Μίλτος Μαγγιρίδης: Σε φάση μελετών για καινούριο κυνοκομείο

6 Min Read

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας μιλά στον «Χ»

Για το «φλέγον» ζήτημα των αδέσποτων, την υποχρέωση των πολιτών να καθαρίζουν τα οικόπεδα τους, τη δενδροφύτευση σε διάφορες περιοχές της Κοζάνης και άλλα θέματα της αρμοδιότητάς του μίλησε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης Μίλτος Μαγγιρίδης σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο «Χ».

Αδέσποτα: «Θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο κυνοκομείο της Ελλάδος»

Σε φάση μελετών για καινούριο κυνοκομείο 40 θέσεων, που θα γίνει σε δημοτικό οικόπεδο κοντά στον Αγ. Ελευθέριο, βρίσκεται ο Δήμος Κοζάνης. «Ήταν μια βαλτωμένη κατάσταση πολλών χρόνων που την ξεμπλέξαμε και είμαστε στην ευχάριστη θέση να υλοποιήσουμε το έργο. Έχουμε εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Φιλόδημο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγγιρίδης. Στον πλάνο είναι και η επίσκεψη στα κυνοκομεία Αλεξανδρούπολης, Επανομής και Λάρισας, ώστε να υπάρξουν ιδέες για το πως μπορεί να γίνει ένα μοντέρνο κυνοκομείο σε μια έκταση περίπου 10 στρεμμάτων που θα περιλαμβάνει καινούριο δημοτικό κτηνιατρείο, πάρκο σκύλων και κτίριο διοικητικών υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά στις στειρώσεις, ο κ. Μαγγιρίδης είπε ότι υπάρχει σύμβαση αυτή τη στιγμή που προβλέπει 300 στειρώσεις το χρόνο. «Οι 300 στειρώσεις είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, γι’ αυτό έπρεπε να κάνουμε κάτι παραπάνω» σημείωσε και αναφέρθηκε στη βοήθεια από το υπουργείο με χρηματοδοτήσεις για κάποιες έξτρα στειρώσεις, αλλά και στη βοήθεια εθελοντών κτηνιάτρων από την Γερμανία που έρχονται δύο φορές το μήνα για να κάνουν στειρώσεις και θέλουν να κάνουν δεύτερη βάση τους (η πρώτη είναι στο Ηράκλειο) την Κοζάνη. «Στόχος είναι να πάμε μέχρι τέλος του χρόνου στις 1000 στειρώσεις επιπλέον από τις 300 της σύμβασης» είπε ο κ. Μαγγιρίδης.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 24 υιοθεσίες και δύο αναδοχές για σκυλιά που έχουν βρεθεί στον προσωρινό χώρο φύλαξης. «Ξοδεύουμε λεφτά σ’ ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Έχει ψηφιστεί ένας νόμος που όλες οι απόψεις συγκλίνουν ότι είναι ανεφάρμοστος» τόνισε ο κ. Μαγγιρίδης, αναφερόμενος στον νόμο, ο οποίος ορίζει ότι αν τα σκυλιά δεν υιοθετηθούν, πρέπει να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά απαγορεύει ρητά να βρίσκονται κοντά σε εκκλησίες, σχολεία, παιδικές χαρές, νοσοκομεία και πλατείες. «Τα επίσημα στοιχεία μιλάνε για περίπου 3 εκατομμύρια αδέσποτα πανελλαδικά, ενώ στην περιοχή μας υπάρχουν 2.000 με 3.000. Ως Δήμος έχουμε ζητήσει δύο θέσεις μόνιμων κτηνιάτρων, καθώς δεν υπάρχει μόνιμος κτηνίατρος στον Δήμο Κοζάνης. Ο νόμος, επίσης, υποχρεώνει το Δήμο να καταγράψει τις στάνες και να υποχρεώσει τους κτηνοτρόφους να στειρώσουν τα σκυλιά τους, καθώς το 95% των αδέσποτων είναι τσοπανόσκυλα» είπε ο κ. Μαγγιρίδης. Αξίζει να σημειωθεί πως στα πρώτα έξι χρόνια ενός θηλυκού σκύλου θα έχουν γεννηθεί από αυτό και τους απογόνους του 67.000 κουτάβια.

Καθαρισμός οικοπέδων: «Οι πολίτες δεν έχουν μόνο δικαιώματα, έχουν ευθύνες και υποχρεώσεις»

Ως ένα «ακανθώδες» ζήτημα που απασχολεί τον αστικό ιστό, αλλά και τα 52 δημοτικά διαμερίσματα της Κοζάνης, χαρακτήρισε τον καθαρισμό των οικοπέδων και την υποχρέωση που έχουν οι πολίτες βάσει νόμου να καθαρίζουν τα οικόπεδα τους για να αποτραπεί η πρόκληση ή η επέκταση πυρκαγιάς. Ο κ. Μαγγιρίδης εντοπίζει το πρόβλημα στο ότι πολλά οικόπεδα έχουν εγκαταλειφθεί, λόγω μείωσης του πληθυσμού, θανάτου, αμέλειας, αδιαφορίας κ.α.

«Εμείς δεν θέλουμε να επιβάλλουμε πρόστιμα, γι’ αυτό παρακαλώ τους συμπολίτες μου, να εφαρμόζουν τις διατάξεις» έκανε έκκληση ο αντιδήμαρχος.

Επίσης, κάλεσε τον κόσμο να βοηθήσει μέσω καταγγελιών, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ο Δήμος δεν μπορεί να ξέρει τα πάντα. Εφόσον γίνει κάποια καταγγελία, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να την εξετάσει και αν δεν συμμορφωθεί ο υπόχρεος, να του επιβάλλει πρόστιμο 50 λεπτών/τ.μ. με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ».

«Με βάση τα περσινά στοιχεία έχουμε καθαρίσει το 98% των οικοπέδων, βρισκόμαστε σ’ ένα πολύ καλό σημείο και ευελπιστώ να γίνει το ίδιο και φέτος» είπε ο κ. Μαγγιρίδης.

Η καθαριότητα του Δήμου δουλεύει 24/7

Απόλυτα ευχαριστημένος εμφανίζεται ο κ. Μαγγιρίδης από την επίδοση των 150 εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Κοζάνης. «Στο θέμα της ανακύκλωσης η Κοζάνη είναι πρώτη, ενώ στο θέμα του στόλου των αυτοκινήτων, είμαστε στην πρώτη τριάδα» είπε ο κ. Μαγγιρίδης, καλώντας τους πολίτες να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στη διατήρηση αυτής της κατάστασης.

Επίσης, ενημέρωσε ότι θα επεκταθεί το δίκτυο των υπόγειων κάδων και μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν γίνει υπόγειοι και οι κάδοι μπροστά από την Εθνική Τράπεζα στην κεντρική πλατεία.

Σε ό,τι αφορά στην ανακύκλωση ρούχων ανέφερε ότι ο κόσμος αγκάλιασε τη νέα αυτή δυνατότητα.

Δενδροφυτεύσεις σε περιοχές του Δήμου

Τέλος, ο κ. Μαγγιρίδης μίλησε για τις δενδροφυτεύσεις που έχουν γίνει σε Μαυροδένδρι και Ρυάκιο, αλλά και στις νέες περίπου 137 στρεμμάτων στα Μελίσσια και 50 στρεμμάτων στη Νέα Καρδιά. Μαζί με την δεντροφύτευση περίπου 300 στρεμμάτων στον Αη-Λια εντάσσονται στην υποχρέωση της ΔΕΗ στους ενεργειακούς Δήμους Κοζάνης και Εορδαίας, που ήταν «κρυμμένη» στα συρτάρια της από το 2011. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν τελειώσει όλες οι δενδροφυτεύσεις και για δύο χρόνια η ΔΕΗ θα είναι υποχρεωμένη να τα συντηρεί, ενώ στη συνέχεια η ευθύνη πηγαίνει στο Δήμο.

 

Θένια Βασιλειάδου-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση