Μοναδικές στιγμές απόλαυσαν οι φίλοι της αστρονομίας με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο

3 Min Read

Με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου, το οποίο είναι γνωστό και ως η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και σηματοδοτεί την αρχή του καλοκαιριού, ο Αστρονομικός Σύλλογος Δυτικής Μακεδονίας  έστησε δύο ηλιακά τηλεσκόπια στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να παρατηρήσουν τον ήλιο και την πολύ έντονη δραστηριότητά του.

Ο Πρόεδρος του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Τζήμκας

 «Ο κόσμος που έρχεται και κοιτάει μέσα από τα τηλεσκόπια, πραγματικά ενθουσιάζεται, καθώς είναι κάτι το οποίο δεν το βλέπεις εύκολα, αφού δεν μπορείς να κοιτάξεις εύκολα τον ήλιο» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονία Νίκος Τζήμκας. Οι τυχεροί φίλοι της αστρονομίας που βρέθηκαν στην πλατεία είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ηλιακές εκλάμψεις και ηλιακές κηλίδες.

Ο κ. Τζήμκας ανέφερε πως ο κόσμος ανταποκρίθηκε και ήταν μια ευκαιρία να βγει έξω και να απολαύσει την ομορφιά και τη μαγεία του ουρανού. Επίσης, είπε πως τον τελευταίο καιρό ο Σύλλογος έχει αναπτύξει πολλές δράσεις, ενώ έχει κάνει πολλές επισκέψεις σε σχολεία της περιοχής. «Ελπίζουμε και τη νέα χρονιά να πάνε όλα καλά και να μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτό που αγαπάμε και στα νέα παιδιά» είπε χαρακτηριστικά.

Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες

Το θερινό ηλιοστάσιο είναι η μέρα κατά την οποία ο ήλιος βρίσκεται στο ανώτερο σημείο στον ουράνιο θόλο, στην τροχιά του, κάτι που συμβαίνει δύο φορές ετησίως. Οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια συμβαίνουν λόγω της κλίσης του άξονα περιστροφής της Γης. Τις ημέρες αυτές το ένα ημισφαίριο είναι στραμμένο το μέγιστο προς τον ήλιο και είναι καλοκαίρι, την ίδια στιγμή που το άλλο ημισφαίριο απομακρύνεται το μέγιστο και έχει χειμώνα.

Οι δύο ημέρες του χρόνου κατά τις οποίες ο άξονας περιστροφής της Γης δεν είναι στραμμένος προς ή μακριά από τον Ήλιο, είναι οι Ισημερίες. Κατά τις ισημερίες, τόσο το Βόρειο όσο και το Νότιο Ημισφαίριο, λαμβάνουν την ίδια ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας. Τις ημέρες αυτές, όλες οι περιοχές της Γης και στα δύο ημισφαίρια έχουν περίπου ίση διάρκεια ημέρας και νύχτας, περί τις 12 ώρες ημέρα και 12 ώρες νύχτα.

Εαρινή Ισημερία: 20-21 Μαρτίου

Θερινό Ηλιοστάσιο: 20-22 Ιουνίου

Φθινοπωρινή Ισημερία: 22-23 Σεπτεμβρίου

Χειμερινό Ηλιοστάσιο: 21-22 Δεκεμβρίου

Θένια Βασιλειάδου  xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση