Μίλα γι’ αυτό που δεν σου αρέσει

1 Min Read

Υπάρχει μια διάσημη θεωρία στη γνωστική ψυχολογία που λέγεται το “σπιράλ της σιωπής” και ανήκει στην Elizabeth Noelle-Neumann. “Το σπιράλ της σιωπής” λέει αυτό που ξέρουμε. Ότι δηλαδή όταν αντιληφθείς ότι είσαι μειονότητα μέσα στον όχλο που κραυγάζει, το πιθανότερο είναι ότι θα το βουλώσεις και θα κάνεις την πάπια. Κι ας είναι ο απολογισμός τύψεις και ενοχές για τη δειλία της στιγμής που σε κράτησε πίσω.

Σκέφτομαι, λοιπόν, κάθε φορά τη θέση των ανθρώπων που γίνονται αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες συμβάντων που προκαλούν την κοινή λογική και το σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και προσπαθώ με τη βοήθεια του “σπιράλ της σιωπής” να τους δικαιολογήσω,  που δεν υψώνουν το ανάστημά τους. Να δικαιολογήσω τον εαυτό μου για όλες εκείνες τις φορές που δεν μίλησα τη στιγμή που έπρεπε.

- Advertisement -

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις, ακόμα κι όταν κάτι σε ενοχλεί, ιδιαίτερα όταν δεν θεωρείς ότι οι υπόλοιποι θα συμμεριστούν την άποψή σου ή φοβάσαι ότι θα απομονωθείς, καθώς ο φόβος της απομόνωσης αποτελεί τη βασική φυγόκεντρο δύναμη που επιταχύνει το σπιράλ της σιωπής. Είναι, όμως, ο μόνος τρόπος για να δώσεις δύναμη στους άλλους που είναι πιο φοβισμένοι από σένα.

Μοιραστείτε την είδηση