Κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές ότι δεν υπάρχει θέμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Επικαλούμενος, ως συντριπτικό επιχείρημα, τι του είπε ο δήμαρχος Ευόσμου Θεσσαλονίκης.
Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός της χώρας και ηγέτης του κόμματος της «ριζοσπαστικής Αριστεράς», που τώρα αναζητεί το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της μέσω του συνεδρίου που ξεκινά την Παρασκευή, εμφανίσθηκε να παραποιεί την πραγματικότητα. Είτε επειδή εξακολουθεί να έχει «αυταπάτες» περί του τι πράγματι συμβαίνει, τι πράγματι υφίσταται η κοινωνία, είτε επειδή γνωρίζει μεν την αλήθεια, αλλά βολεύεται με το ψέμα.
Την Τρίτη η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την όποια θα επιβληθεί «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τις περιπτώσεις των κατοικιών με αντικειμενική αξία κάτω των 180.000 ευρώ. Όχι δηλαδή με κοινωνικά κριτήρια, όπως το ύψος του πραγματικού εισοδήματος του οφειλέτη, αν είναι άνεργος, καρκινοπαθής, πολύτεκνος κλπ, αν δηλαδή μπορεί πράγματι να πληρώσει μια λογική δόση ή όχι, αλλά με μοναδικό κριτήριο την αξία του ακινήτου.
Μα αλήθεια, αφού δεν γίνονται τέτοια πράγματα, αφού όσα γράφονται και λέγονται δεν είναι παρά μόνον μυθεύματα των «διαπλεκόμενων ΜΜΕ», που θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση, όπως ισχυρίσθηκε ο κ. Τσίπρας, τότε τι χρειάζεται αυτή η νέα νομοθετική παρέμβαση;
Η απλή και ξεκάθαρη αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση τρόμαξε από την έκταση και ένταση των αντιδράσεων μπροστά στην αγριότητα των πλειστηριασμών. Που δεν ήταν τόσο έργο των κακών τραπεζιτών, αλλά πρωτίστως της «φιλολαϊκής» κυβέρνησης. Διότι στους πλειστηριασμούς αυτούς, που ξεσήκωσαν τον κόσμο από τους καναπέδες, δεν πρωτοστατούν οι τράπεζες αλλά οι καθοδηγούμενες από τον «σύντροφο» Αλεξιάδη εφορίες. Οι οποίες εκτός από τα σπίτια, κατάσχουν ακόμη και μισθούς χαμηλομίσθων και συντάξεις χαμηλοσυνταξιούχων.
Η εσπευσμένη πολιτική πρωτοβουλία, λόγω και του συνεδρίου, όπου ασφαλώς αρκετοί από εκείνους που αισθάνονται «προδομένοι» θα ασκήσουν οξεία κριτική, είναι μια πρώτη νίκη της δράσης των πολιτών που δεν παραμένουν απαθείς ιδιώτες.
Και έπεται, ελπίζω, η συνέχεια.
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ