Μητσοτάκης: Εμβληματική απόφαση η επιλογή μας να απεξαρτηθούμε πλήρως από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028

4 Min Read

Συνάντηση με εκπροσώπους 18 περιβαλλοντικών οργανώσεων είχε  στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των ενεργειών της κυβέρνησης προκειμένου να προωθήσει μία πολύπλευρη ατζέντα, η οποία θα συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με την ανάδυση της «πράσινης» οικονομίας και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί δυναμικά στο μέτωπο της περιβαλλοντικής πολιτικής, ώστε να κάνει πράξη τολμηρές πρωτοβουλίες που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε πρωτοπόρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της χώρας, την ευαισθησία των πολιτών και την εμπειρία των οργανώσεων που ασχολούνται επί χρόνια με την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Καλώς ήρθατε. Με πολύ μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων που κάνει πια το Υπουργείο Περιβάλλοντος με όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να προσθέσω κι εγώ τη δική μου συμμετοχή και συνεισφορά σε αυτή την πολύ φιλόδοξη ατζέντα την οποία έχει ανοίξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος ως προς τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Δεν θα πω πολλά εισαγωγικά, μόνο ότι με τους πιο πολλούς από εσάς γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή που ήμουν Πρόεδρος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Και χαίρομαι που διαπιστώνω ότι πια οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για αποτελεσματικές και τολμηρές πολιτικές στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ίσως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Ίσως και η αναγνώριση, πια, ότι οι προκλήσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστέρηση κι ότι αυτή είναι συνθήκη επιβίωσης όχι μόνο για τη χώρα αλλά και τον πλανήτη συνολικά. Ίσως ένα ρεύμα πίεσης που έρχεται κυρίως από τη νέα γενιά, η οποία θέτει αυτά τα θέματα -και πολύ σωστά- πολύ υψηλά στη δική της προτεραιότητα των θεμάτων.

Πάντως, θέλω να ξέρετε ότι η κυβέρνηση αυτή είναι αποφασισμένη να κινηθεί τολμηρά. Έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής, νομίζω με πιο εμβληματική απόφαση την επιλογή μας να απεξαρτηθούμε πλήρως από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028. Αλλά και με τον Υπουργό και όλους τους Υφυπουργούς και τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος να έχουν ανοίξει μία πολύ φιλόδοξη θεματολογία, με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μετουσιωθούν σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

Είναι μεγάλη μου χαρά που σας υποδέχομαι εδώ, τώρα με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού της χώρας. Θέλω να γνωρίζετε ότι τα ζητήματα τα οποία σας αφορούν, με αφορούν, μας αφορούν όλους, είναι ζητήματα τα οποία θα έχουν την έντονη προσωπική μου ανάμειξη.

Ήμουν αυτός ο οποίος “έβαλε” την παράταξή μας να ασχοληθεί με τα περιβαλλοντικά ζητήματα όταν ίσως δεν είχαμε δείξει ιστορικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε κάτι πραγματικά ουσιαστικό και δεν πρόκειται να την αφήσουμε να πάει χαμένη».

Στη συνάντηση, διάρκειας δύο ωρών, καλύφθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τους στόχους της απολιγνιτοποίησης και της κατάργησης των πλαστικών μιας χρήσης έως τον χωροταξικό σχεδιασμό με σεβασμό στη βιοποικιλότητα, τη διαμόρφωση ενός σταθερού και λειτουργικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών και την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα περιβαλλοντική διπλωματία.

 

Μοιραστείτε την είδηση