Μνήμη Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννας στο Βελβεντό. (Σκέψεις και προβληματισμοί).Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

4 Min Read

Τη μνήμη της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννας (28 Φεβρ.) τιμήσαμε στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

 

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Το πρώτο Μεγάλο Απόδειπνο της φετινής Σαρακοστής (Καθαρή Δευτέρα απόγευμα, 27-2-2017) συνέπεσε με την παραμονή της μνήμης της Αγίας Κυράννας. Γιορτάσαμε (τελώντας το Μ. Απόδειπνο και τμήμα από τον Μ. Κανόνα μαζί με Αρτοκλασία) και πανηγυρίσαμε στο κλίμα της Σαρακοστής τη μνήμη της Νεομάρτυρος Κυράννας.

 

Η συνέχεια στο αρχονταρίκι του ναού, όπου με τον καφέ και το τσάι τέθηκε το θέμα για συζήτηση: Η απόλυτη αφοσίωση της αγίας Κυράννας στο Χριστό. Η μαρτυρία και το μαρτύριό της για το Χριστό. Η θαυμαστική ανάμνηση μόνο δεν αρκεί. Τρόποι διαμόρφωσης της σχέσης σήμερα. Προεκτάσεις και συνέπειες στον προσωπικό και στο συλλογικό βίο.

 

Η Αγία Κυράννα κατάγεται από την Όσσα του Λαγκαδά και μαρτύρησε σε ηλικία 18 ετών, στις 28 Φεβρουαρίου 1751, ‘’στις φυλακές του Επταπυργίου (Θεσσαλονίκης), ετάφη στο πλησιέστερο κοιμητήριο, δηλαδή της Ευαγγελίστριας… Μετά τρία έτη έγινε η ανακομιδή και η μεταφορά του λειψάνου στον τόπο της καταγωγής. Χωρίς επισημότητες ετάφη το λείψανον εντός του ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών’’ (‘’Το χρονικόν της ευρέσεως των ιερών λειψάνων της Αγίας Κυράννης’’, Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννου, Λαγκαδάς-Θεσσαλονίκη 2001, σελ. 35). Η ανεύρεση των λειψάνων της Αγίας έγινε την 12η Σεπτεμβρίου του 2011 ‘’εντός του Ιερού Βήματος του Ναού των Ταξιαρχών, υπό το δάπεδο του χώρου προς νότον της Αγίας Τραπέζης’’ (σελ. 35).

 

Η Αγία Κυράννα είναι γνωστή στο Βελβεντό και στο Πλατανόρεμα. Δύο φορές μέσα από τον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου πραγματοποιήσαμε ταξίδι στην Όσσα του Λαγκαδά, επισκεφτήκαμε τους δύο ναούς, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και της Αγίας Κυράννας και προσκυνήσαμε στον πρώτο ναό το χώρο της ανεύρεσης των ι. λειψάνων της Αγίας και στον δεύτερο (στον ενοριακό ναό) το ι. λείψανο της Αγίας. Στις δύο παραπάνω επισκέψεις με λεωφορεία συμμετείχαν πιστοί από το Βελβεντό, το Πλατανόρεμα και μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου.

 

Επίσκεψη στην Όσσα (και προσκύνημα στην Αγία Κυράννα) πραγματοποίησε και το ΚΑΠΗ Βελβεντού.

 

Στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού έχει εικονογραφηθεί (τοιχογραφία) η Αγία Κυράννα από οικογένεια Αθηναίων πολιτών που σχετίζεται με οικογένεια της εδώ Ενορίας.

 

Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι έχει αναπτυχθεί (και διατηρείται) στον τόπο μας μια ιδιαίτερη σχέση σεβασμού και αγάπης προς στο πρόσωπο, την άθληση και το μαρτύριο της (όχι και πολύ μακρινής γεωγραφικά) Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννας της Οσσαίας.

 

Στη σχέση αυτή έχουν συμβάλλει και οι δύο φιλόξενοι και φιλεργατικοί πατέρες της Όσσας, ο αρχιμ. Ιωάννης Αρσενιάδης και ο πρωτοπ. Θωμάς Φαρδής.

 

Είναι μια σχέση εσωτερική, που μας ωθεί (χωρίς να μας υποχρεώνει) να τιμούμε και να γιορτάζουμε τη μνήμη της Αγίας κάθε χρόνο στις 28 του Φλεβάρη. Μας δίνει χαρά αυτή η σχέση, εμπλουτίζει και ομορφαίνει τη ζωή, την αγαπάμε και ευχόμαστε να αναπτύσσεται διαρκώς και προς τα μέσα και προς τα έξω, γύρω μας και παντού.

 

Το ζητούμενο πάντως παραμένει. Και ζητά επιτακτικά απάντηση για το σήμερα και για το μέλλον: Πώς η σχέση αυτή θα εμβαθυνθεί στη γενιά μας; Και πώς θα περάσει και στις νέες γενιές που έρχονται;

 

Απολυτίκιον. Ήχος πλ. α’ . Τον συνάναρχον Λόγον.

Χαίρε Όσσης ο γόνος και θείον βλάστημα, Παρθενομάρτυς Κυράννα νύμφη Χριστού του Θεού, η αθλήσασα στερρώς υστέροις έτεσι, και καθελούσα τον εχθρόν, καρτερία σταθηρά. Και νυν απαύστως δυσώπει, υπέρ των πίστει τιμώντων, την μακαρίαν σου άθλησιν. (Το Απολυτίκιον εποιήθη εν Αγίω Όρει υπό Γερασίμου Μοναχού Μικραγιαννανίτου, Υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας).

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

2-3-2017

Μοιραστείτε την είδηση