Μια ταινία με θέμα το φασισμό, «Μια Νύχτα στην Κόλαση» από 7 Φεβρουαρίου στις αίθουσες

9 Min Read

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Νίκου Κουρού, με τίτλο «Μια Νύχτα στην Κόλαση», ξεκινά τη διαδρομή της στις κινηματογραφικές αίθουσες από 7 Φεβρουαρίου στο Studio New Star Art Cinema, παράλληλα με τη συμμετοχή της σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.
Ξεκινώντας από τη φράση του Μάνου Χατζιδάκι «Όποιος δε φοβάται το τέρας, πάει να πει ότι του μοιάζει», ο Νίκος Κουρού εμπνεύστηκε μια φανταστική, συμβολική ιστορία τρόμου, που πραγματεύεται τις συνέπειες του φασισμού και πως ο φόβος μεταβάλλεται αρχικά σε ανοχή και τελικά σε ταύτιση με το «τέρας».
Με πολλές αναφορές στον κλασικό ελληνικό κινηματογράφο, η ταινία απαριθμεί πάνω από 220 συντελεστές, με πρωταγωνίστρια την Καίτη Φίνου σε ρόλο έκπληξη. Τα γυρίσματα και η τεχνική της επεξεργασία κράτησαν δυόμισι περίπου χρόνια, ενώ χάρη στη συμβολή των συντελεστών της, η ταινία ολοκληρώθηκε με μηδενικό προϋπολογισμό.
Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, στις 20.00 μ.μ., στο Studio New Star Art Cinema (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Πλατεία Αμερικής), παρουσία του σκηνοθέτη και των συντελεστών. Τον Μάρτη αναμένεται να προβληθεί σε Κοζάνη και Πτολεμαίδα.
Μια Νύχτα στην Κόλαση
Σημείωμα σκηνοθέτη

«Όποιος δε φοβάται το τέρας πάει να πει ότι του μοιάζει». Η θρυλική αυτή φράση του αείμνηστου Μάνου Χατζιδάκι, στάθηκε για μένα η αφετηρία, να γράψω μια φανταστική ιστορία σχετική με το τέρας του φασισμού. Ένα τέρας που επανεμφανίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, όταν υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Σε περιόδους οικονομικής, ηθικής ή ανθρωπιστικής κρίσης, όπου η άρχουσα τάξη, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα της, ωθεί αυταρχικά τα λαϊκά στρώματα στο περιθώριο και την εξαθλίωση. Η λήθη, η αδιαφορία και η άγνοια βοηθούν στην επανεμφάνιση του τέρατος. Έτσι, οι ανύποπτοι, αδύναμοι, φοβισμένοι άνθρωποι, δέχονται παθητικά τη μοίρα που τους ορίζει ο δυνάστης τους.. Στον αντίποδα, μια μειοψηφία ανθρώπων που επιλέγει να αντισταθεί…
Δυόμισι χρόνια πέρασαν από τότε που διηγήθηκα την ιστορία αυτή στην καλή μου φίλη και αξιόλογη μέτζο σοπράνο της Λυρικής Σκηνής, Ελένη Βουδουράκη. Η Ελένη βρήκε την ιδέα ενδιαφέρουσα κι εγώ ξεθάρρεψα…. Άρχισα να ψάχνω συνεργάτες και συντελεστές. Τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα στην αρχή. Κάποιοι προσπάθησαν να με αποθαρρύνουν, βρίσκοντας το εγχείρημα σχεδόν ακατόρθωτο. Δεν πτοήθηκα.
Κάνω την πρόταση στην Καιτούλα, να υποδυθεί το «ρόλο κλειδί» της ταινίας. Εκείνη δέχεται, μεγάλη ενθάρρυνση για μένα. Προστέθηκε η Αλίκη, ο Σταμάτης, ο Παναγιώτης, η Άννα, ο Γιώργος, ο Δημήτρης και στην πορεία κι άλλοι, πολλοί. Μαζευτήκαμε μια τεράστια παρέα, χωρίς καμιά οικονομική ενίσχυση, χωρίς καμία οικονομική αξίωση. Τα γυρίσματα δύσκολα, πολλές φορές επώδυνα, κοπιαστικά και επικίνδυνα. Εμείς όμως, όλοι εκεί. Αγνοώντας τις αντίξοες συνθήκες, την όποια κούραση, πολλές φορές τον κίνδυνο, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Μετά τα γυρίσματα ακολουθεί η τεχνική επεξεργασία. Δεύτερος γύρος κόπου και μόχθου. Ο Ηλίας, ο Δημήτρης, ο Κώστας, ο Γιάννης, ο Νίκος και τόσοι άλλοι…Και ξανά να διορθώσουμε τις όποιες ατέλειες, στην εικόνα, τον ήχο, τα ειδικά εφέ. Και πάλι ξανά ότι μας είχε ξεφύγει την προηγούμενη φορά…
Έτσι, από μια ταινία no budget, η ταινία μας μετατράπηκε σε…υπερπαραγωγή με την πολύτιμη προσφορά 220 συντελεστών. Μια προσφορά που τη χαρακτηρίζουν οι αγνές προθέσεις, η συλλογικότητα και η αυθεντικότητα, η αφοσίωση και η δοτικότητα.
Θα τους είμαι ευγνώμων πάντα και θα τους ευχαριστώ. Όλους…

- Advertisement -

Ν.Κ.

Σύνοψη
Κάθε πενήντα χρόνια, ένα τέρας εμφανίζεται και τρομοκρατεί τους κατοίκους ενός χωριού, σπέρνοντας τη συμφορά και τη διχόνοια μεταξύ τους. Ο άρχοντας του χωριού, ο Στασινός, ένας αδίστακτος και διεστραμμένος άνθρωπος, αφού κατάφερε και πήρε με ύπουλο τρόπο τα χωράφια των κατοίκων, τους έχει τώρα να δουλεύουν σαν σκλάβοι στην ίδια τους τη γη. Εμπόδιο στα σχέδια του ο Αρτέμης, που επικαλούμενος το νόμο κράτησε την περιουσία του και αντιτίθεται στις παγίδες που του στήνει ο Στασινός. Το τέρας επανεμφανίζεται στο χωριό και ο Αρτέμης θα αποφασίσει να το διώξει με τη βοήθεια μιας γερόντισσας και ενός μισότρελου λεπρού, μοναδικοί από τους εναπομείναντες που είχαν καταφέρει να το διώξουν όταν εκείνο είχε εμφανιστεί την προηγούμενη φορά, πενήντα χρόνια πριν…

Συντελεστές
Παίζουν
Καίτη Φίνου, Αλίκη Παπαχελά, Σταμάτης Παγασαίος, Άννα Πορφύρη, Παναγιώτης Νάκος, Νίκος Κουρού, Γιώργος Κοντορίκος, Γιώργος Παφίλης, Δημήτρης Συνδουκάς, Βαγγέλης Τζιμόπουλος, Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Κώστας Καρανάτσιος, Άννα Κατσάνου-Μπούτνιοκ, Κατερίνα Τζιομπάνου, Σάκης Τριανταφύλλου, Μάκης Δαβιδόπουλος, Γεωργία Αλεξανδρίδη, Μάγδα Κική, Δέσποινα Μακεδόνα, Λένα Σιακαβάρα, Δώρα Λίτσιου, Γιάννης Καντελέρ, Βασίλης Ζέρβας, Αθανασία Γεωργάκα, Κατερίνα Τσιάρα, Κωνσταντίνα Τεντόγλου, Πέτρος Χουρναζίδης, Νίκος Σιάτρας, Γιάννης Κυπραίος, Σωφρόνης Ευθυμιάδης, Τόλης Σιαραμπής, Δώρα Σκόρδα, Σίσσυ Ζυμάρα, Δήμητρα Ζαχαριάδου, Γιώτα Κουρού, Μελίτα Ασημοπούλου, Λίτσα Κωσταρέλλη, Άννα Κούρα
Συμμετέχουν
Γιάννης Κουμπούρας, Νίκος Καμπέρης, Βασίλης Νικολάου, Μιχάλης Πιτένης, Γιώργος Παπαμάρκος, Βασιλική Μαργαρίτη, Νένα Τσανακτσίδου, Γιώργος Καραιορδανίδης, Άνθιμος Χατζηαποστόλου, Νίκος Μελεμενής, Ρία Καγιόγλου, Κοσμάς Κότσι, Χάρης Ντίνας, Κώστας Κατσίκας, Κατερίνα Φασούλα, Άννα Μάρκου, Θωμάς Ζορμπάς, Ευαγγελία Φασούλα, Ελένη Φασούλα, Θεοδώρα Καπετάνου, Ευαγγελία Κουρού, Λίγκας Δημήτρης, Κοσμάς Γκουτζιώτης, Καλλιόπη Γκουτζιότη, Ευαγγελία Τσιαλού, Ελένη Χαλβατζή, Βάσω Κυριακίδου, Παρασκευή Ζιάζια, Θεοδώρα Ζιάζια, Αργύρης Νικολόπουλος, Σωτήρης Νικολόπουλος, Έφη Μανακίτσα, Δέσποινα Πατσώνα, Φωτεινή Ηλιάδη, Βασιλική Διάκου, Κωνσταντίνα Βαινά, Στέλλα Νάσκου, Χάρης Κουτσώνας, Νίκος Γκουτζιομήτρος, Ελένη Σιώμου, Αντιγόνη Συλλίρη, Αναστασία Κτενίδου, Βασιλική Μπαλοδήμου, Θεοπίστη Ρούση, Βάσω Μάρκου, Κοκκαλιάρης Βίκτωρ, Ελπίδα Τουμπουλίδου, Χαρά Πουρνάρα, Παναγιώτης Δουγαλής.
Οι μικροί
Μαρία Καρανάσιου, Ιωάννα-Χαρά Νατσιού, Παναγιώτης Κουρμούλης, Σπύρος Κουρμούλης, Αικατερίνα Τζημοπούλου, Εύα Χαλβατζή, Γιώργος Χαλβατζής, Τάσος Γκλούμπος Τζούνιορ
Και ο Χάρπο

Κοστούμια
Πάρης Κουκουλόπουλος, Εύη Χλιαρά
Ιερατική ενδυματολογική επιμέλεια
Πατηρ Αθανάσιος Καμπούρης
Ντεκόρ
Τατιάνα Ντέρου, Βασιλεία Βακιρτζή, Άννα Κούρα
Μακιγιάζ
Νάνσυ Χαρίση, Λένα Τσαπατώρη, Κατερίνα Αλεξιάδου
Κομμώσεις
Ευαγγελία Παπαβασιλείου, Κική Αδαμίδου, Δέσποινα Αδαμίδου, Θωμαή Ελευθεριάδου
Προσαρμογή υποτιτλων
Judi Caso
Φωτογραφίες
Μανώλης Κουτσοσίμος, Ηρακλής Προκοπίου, Χάρης Καραουλάνης. Δημήτρης Μανιάς
Σχεδιασμός πόστερ
Μιχάλης Τεμέλκος
Αλεξία Τσιμήκα (Dizi)
Καλλιτεχνική διεύθυνση
Χάρης Καραουλάνης
Composing Effects
Κώστας Μανταλιάς
Σταύρος Θεοδωρόπουλος
Τίτλοι-γραφικά
Νίκος Κέφαλος
Φωτισμοί
Παναγιώτης Μανούσης, Νεκτάριος Σουλδάτος, Δημήτρης Ράδης
Ήχος
Ελένη Φασούλα, Δημήτρης Γκλούμπος, Δημήτρης Γαιτάνης, Νίκος Γκουτζιομήτρος, Γιάννης Δήμας, Κώστας Σολωμός
Επεξαεργασία ‘Ηχου
Δημήτρης Στασινός
Daniel Steif
Βοηθός Σκηνοθέτη
Ελένη Φασούλα
Εναέριες λήψεις
Γιώργος Παπαδόπουλος
Μουσική
Γιάννης Παπαδημητρίου
Τραγούδι
Ελένη Βουδουράκη
Μουσική
Γιάννη Παπαδημητρίου
Στίχοι
Κατερίνα Πολιτίδου
Supervisor
Γεωργία Δαμίγου
Vocals Recording
MD Recording Studios
Δ/νση φωτογραφίας- Κάμερα
Νεκτάριος Σουλδάτος, Δημήτρης Ράδης, Μιχάλης Τεμέλκος, Κωνσταντίνος Μανουσαρίδης, Μάρκος Παπακωνσταντίνου
Μοντάζ-Color Grading
Ηλίας Χαρίσης
Σενάριο-Σκηνοθεσία
Νίκος Κουρού

ΧΟΡΗΓΟΙ
ΕΡΤ Κοζάνης
ΕΡΤ Ιωαννίνων
Κατάστημα ηχητικών καλύψεων Δημήτρης Γκλούμπος
Συστήματα και υπηρεσίες ασφαλείας ΝΙΚΟΛΑΟΥ SECURITY GROUP-ΚΟΙΛΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
Ξενοδοχείο ‘’ΑΝΕΣΙΣ’’
Oner Films
CREATING MEMORIES-ΚΟΖΑΝΗ
Καφενείο ‘’ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ’’-ΚΟΖΑΝΗ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Τ. ΝΤΕΡΟΥ-ΣΙΑΤΙΣΤΑ
Φωτογραφείο DIGITAL PHOTO-KOZANH
ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΑΦΟΙ ΟΕ Προιόντα χαλκού
ΕΠΙΠΛΑ ΦΟΥΚΑΣ-ΚΟΖΑΝΗ
Άνθη-Φυτά ΤΣΑΜΠΟΥΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ & ΤΣΑΜΠΟΥΡΗΣ Κ. ΟΕ-ΚΟΖΑΝΗ
Επισκευές Αυτοκινήτων Αφοι ΖΟΡΜΠΑ-ΚΟΖΑΝΗ
Κατάστημα ‘’ΧΡΥΣΗ ΓΩΝΙΑ’’ ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ-ΚΛΟΥΡΑΣ-ΚΟΖΑΝΗ
Κομμωτήριο ‘SHAMPOO’ Παπαβασιλείου Ευαγγελία-ΚΟΖΑΝΗ
Κομμωτήριο ‘Alex’-ΚΟΖΑΝΗ
Μακιγιάζ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ-ΚΟΖΑΝΗ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ-ΚΟΖΑΝΗ
Κατάστημα ενδυμάτων ‘Συν + Π. Κουκουλόπουλος-ΚΟΖΑΝΗ
ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ‘’DOT PRINT’’-ΚΟΖΑΝΗ
HAIRMODE KOZANI, ΘΩΜΑΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ-ΚΟΖΑΝΗ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΤΑΣΑ ΣΙΩΜΟΥ
ΤΑΣΟΣ ΓΚΛΟΥΜΠΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΒΑΝΗΣ
ΚΤΗΜΑ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΤΖΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΟΥΓΑΛΗΣ
ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΙΑΝΝΑ ΒΟΜΒΑ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ για την παραχώρηση κοστουμιών
ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΣΚΑΡΚΑΛΑ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΕΠΟΥΡΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΕΣΛΗ
ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΙΟΚΑΝΟΣ
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΤΕΛΗΣ ΧΑΛΚΙΔΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΟΥΛΟ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ
OΜΑΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
TOP CHANNEL
COPYRIGHT©2019

Μοιραστείτε την είδηση