Μητρώο γυναικών που συμμετείχαν σε αυτοδιοικητικές εκλογές καταρτίζει ο Δήμος Κοζάνης

2 Min Read

Εντάσσεται στο «Σχέδιο Δράσης για την ισότητα των φύλων»

Μητρώο γυναικών που συμμετείχαν σε αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Κοζάνης από το 1978 μέχρι σήμερα, καταρτίζει το επιστημονικό προσωπικό του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών. Στο πλαίσιο του «Σχέδιο Δράσης για την ένταξη της ισότητας των φύλων στο Δήμο Κοζάνης 2022-2024», μια από τις δράσεις που «τρέχουν» στον δήμο, είναι το κατά πόσο τηρήθηκε στην πράξη η ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών.

Η Κοινωνική Λειτουργός Νόπη Σερσέμη και η Ψυχολόγος Ανδριάνα Χαριτοπούλου, τις ημέρες αυτές «ξεσκονίζουν» το αρχείο της εφημερίδας μας από το 1980, προκειμένου να βρουν πληροφορίες και λεπτομέρειες για τα ψηφοδέλτια στις εκλογικές αναμετρήσεις της αυτοδιοίκησης αυτές τις δεκαετίες. Το υλικό που έχουν συγκεντρώσει είναι ήδη αρκετό και στις σελίδες των παλιών φύλλων του «Χρόνου» βρήκαν εκτός από τα ονόματα των υποψηφίων και τα αναλυτικά αποτελέσματα των σταυρών προτίμησης.

Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν και θα παρουσιαστούν με την ολοκλήρωση της δράσης, θα είναι χρήσιμα για να διαπιστωθεί η εικόνα της κοινωνίας για τον ρόλο και την θέση της γυναίκας στην αυτοδιοίκηση στην πάροδο των δεκαετιών. Πληροφορίες όπως, πόσες γυναίκες συμμετείχαν στο κεντρικό ψηφοδέλτιο και πόσες σε αυτά των χωριών, πόσες γυναίκες υποψήφιες διαφήμιζαν την υποψηφιότητά τους στα έντυπα, πόσες από αυτές που συμμετείχαν τελικά εξελέγησαν και πόσους σταυρούς έλαβα κ.α. θα φανούν με το τέλος της έρευνας.

Το αρχείο του «Χρόνου» αποτελεί σημαντικό στοιχείο της ιστορίας της περιοχής για πολλά ζητήματα που ανέδειξε κατά καιρούς ο εκδότης και δημοσιογράφος Νίκος Κωσταρέλλας.

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση