Προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο με έμφαση στον συντονισμό
Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη η ετήσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη και του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνου Γκιουλέκα. Ο σχεδιασμός της φετινής αντιπυρικής περιόδου, η διαθεσιμότητα προσωπικού και μέσων, αλλά και το μήνυμα ενεργοποίησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποτέλεσαν τον πυρήνα της σύσκεψης.




Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάστηκαν οι αναγκαίες δράσεις για την ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και του εξοπλισμού, ενώ συζητήθηκαν τα μέτρα καθαρισμού βλάστησης και η ενεργοποίηση του ειδικού σχεδίου προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών. Παρουσία της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και όλων των συναρμόδιων φορέων για την πολιτική προστασία, συμπεριλαμβανομένων των σωμάτων ασφαλείας και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, επιβεβαιώθηκε ο στόχος του απόλυτου συντονισμού σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως φέτος θα διατεθεί ο μεγαλύτερος αριθμός ιστορικά στελεχών στο Πυροσβεστικό Σώμα, με 18.000 άνδρες και γυναίκες να δίνουν τη μάχη με τις πυρκαγιές – 15.500 μόνιμοι και 2.500 εποχικοί. Ειδική αναφορά έκανε στη συμβολή των εθελοντών πυροσβεστών, που φέτος φτάνουν τους 5.000, αυξημένοι κατά 800 σε σχέση με πέρυσι, καθώς και των 5.700 εθελοντών από οργανώσεις, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από πέρυσι.
Ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε τη χρήση τεχνολογίας, ανακοινώνοντας τη διπλάσια επιχειρησιακή αξιοποίηση drones, από 45 πέρυσι σε 82 φέτος, ενώ ο στόλος των εναέριων μέσων παραμένει σταθερός: 49 ενοικιασμένα και ολόκληρος ο εθνικός στόλος. Όπως δήλωσε, «γίνεται μια σωστή συνεργασία με όλους τους φορείς και με την προετοιμασία που κάναμε για την αντιπυρική περίοδο, έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή ετοιμότητα ενόψει του καλοκαιριού».



Σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, τόνισε ότι η περιοχή βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο στελεχιακά σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες που έχει καταγράψει το Πυροσβεστικό Σώμα. Στάθηκε στο πρόγραμμα «Αιγίς» ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει εξοπλισμό σε εναέρια και επίγεια μέσα, τεχνολογικά εργαλεία επιτήρησης και υποδομές για την κάλυψη αναγκών τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και για τη Δυτική Μακεδονία.
«Δεν θα κουραστώ να λέω ότι οι φυσικές καταστροφές θα υπάρχουν και τα φυσικά φαινόμενα δυστυχώς δεν μπορούμε να τα ανατρέψουμε και να τα αποφύγουμε. Αυτό που έχουμε ως χρέος είναι να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες, να περιορίσουμε τις καταστροφικές συνέπειες και να προστατεύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, περιουσίες και το περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός σημείωσε ότι ήδη μέσα στον Μάρτιο παρατηρήθηκαν αυξημένες θερμοκρασίες που προκάλεσαν περισσότερες από 1.500 ενάρξεις πυρκαγιών, οι οποίες έκαψαν περίπου 41.000 στρέμματα δασικής, χορτολιβαδικής και γεωργικής έκτασης. Το 2024 χαρακτηρίστηκε από πολύ δύσκολες κλιματικές συνθήκες, ξηρασία και παρατεταμένους καύσωνες, οδηγώντας σε μεγάλη πίεση στο πεδίο.
Αναφερόμενος ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, ανέφερε ότι πέρυσι εκδηλώθηκαν πυρκαγιές που κατέκαψαν 9.000 στρέμματα, ενώ φέτος στη μάχη ρίχνονται 548 άνδρες και γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, 125 εθελοντές πυροσβέστες και 64 εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας. Μέσα από την εκπαίδευση που θα γίνει το προσεχές διάστημα, επιδιώκεται η ενίσχυση με ακόμη 52 εθελοντές από 8 εθελοντικές ομάδες.

Ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας χαρακτήρισε τη σύσκεψη «πολύ κρίσιμη», με στόχο τον απόλυτο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων. «Το προλαμβάνειν είναι το καλύτερο μέσο για να μπορέσουμε να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο», τόνισε, ενώ στάθηκε στη σημασία της κρατικής μέριμνας αλλά και της ατομικής ευθύνης. Έκανε λόγο για την αυταπάρνηση ανδρών και γυναικών των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων που επιχειρούν σε δύσκολες συνθήκες.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης αναφέρθηκε στη συνολική στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την πρόληψη και την ενίσχυση του μηχανισμού προστασίας. «Δημιουργήσαμε ένα οικοσύστημα εθελοντισμού και προστασίας του οικοσυστήματος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συνεννόηση με όλους τους φορείς για τον εντοπισμό πιθανών σημείων κινδύνου και την έγκαιρη παρέμβαση. Τόνισε ότι η Περιφέρεια είχε πολλά συμβάντα το 2024, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα, χωρίς επέκταση των ζημιών.
Ο κ. Αμανατίδης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ενισχυθούν οι εθελοντικές οργανώσεις με επιπλέον εξοπλισμό, ενώ έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας για τη διαχείριση κρίσεων και επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, βρίσκεται σε φάση σύστασης επιστημονική επιτροπή για την αντιμετώπιση κινδύνων και κρίσεων σε επίπεδο Περιφέρειας. Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, έχει υποβληθεί πρόταση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ στο πρόγραμμα «Αιγίς» για την προμήθεια μέσων αντιμετώπισης πυρκαγιών και πλημμυρών, ενώ ήδη ξεκίνησαν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ευαίσθητες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.
Ειδική αναφορά έκανε στην έναρξη πιλοτικής εφαρμογής εναέριας επιτήρησης με drone σε έναν από τους νομούς της Περιφέρειας, καθώς και στην επέκταση του συστήματος επιτήρησης της προστατευόμενης περιοχής Βάλια Κάλντα. Ανέφερε ότι χρηματοδότηση έχει ήδη εξασφαλιστεί και για τον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με drone. Παράλληλα, η Περιφέρεια παρακολουθεί την τρωτότητα φραγμάτων και γεφυρών, ώστε να υπάρξει προληπτική θωράκιση ενόψει πιθανών μελλοντικών καταστάσεων.
Ο κ. Αμανατίδης στάθηκε σε κάποιες εκκρεμότητες, ανάμεσα τους η ίδρυση και λειτουργία εποχικού πυροσβεστικού κλιμακίου στο Βελβεντό, η ίδρυση μόνιμου κλιμακίου στο Αμύνταιο και η μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης, για την οποία, όπως είπε, το οικόπεδο έχει ήδη εξασφαλιστεί.

Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης στάθηκε στη σημασία του προληπτικού καθαρισμού των οικοπέδων και επισήμανε ότι δόθηκε ήδη παράταση λόγω των βροχοπτώσεων, ξεκαθαρίζοντας όμως πως δεν θα υπάρξει νέα. Κάλεσε τους πολίτες αλλά και τους φορείς να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «τα φυσικά φαινόμενα είναι εκεί και θα είναι ακόμα πιο έντονα τα επόμενα χρόνια, δυστυχώς. Αυτό που είναι στο χέρι μας είναι να περιορίσουμε τις καταστροφικές συνέπειες, να αποτρέψουμε τις ανθρώπινες απώλειες και να πάμε στο τρίπτυχο: λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών – άμεση οριοθέτηση – ολιστική προσέγγιση του φαινομένου».
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr