Μήνυμα στήριξης του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τιμμερμανς στη Δυτική Μακεδονία- Τι μεταδίδει από το Στρασβούργο ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Κώστας Δαβάνης

5 Min Read

Μήνυμα προς τη Δυτική Μακεδονία και τους ανθρακωρύχους εκεί, όπως και στην Ισπανία, την Πολωνία καθώς και σε εκείνους που εξαρτώνται από άλλες πηγές ενέργειας στην Ιρλανδία, ότι θα στηριχτούν από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που θεσπίζεται από την ΕΕ στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας έστειλε στην εναρκτήρια ομιλία του για το θέμα σήμερα στο Στρασβούργο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τιμμερμανς ο οποίος παρουσίασε την φιλοσοφία και τα κονδύλια του ταμείου δίκαιης μετάβασης που θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες

«Ξέρουμε ότι είναι πολλά τα προβλήματα», παραδέχτηκε ο κ. Τίμερμανς, «αλλά πιστεύουμε ότι η προοπτική για ένα πιο καθαρό μέλλον πρέπει να καταστεί ευπρόσδεκτη, με τον δρόμο όμως να είναι δύσκολος». Το ταμείο, όπως ανακοίνωσε, ο κ. Τίμερμανς θα περιλαμβάνει 100 δισεκατομμύρια ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί με 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό σε βάθος επταετίας. Για κάθε ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα συνεισφέρουν χρηματικά ποσά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, καθώς και να παρέχουν και πρόσθετους εθνικούς πόρους. Συνδυαστικά, με τον τρόπο αυτό θα παρασχεθεί χρηματοδότηση ύψους μεταξύ 30 και 50 δισ. ευρώ, η οποία θα κινητοποιήσει ακόμη περισσότερες επενδύσεις.

Το Ταμείο θα παρέχει κατά κύριο λόγο επιχορηγήσεις σε περιφέρειες. Για παράδειγμα, θα στηρίξει τους εργαζομένους ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες για την αγορά εργασίας του μέλλοντος, ενώ θα βοηθήσει και τις ΜΜΕ, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων ώστε να δημιουργήσουν νέες οικονομικές ευκαιρίες στις εν λόγω περιφέρειες.

Ο δεύτερος πυλώνας του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, συνέχισε ο Αντιπρόεδρος, θα υποστηριχτεί από το πρόγραμμα Invest EU με δάνεια-επενδύσεις που θα φτάσουν τα 45 εκατομμύρια ευρώ. Με το καθεστώς αυτό θα επιδιωχθεί να προσελκυσθούν ιδιωτικές επενδύσεις, μεταξύ άλλων στους τομείς της βιώσιμης ενέργειας και των μεταφορών, που θα ωφελήσουν τις εν λόγω περιφέρειες και θα βοηθήσουν τις οικονομίες τους να βρουν νέες πηγές ανάπτυξης.

Ο τρίτος πυλώνας θα επικεντρώνεται σε δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και χρήματα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που θα υποστηρίξουν δημόσιους φορείς και οργανισμούς, περιφέρειες και δήμους για προγράμματα ενεργειακής μόνωσης κτιρίων την χρήση σύγχρονων συστημάτων θέρμανσης για τις οικογένειες που εξαρτώνται ακόμη από τον άνθρακα και το ξύλο, γνωρίζοντας ότι οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο χρειάζονται ειδική στήριξη. Η κίνηση αυτή αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους μεταξύ 25 και 30 δισ. ευρώ. Ο μηχανισμός θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση δανείων στον δημόσιο τομέα, παραδείγματος χάριν για επενδύσεις σε δίκτυα τηλεθέρμανσης και ανακαίνιση κτιρίων. Η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση με σχετική ρύθμιση τον Μάρτιο του 2020.

«Η σημερινή μας πρόταση είναι κατεπείγουσα», σημείωσε ο κ. Τίμερμανς, «καθώς το κοινοβούλιο έχει την πνευματική ιδιοκτησία της υπόθεσης και ελπίζουμε και περιμένουμε και το Ευρωπαϊκό συμβούλιο να την εγκρίνει άμεσα με ένταξη της στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Οικονομικών της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία καταδεικνύει την φιλοδοξία της ΕΕ, ώστε να γίνει μέχρι το 2050 ανεξάρτητη από τον άνθρακα κάτι που οφείλει στους πολίτες και τις επόμενες γενιές. Η πράσινη Συμφωνία θα κινητοποιήσει, όπως είπε, ένα τρισεκατομμύριο ευρώ βιώσιμων επενδύσεων την επόμενη δεκαετία, ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσφέρει τα μισά από αυτό το ποσά και θα χρησιμοποιηθούν και θα μοχλευτούν κεφάλαια ύψους 279 εκατομμύρια ευρώ από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με περιβαλλοντικές επενδύσεις για τις οποίες θα υπάρχει και εθνική συγχρηματοδότηση.

Επίσης, όπως ανέφερε ο Επίτροπος, η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα περάσει σε ποσοστό από το 25% στο 50% μέχρι το 2025. Επιπλέον θα επιτραπεί στις ιδιωτικές και κρατικές αρχές να επενδύσουν βιώσιμα με συγκεκριμένους κανόνες και κίνητρα, ενώ οι εθνικές διοικήσεις θα λάβουν βοήθεια εμπειρογνωμόνων για τα σχέδια βιώσιμων επενδύσεων μέσω της ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να πετύχουν τους στόχους τους.
ΕΡΤ Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Μοιραστείτε την είδηση