Μείωση μαθητικού δυναμικού στο νομό – Λιγοστεύουν δραματικά οι μαθητές/τριες των οικισμών γύρω απο τα ορυχεία

2 Min Read

Με μειωμένο μαθητικό δυναμικό κατά 274 μαθητές στα δημοτικά σχολεία, σε σχέση με πέρυσι θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου η νέα σχολική χρονιά στην ΠΕ Κοζάνης.
Σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης Α/θμιας εκπαίδευσης την τελευταία πενταετία στους δήμους Εορδαίας, Βοίου και Σερβίων-Βελβεντού μειώθηκε κατά 10% το μαθητικό δυναμικό, ενώ στο δήμο Κοζάνης μόνο παρατηρείται ισόποση αύξηση κατά 10%.
«Είναι άξιο παρατήρησης ότι μειώνονται οι μαθητικοί πληθυσμοί πέριξ των ορυχείων και συγκεκριμένα σε οικισμού, όπως Προάστειο, Μαυροπηγή, Μαυροδέντρι, Ακρινή και Ποντοκώμη» λέει ο διευθυντής Α/θμιας  Γ. Γκαμπούρας.
Στην Κοζάνη, η χρονιά θα ανοίξει με 94 νηπιαγωγεία που έχουν 2184 μαθητές και 80 δημοτικά σχολεία που έχουν 8468 μαθητές.
Λόγω της μείωσης του δυναμικού υπάρχουν μεταβολές και στις σχολικές μονάδες. Έτσι, στην Πτολεμαίδα το 7ο δημοτικό γίνεται απο 12θέσιο 6θέσιο, ενώ στο Προάστειο το 6θέσιο γίνεται 2θέσιο. Επίσης, καταργήθηκε το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο της Μαυροπηγής.
Αντίθετα στην Κοζάνη το 18ο δημοτικό απο 11θέσιο γίνεται 12θέσιο και υπάρχει πρόταση για τα σχολεία σε Καρυδίτσα και Βατερό  απο το σχολικό έτος 2018-19 να γίνουν 4θέσια. Φέτος, για πρώτη φορά θα λειτουργήσει και το 19ο Δημοτικό Σχολείο που είναι βιοκλιματικό στη ΖΕΠ.
«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Το αργότερο μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου θα γίνει η τοποθέτηση όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων» λέει ο Γ. Γκαμπούρας.
«Όπως πάντα το πρόβλημα και φέτος εντοπίζεται στην ειδική αγωγή που του υπουργείο δεσμεύτηκε μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου να προσλάβει το 70% των εκπαιδευτικών, ώστε και η ειδική αγωγή να κυλήσει χωρίς προβλήματα» διαβεβαιώνει ο διευθυντής της Α/θμιας.

Μοιραστείτε την είδηση