Μια βραδιά με Σμυρνέικα και παραδοσιακά ακούσματα στο ΚαΦεΛαΦαμ

2 Min Read
και κ’ καφέ .. Αμάν απο τους γνώριμους μουσικούς δρόμους με το ούτι, το βιολί και η ζεστή φωνή της Κατερίνας. Ζωντανεύουν την Ανατολή των χρωμάτων και των αρωμάτων, την Ανατολή του ονείρου και της Θύμησης
Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου – Έναρξη 21:00
Γαβριά Νίκο, βιολί/λύρα
Καραγιαννάκη Γρηγόρη, ούτι
Πολιτίδη Παναγιώτη, κρουστά
Ελληνίδου Κατερίνα, τραγούδι

Νίκος Γαβριάς (Λύρα, Τραγούδι, Βιολί, Κεμανέ)
Γεννήθηκε στην Καστοριά . Από πολύ μικρός με την βοήθεια κυρίως του πατέρα του μπήκε στο πετσί της ποντιακής μουσικής, ακούγοντας όλες τις ραδιοφωνικές εκπομπές και καταγράφοντας μεγάλους πόντιους λυράρηδες, οι οποίοι στην συνέχεια ήταν οι μόνοι του δάσκαλοι και οδηγοί. Διετέλεσε λυράρης σε πολλά χορευτικά συγκροτήματα στην Μακεδονία και την Ήπειρο με συμμετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια διδάσκει στο δημοτικό ωδείο Άργους Ορεστικού ως μουσικοδιδάσκαλος ποντιακής λύρας. Έχει καταξιωθεί στο ποντιακό στερέωμα πραγματοποιώντας πλήθος εμφανίσεων και συνεργασιών με μεγάλα ονόματα του ποντιακού χώρου και όχι μόνο όπως τον Γιάννη Κουρτίδη, Αχιλλέα Βασιλειάδη, Κώστα Καραπαναγιωτίδη, Στάθη Ευσταθιάδη, Κώστα Θεοδοσιάδη, Πόλιο Παπαγιαννίδη, Κώστα Σιαμίδη, Σωκράτη Κυψελίδη, Γιώργο Σιαμίδη, με την Μαρίζα Κωχ, Άρη Ντίνα κ.α.

Συμμετείχε στο 1ο πανελλήνιο Φεστιβάλ ποντιακών χορών ως τραγουδιστής, στο 13ο διεθνές φεστιβάλ χορού στην Σαμψούντα του Πόντου (Τουρκία), σε φεστιβάλ στην Τσεχία και εμφανίσεις στην Αμερική. Είχε φιλική συμμετοχή σε δύο cd της Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών. Εκτός από την ποντιακή λύρα τραγουδάει, παίζει κεμανέ και βιολί, έχοντας μαθητεύσει στο πλευρό του Δημήτρη Θεοδωράκη.

Κατερίνα Ελληνίδου (τραγούδι)
Γεννήθηκε στην Γερμανία, αλλά η καταγωγή της είναι από την Πιερία και την Πρέβεζα. Η μητέρα της με ποντιακή και μικρασιατική καταγωγή της έχει μεταδώσει την αγάπη για το δημοτικό τραγούδι.

Έχει κάνει μαθήματα παραδοσιακού τραγουδιού και Βυζαντινής μουσικής με τον Παν. Δρακόπουλο και εκτός από το τραγούδι, ασχολείται με τους παραδοσιακούς χορούς της Ελλάδας. Έχει εμφανιστεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Μοιραστείτε την είδηση