«Μην καπνίζετε, εδώ παίζουμε εμείς»- Πινακίδες αποτροπής του καπνίσματος τοποθετήθηκαν σε Παιδικές Χαρές της Κοζάνης

3 Min Read

Στο πλαίσιο της καμπάνιας ευαισθητοποίησης για την αποτροπή του καπνίσματος στις παιδικές χαρές, ο Δήμος Κοζάνης τοποθέτησε 5 πινακίδες, που παρελήφθησαν από την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας Π.Ε. Κοζάνης.
Η σχετική πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, σε συνεργασία με την πρωτοβουλία Win Cancer και την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, Π.Ε. Κοζάνης.
« Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους ενήλικες ώστε να μην καπνίζουν στις παιδικές χαρές και κυρίως να μην ρίχνουν αποτσίγαρα εκεί που παίζουν τα παιδιά.
Ανεξάρτητα από τη νομοθεσία, θεωρώ όμως πως είναι ζήτημα κοινής λογικής.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Ε.Α.Ε. κ. Ευάγγελο Φιλόπουλο, την κα. Πίστη Κρυσταλίδου συντονίστρια του Win Cancer και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν και την οποία στηρίζει έμπρακτα και ουσιαστικά ο Δήμος Κοζάνης» ανέφερε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.

Στο μεταξύ την επέκταση της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και σε ανοικτούς χώρους ζητά με ανοικτή επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Η ΕΑΕ, εξέφρασε ταυτόχρονα την ευαρέσκεια της για την αποφασιστικότητα με την οποία επιδιώκεται από την νέα κυβέρνηση η εφαρμογή των αντικαπνιστικών διατάξεων, που έχουν θεσπιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με την επιστολή της κάλεσε την κυβέρνηση να επεκτείνει το μέτρο της απαγόρευσης και στους ακόλουθους ανοικτούς δημόσιους χώρους : παιδικές Χαρές, παραλίες της χώρας, άλση και πλατείες όπου βρίσκουν καταφύγιο αναψυχής οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας και τα μικρά παιδιά.
Καταλήγοντας, σημείωσε πως «η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία μια από τις 10 καλύτερες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Ευρώπης -σε ότι αφορά τον αντικαπνιστικό αγώνα στην νεολαία – θα συνεχίσει να διαθέτει το επιστημονικό δυναμικό, την εμπειρία και τις διεθνείς σχέσεις της, για να ενισχύσει την προσπάθεια της Πολιτείας για ένα μέλλον ελεύθερο καπνού για όλους τους Έλληνες».
Όπως αναφέρει το iatropedia.gr, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία είχε και κατά το παρελθόν στείλει αίτημα την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, παραλίες, άλση και παιδικές χαρές. Σε ό,τι αφορά τις παραλίες, μάλιστα, οι επιστήμονες της Αντικαρκινικής Εταριείας τονίζουν, ότι είναι απαραίτητη η απαγόρευση, καθώς «τα αποτσίγαρα αποτελούν τοξικά απόβλητα για το περιβάλλον και τους ανθρώπους».
Στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία είχε προτείνει την τοποθέτηση ειδικών πινακίδων στους Δημόσιους Ανοιχτούς Κοινόχρηστους χώρους. Παρόμοιες πινακίδες, με αυτές που είχε τοποθετήσει η ΕΑΕ στο πλαίσιο εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την απαγόρευση του καπνίσματος.
Για όποιον Δήμο ενδιαφέρεται, η ΕΑΕ διαθέτει και μακέτα της ειδικής πινακίδας ενημέρωσης των επισκεπτών στις παιδικές χαρές, στην οποία αναγράφεται: «Μην καπνίζετε. Εδώ παίζουμε εμείς!».

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση