρεί τα …παιδιά της. Τις εταιρείες της.

Άντε τώρα να περιμένουμε ότι η κυβέρνηση μας θα ασκήσει δίωξη στη Ζήμενς, για εξαπάτηση του ελληνικού δημοσίου. Και ότι θα υποχρεώσει την «Μπος» ως …κληρονόμο της Ζήμενς, να σεβασθεί την σύμβαση που είχαν υπογράψει. Να μην κλείσει την «Πίτσος» αλλά να ανοίξει και άλλο εργοστάσιο.

 

Μοιραστείτε την είδηση