Μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας στο Μαμάτσειο- Υπερσύχρονος αξονικός και ψηφιακός μαστογράφος παρελήφθησαν και αναμένεται υπερηχοτομογράφος

3 Min Read

Σημαντική στιγμή του Νοσοκομείου Κοζάνης χαρακτήρισε την προμήθεια και εγκατάσταση του νέου σύγχρονου αξονικού τομογράφου και ψηφιακού μαστογράφου ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Χιωτίδης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου με αφορμή την παραλαβή των νέων μηχανημάτων. Ο κ. Χιωτίδης συμπλήρωσε πως σε 15 μέρες θα εγκατασταθεί και υπερηχοτομογράφος.
Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 812 χιλιάδων ευρώ που έγινε στο πλαίσιο συμφωνίας-συμβιβασμού το 2012 ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την Siemens και άρχισε να εφαρμόζεται το 2017.
Το 2018, με απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, δόθηκε το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες στο Νοσοκομείο Κοζάνης.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου ευχαρίστησε και εξήρε τη συμβολή των γιατρών του ακτινοδιαγνωστικού Νίκου Κατσίρη και Νίκου Καραπασιά, της Φωτεινής Βακουφτσή από το τμήμα εξοπλισμού και της Τίνας Κωστάκη απο το τμήμα προμηθειών.
Ο κ. Χιωτίδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και την προηγούμενη περιφερειακή αρχή που στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ για ανακατασκευή του χώρου, όπου λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος, προκειμένου να γίνει πιο λειτουργικός και ακτινοπροστατευόμενος. Πρόκειται για μια απόφαση που υλοποιήθηκε απο την τωρινή περιφερειακή αρχή.
«Κάναμε έναν σχεδιασμό τριετίας που υλοποιείται με σημείο αιχμής τα ακτινοαπεικονιστικά και ολοκληρώνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» ανέφερε ο αναπληρωτής διοικητής Σπύρος Τόλιος, συμπληρώνοντας πως το επόμενο διάστημα θα γίνει και ο απολογισμός της τριετίας της απερχόμενης διοίκησης.
Ο ψηφιακός μαστογράφος είναι τελευταίας τεχνολογίας και υπερέχει έναντι οποιουδήποτε άλλου, αφού είναι ο μοναδικός παγκοσμίως που διαθέτει συγκεκριμένη πιστοποίηση. Όσο για τον αξονικό τομογράφο αποτελεί το πιο σύγχρονο μοντέλο δεκαέξι τομών, διαθέτει νέα επιστημονικά πρωτόκολλα και μπορεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις υψηλής απεικονιστικής και διαγνωστικής αξίας.
Και τα δύο μηχανήματα έχουν εγγύηση επτά χρόνια και το νοσοκομείο σε αυτά τα χρόνια δεν θα ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για τυχόν προβλήματα. Τη σημασία αυτή τόνισε ο διευθυντής του ακτινοδιαγνωστικού Χριστόφορος Ποζουκίδης που δήλωσε πως με τρία μηχανήματα το ακτινολογικό αναδιοργανώνεται εκ βάθρων με νέο αξονικό που είναι το κέντρο βάρους, ψηφιακό μαστογράφο και υπερηχοτομογράφο.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας θα αντικατασταθούν και οι πολυθρόνες της μονάδας τεχνητού νεφρού του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαίδας και εννέα μηχανήματα. Στην Κοζάνη έχουν ήδη αντικατασταθεί τρία μηχανήματα στη μονάδα τεχνητού νεφρού από το πρόγραμμα ΕΑΠ, σε λίγες μέρες θα αντικατασταθεί ο λαπαρασκοπικός πύργος,ενώ και πάλι μέσω του ΕΑΠ έχει αντικατασταθεί ο υπερηχοκαρδιογράφος.

Του Σωκράτη Μουτίδη

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση