Μήπως πρέπει να αλλάξετε …ρεπερτόριο;

3 Min Read

Ακόμη και οι μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες, όταν επαναλαμβάνονται ακατασχέτως και μονοτόνως, συναντούν την βαρεμάρα των ακροατών. Πόσο μάλλον ο πολιτικός λόγος, όταν δεν συνιστά κανενός είδους πρωτοτυπία, αλλά είναι μια επανάληψη «από τα παλιά». Όπως το επίμονο αίτημα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας «εδώ και τώρα εκλογές». Που δεν έχει την φρεσκάδα ενός νέου συνθήματος, καθώς το ακούμε, δεκαετίες τώρα, ως «πρόταση διεξόδου» από την εκάστοτε αντιπολίτευση.

Κινδυνεύετε πράγματι, κ. Μητσοτάκη, να καταντήσετε βαρετός με την μονότονη επανάληψη του. Ακόμη και αν δηχθούμε ότι πράγματι «η μόνη λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες», το αίτημα για την προκήρυξη τους δεν πρέπει να «καίγεται» με ακατάσχετη, μονότονη, επανάληψη. Είπε μια μπούρδα κάποιος υπουργός; Θέλουμε εκλογές. Προκλήθηκαν ζημιές από την κακοκαιρία; Επιβάλλεται η προκήρυξη εκλογών; Διαψεύσθηκε άλλη μια από τις τόσες και τόσο ανεύθυνες υποσχέσεις των κυβερνώντων; Ήλθε η ώρα να μιλήσει ο λαός.

Κάθε τακτική πολιτική επιδίωξη, για να δικαιώνεται εκ των πραγμάτων, πρέπει να έχει αντίκρισμα. Να συντρέχουν δηλαδή οι προϋποθέσεις επίτευξης της. Και το ερώτημα είναι αν σήμερα οι συνθήκες ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη.

Από όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στη βούληση των ψηφοφόρων, υπάρχει πράγματι έδαφος για την αποδοχή αυτού του αιτήματος. Η απογοήτευση από την διακυβέρνηση των Τσίπρα-Καμμένου είναι πράγματι εντονότατη. Αλλά δεν φτάνει μόνον αυτό. Κακά τα ψέματα. Το αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, καθορίζεται και από άλλους δύο παράγοντες. Από την μια είναι οι διαθέσεις των σημερινών διαχειριστών της εξουσίας. Και από την άλλη οι προθέσεις των πραγματικών εξουσιαστών της ζωής μας, δηλαδή των δανειστών μας, πρωτίστως δε των Γερμανών.

Αλλά ούτε οι Τσίπρας-Καμμένος έχουν κανέναν λόγο να πάνε στις κάλπες μέσα σε τέτοιο κλίμα λαϊκής δυσφορίας, ούτε οι δανειστές να …χάσουν μια κυβέρνηση που παίρνει όλα τα επώδυνα μέτρα που ζητούν «χωρίς να ανοίγει μύτη». Εκείνο που άλλοτε εφοβούντο, την Αριστερα στην εξουσία, τώρα το απολαμβάνουν ως το καλύτερο παραπαίδι. Γιατί να το χάσουν;

Βεβαίως ο λαός μπορεί να επιβάλλει εξελίξεις όταν ξεσηκώνεται. Αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο, κάποιος πρέπει να τον εμπνεύσει. Προσφέροντας όραμα και λύσεις. Εφικτές, χειροπιαστές. Ε, δεν φτάνει μόνο το τροπάρια «εδώ και τώρα εκλογές». Βρείτε και κάτι άλλο.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Μοιραστείτε την είδηση