Με στόχο να έρθουν σε επαφή οι πολιτιστικοί σύλλογοι με την επιστημονική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε να υπάρχει όσμωση και διάδραση σε μια ποιοτικότερη διαχείριση της λαϊκής μας παράδοσης πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαίδα το 1ο Συνέδριο με θέμα η συμβολή των συλλόγων στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Καθηγητές πανεπιστημίου και διακεκριμένοι ομιλητές από όλη τη χώρα ανέπτυξαν σημαντικά θέματα στις τρεις συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας.
«Στη σημερινή εποχή το θέμα με τους συλλόγους είναι περίπλοκο. Υπάρχουν σύλλογοι σφραγίδες, σύλλογοι που έχουν επανασυγκροτηθεί, όταν έστω κι ένας μικρός πυρήνας τους ενεργοποιείται.
Αυτό που βλέπω με χαρά είναι ότι από τις νεότερες γενιές υπάρχει μια στροφή προς τη διαχείριση της λαϊκής παράδοσης και σ’ αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν και τα μουσικά σχολεία, ένας θεσμός που έδωσε ώθηση, αλλά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα λαογραφίας» ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Ρέα Κακάμπουρα.
Το συνέδριο αποτέλεσε το πρώτο πανελλαδικά με αυτό το θέμα με λέξη κλειδί τη διαχείριση. Όπως ανέφερε η Μαριάνθη Καπλάνογλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια λαογραφίας του Τμήματος φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών «μπορεί να φέρει σε κάποια επικοινωνία όλους τους φορείς, ώστε να διαμορφώσουν μια κοινή γλώσσα γύρω από αυτά τα θέματα και να δώσουν το κέντρο βάρους στους ίδιους τους ανθρώπους που εκφράζονται και ζουν τη ζωή τους μέσα από τον λαϊκή πολιτισμό. Ότι κάνουμε εδώ μπορεί να είναι κι ένα μάθημα αυτογνωσίας».
Δυστυχώς οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Μικρασιατών Πτολεμαΐδας για συμμετοχή στο συνέδριο, γεγονός που καυτηρίασε η γενική γραμματέας του Συλλόγου Μικρασιατών Χρύσα Μαρτινάκη-Κοκκίνη λέγοντας «σύλλογοι δεν είναι μόνο χορός, τραγούδι και σουβλάκια. Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω το παράπονό μου. Σήμερα εδώ το σχολείο θα έπρεπε να είναι γεμάτο από εκπροσώπους των συλλόγων και από χοροδιδασκάλους για να μην αναφέρω τους υπόλοιπους που έλαμψαν δια της απουσίας τους. Επιστημονικό συνέδριο γίνεται πρώτη φορά στη Δυτική Μακεδονία από έναν σύλλογο που τόλμησε να κάνει κάτι τέτοιο».
Σωκράτης Μουτίδης
Μοιραστείτε την είδηση