Μήνυμα από το 112 σε Γρεβενά και Καστοριά για την κακοκαιρία

3 Min Read

Περιοχές και της Δυτικής Μακεδονίας (κυρίως Γρεβενά και Καστοριά) αναμένεται να επηρεάσει το καιρικό σύστημα με την ονομασία “PETAR”, όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, από το βράδυ του Σαββάτου 5 Αυγούστου 2023. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το σύστημα κινείται ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Κύρια χαρακτηριστικά είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Από το πρωί του Σαββάτου στις περιοχές Γρεβενών και Καστοριάς έχουν αποσταλεί μηνύματα από το 112 για προειδοποίηση έκτακτων καιρικών φαινομένων.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το meteo.gr και τους μετεωρολόγους Καραγιαννίδη και Λαγουβάρδο, «σταδιακή υποχώρηση θα παρουσιάσουν από το Σαββάτο 05/08 οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατήσαν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, φαινόμενα θα εκδηλωθούν κατά τόπους από το απόγευμα του Σαββάτου 05/08 έως τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής 06/08.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από την Βόρεια Ιταλία προς τα Βαλκάνια θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας από το μεσημέρι του Σαββάτου 05/08. Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στο Ιόνιο και στα δυτικά και βορειοδυτικά ηπειρωτικά, οι οποίες κατά τη διάρκεια την νύχτας προς Κυριακή 06/08 θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Μακεδονία, στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας και στη Δυτική Πελοπόννησο. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει για τη Μακεδονία, το Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο. Στη συνέχεια, από τις πρωινές και έως τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής 06/08, σποραδικές βροχές θα σημειωθούν στη Θράκη και στα ορεινά ηπειρωτικά. Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται ο υετός που αναμένεται έως τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής 06/08 καθώς και οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση στα δυτικά τμήματα της χώρας το Σάββατο 05/08 και σε όλη τη χώρα την Κυριακή 06/08 οπότε δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 35-36 °C στα ηπειρωτικά και τους 32-34 °C στις νησιωτικές περιοχές.

Οι άνεμοι το Σάββατο 05/08 θα παρουσιάσουν μικρή ενίσχυση. Νότιοι άνεμοι 3 έως 5 μποφόρ θα επικρατήσουν από το απόγευμα στο Αιγαίο και δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι 2 έως 4 μποφόρ στο Ιόνιο. Συνιστάται προσοχή στις περιοχές και κατά τις ώρες εκδήλωσης καταιγίδων, καθ’ όσον σε κάποιες περιπτώσεις τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους».

Μοιραστείτε την είδηση