Σήμερα στις 21:00 θα παρουσιαστεί η παράσταση «ΝΟΣΤΟΣ ρίζα μ’ και κλαδί μ’..», στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης σε συνεργασία με τα ποντιακά σωματεία και το ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, στο πλαίσιο των επετειακών εκκδηλώσεων για τα 100 χρόνια μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
“Ερχόμαστε στην αγαπημένη μας Κοζάνη που μας συνδέουν πολλά, μ’ ένα καταπληκτικό έργο που έγραψε ο χαρισματικός θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Πιπερίδης, να ανάψουμε ένα κεράκι στη μνήμη των προγόνων μας. Χρέος! Υποχρέωση! Κάθε φορά που ανεβαίνω στη σκηνή γι’ αυτό το έργο τα συναισθήματα χτυπάνε «κόκκινο». Κάθε φορά στο «Νόστος ρίζα μ’ και κλαδί μ’» νιώθω ότι μαζί με τον κόσμο που βρίσκεται στο θέατρο, μας κοιτάνε από ψηλά 353.000 ψυχές. Μη χάσετε αυτή την παράσταση. Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμο Κοζάνης και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης που από την πρώτη στιγμή στηρίζουν ηθικά και υλικά για να γίνει αυτή η παράσταση και βεβαίως όλους τους συνδιοργανωτές και ιδιαίτερα τα ποντιακά σωματεία του Δήμου Κοζάνης που για μια ακόμη φορά σε αυτό το ιερό προσκλητήριο μνήμης και χρέους είναι δίπλα μας. Περισσότερα επί σκηνής…» είπε χαρακτηριστικά ο Τάκης Βαμβακίδης.
Μια χαρακτηριστική, αλλά άγνωστη στους πολλούς πτυχή του δράματος του Ελληνισμού του Πόντου: τις μέρες στο Βατούμ, όταν χιλιάδες Πόντιοι τόσο από τον ίδιο τον ιστορικό Πόντο όσο και από τις ακμάζουσες άλλοτε κοινότητες της καταρρέουσας τσαρικής Ρωσίας συνωστίζονται αναμένοντας το καράβι που θα τους φέρει στην Ελλάδα.
«Η παράσταση Νόστος είναι ένα μνημόσυνο για την ανάπαυση των 353.000 ψυχών και ταυτόχρονα ένα δίωρο μάθημα ιστορίας που ενημερώνει και παράλληλα αποτρέπει την επανάληψη τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων» τονίζει ο Αλέξης Παρχαρίδης.
Λίγα λόγια για την υπόθεση: Μια οικογένεια ευκατάστατων εμπόρων της Τραπεζούντας, στοιβαγμένη σε ένα φτωχικό διαμέρισμα στο λιμάνι του Βατούμ. Τι τους ξημερώνει; Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον τους σε μια πόλη τόσο κοντινή, αλλά και τόσο διαφορετική από τη δική τους;
Στο αποκορύφωμα της ιστορικής του περιπέτειας, ένας λαός που σύντομα δεν θα έχει πατρίδα, αναζητά ένα αύριο. Μπορεί να το βρει στην Ελλάδα, τη χώρα που έμαθαν να αγαπούν, αλλά δεν την είδαν ποτέ;
Όσο η αβεβαιότητα μεγαλώνει, παλιά μυστικά έρχονται στην επιφάνεια. Ίσως είναι καλύτερο να κλείσουν οριστικά τις πληγές του παρελθόντος, πριν πάρουν στο δρόμο για την Ελλάδα. Γιατί ο χρόνος τρέχει εις βάρος τους και το ξέρουν…
Συντελεστές:
Πρωταγωνιστούν οι: Τάκης Βαμβακίδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Μάγδα Πένσου και Έλενα Νεανίδη. Το σενάριο είναι του Δημήτρη Πιπερίδη και η σκηνοθεσία του Τάκη Βαμβακίδη. Την παράσταση ντύνει μουσικά ο Χρήστος Παπαδόπουλος και τα σκηνικά επιμελήθηκε ο Νίκος Κασαπάκης. Υπεύθυνοι για τον ήχο και τον φωτισμό είναι ο Γιάννης Καπράρας και οι συνεργάτες του. Ο ιστορικός σύμβουλος ήταν ο Κώστας Φωτιάδης ενώ το τραγούδι έναρξης ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης με μουσική του Σταύρου Παζαρέντζη και στίχους του Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου. Την ενδυμασία των πρωταγωνιστών επιμελήθηκε η Μαρία Μαγγίρα.
Creative director είναι ο Μιχάλης Μηνακούλης και Makeupartist η ΕλένηΤσιάφκα. Ενώ το Οργανωτικό αποτελείται από τους: Μιχάλη Τσιολάκη, Μιλτιάδη Ανδρεανίδη και Σοφία Ιακωβίδου. Και τις δημόσιες σχέσεις έχει αναλάβει η Μαρίνα Γεωργιάδου. Διευθυντής παραγωγής και υπεύθυνος επικοινωνίας είναι ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης.
“Όσες φορές και αν έχω δει αυτό το έργο, πάντα ανακαλύπτω κάτι καινούριο, πάντα κάτι διδακτικό και μεγάλη δόση συγκίνησης. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί θα ανέβει για πρώτη φορά στην πατρίδα μας, την Κοζάνη. Είναι μια κορυφαία σύμπραξη επί σκηνής με καταπληκτικές ερμηνείες ρόλων από τους τέσσερις ηθοποιούς και ένα κείμενο που μιλά στην ψυχή σου. Είναι το χρέος των ανθρώπων της τέχνης και το μήνυμα ότι η μνήμη θα νικήσει τη λήθη. Βλέποντας ξανά και ξανά αυτό το έργο, νιώθω λες και ο Τάκης, ο Αλέξης, η Μάγδα και η Έλενα, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να εναποθέτουν με περίσσευμα ψυχής τις λέξεις τους πάνω στα πυρωμένα κάρβουνα της ιστορικής αλήθειας, ώστε να γίνουν αίνος και θυμίαμα στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο γνωστός πόντιος τραγουδιστής Παναγιώτης Θεοδωρίδης, ο οποίος έχει την ευθύνη της διεύθυνσης και οργάνωσης της παραγωγής αυτής.
Θένια Βασιλειάδου –www.xronos-kozanis.gr