Την πρόταση του να γίνει η Ακρινή μια τοπική ενεργειακή κοινότητα αντί να μετεγκατασταθεί, κατέθεσε μιλώντας στους αυτοδιοικητικούς και φορείς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για την εναλλακτική πρόταση που ακούστηκε για πρώτη φορά από τον πρώην Υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και συγκεκριμενοποιήθηκε μερικώς από τον σημερινό Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά “με τους ρυθμούς που έχουμε για την μετάβαση δεν ξέρω πλέον αν μπορεί και πρέπει να γίνει η μετεγκατάσταση της Ακρινής. Σε κάθε περίπτωση την πρότασή μας θα την συζητήσουμε με την τοπική κοινωνία, τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη” τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τοπική ενεργειακή κοινότητα με την συνεργασία της ΔΕΗ, η οποία θα “παραχωρήσει” ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό στο χωριό και οι κάτοικοι θα έχουν σχεδόν δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια. Μάλιστα μίλησε για ενίσχυση κάθε νοικοκυριού με το ποσό των 4.000 ευρώ (δεν διευκρίνισε αν θα είναι ετήσιο, μηνιαίο ή εφάπαξ) ως ένα δείγμα “συγνώμης” που η πολιτεία έχει καθυστερήσει να εφαρμόσει τον νόμο για την μετεγκατάσταση.
Αναλυτικά η τοποθέτηση:
Να πω δύο κουβέντες ακόμα για τα ζητήματα της ενέργειας και ειδικά για το ζήτημα της Ακρινής. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα το οποίο προκύπτει από το γεγονός ότι ενώ υπήρχε μία δέσμευση -πολυετής, δεν ξέρω από πότε ξεκίνησε η συζήτηση, από το 2011- της μετεγκατάστασης της Ακρινής, αυτή δεν έχει υλοποιηθεί. Kαι υπάρχει ένα ερώτημα, αγαπητέ μου Δήμαρχε και αγαπητέ μου Περιφερειάρχη, και δεν θα το απαντήσουμε αναγκαστικά σήμερα: με τη μετάβαση να δρομολογείται με την ταχύτητα την οποία έχουμε προγραμματίσει αν πρέπει να γίνει η μετεγκατάσταση της Ακρινής.
Αυτό το οποίο εγώ μπορώ να προτείνω σήμερα στην τοπική κοινωνία και στον Δήμο αλλά συγκεκριμένα στην κοινότητα, στο χωριό, είναι τη δημιουργία μίας ενεργειακής κοινότητας η οποία σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, η οποία και θα χρηματοδοτήσει, θα δωρίσει ουσιαστικά, ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό σταθμό, θα μπορεί να προσφέρει στους κατοίκους της Ακρινής όχι απλά φθηνή -πρακτικά σχεδόν δωρεάν- ενέργεια αλλά και ένα πρόσθετο εξασφαλισμένο εισόδημα το οποίο μπορεί να φτάνει σχεδόν τα 4.000 ευρώ. Έτσι ώστε να αντισταθμίσουμε την επιβάρυνση την οποία το χωριό έχει υποστεί τόσα χρόνια και να μπορέσουμε να ισοσκελίσουμε και με κάποιο τρόπο το γεγονός ότι δεν ήμασταν συνεπείς σε αυτή την δέσμευση, ως Κυβέρνηση, την οποία έχουμε αναλάβει. Εμείς καταθέτουμε αυτή την πρόταση αλλά προφανώς θέλουμε να τη συζητήσουμε μαζί σας, θέλουμε να τη συζητήσουμε και με το ίδιο το χωριό.
Θέλω να σας πω ότι αυτές οι τοπικές ενεργειακές κοινότητες δίνουν πραγματικά μία μεγάλη δυνατότητα να μπορούν οι τοπικοί καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε πολύ φθηνό ρεύμα. Κάναμε κάτι αντίστοιχο στη Χάλκη στην οποία πήγαμε πολύ πρόσφατα στα πλαίσια της προσπάθειας «Gr-eco Islands».
Αλλά εδώ η πρόταση η οποία μπαίνει στο τραπέζι και την οποία στηρίζει και η ΔΕΗ είναι ακόμα πιο ελκυστική όπως την αντιλαμβάνομαι για τους κατοίκους. Θέλω να τη συζητήσουμε και θέλω να καταλήξουμε τελικά στο ποια είναι η κατάλληλη λύση ακούγοντας και προφανώς την άποψη της τοπικής κοινωνίας.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr