Μόνο το εναλλακτικό σχέδιο της Ακρινής εξετάζει η Κυβέρνηση

4 Min Read

Το υπουργείο Ανάπτυξης επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει θέμα μετεγκατάστασης του χωριού

Σε… πράσινο χωριό έχει σκοπό να μετατρέψει την Ακρινή Κοζάνης το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Ενέργειας, διαγράφοντας -ουσιαστικά- τα «θέλω» των κατοίκων του χωριού, οι οποίοι τον Δεκέμβρη του 2022 αποφάσισαν σε άτυπο δημοψήφισμα πως απορρίπτουν την συγκεκριμένη πρόταση της Κυβέρνησης και επιθυμούν την διεκδίκηση της μετεγκατάστασης. Ωστόσο, η Κυβέρνηση φαίνεται πως δεν κάνει πίσω και μετά την κατάργηση του νόμου της μετεγκατάστασης επαναφέρει την πρόταση, διαμηνύοντας στους κατοίκους πως δεν υπάρχει εναλλακτική.

Το βράδυ της Τρίτης 16 Μαϊου το υπουργείο Ανάπτυξης με δελτίο τύπου, επισφράγισε τα όσα είπε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Χ» στις 12 Μαϊου. Τίτλος του δελτίου είναι «το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στηρίζει τον πράσινο μετασχηματισμό της Κοινότητας Ακρινής» και σε αυτό αναφέρεται λεπτομερώς η πρόταση της Κυβέρνησης για το πράσινο χωριό ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στην βούληση των κατοίκων.

«Στο τραπέζι υπάρχει μόνο η εναλλακτική της μετεγκατάστασης πρόταση» έλεγε στον «Χ» κοντά στα Χριστούγεννα Κυβερνητική πηγή, κατά την διάρκεια συζήτησης για το αποτέλεσμα του άτυπου δημοψηφίσματος στην Ακρινή που έδειξε με συντριπτική πλειοψηφία πως επιθυμεί τη συνέχιση του αγώνα για μετεγκατάσταση. Λίγο καιρό αργότερα, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη δήλωσε πως «έχουμε μια σειρά από παρεμβάσεις που θα κάνουν την ζωή των ανθρώπων εκεί πιο βιώσιμη και καλύτερη» κάτι που επιβεβαίωσε στις 12 Μαϊου σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Χ».

«Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τη ΔΕΗ προγραμματίζει ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή, μετατρέποντας την Ακρινή σε έναν σύγχρονο πράσινο οικισμό. Με αυτό τον τρόπο δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο σε νοικοκυριά και αγρότες να παραμείνουν στον τόπο τους και να αποκτήσουν ένα σταθερό συμπληρωματικό εισόδημα. Παράλληλα, με μια σειρά από ουσιαστικές παρεμβάσεις ανάπλασης στον ιστό του χωριού, αναβαθμίζουμε την καθημερινότητα των κατοίκων και ενισχύουμε την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας στη συνέντευξή του. Προηγήθηκε η κατάργηση του νόμου της Ακρινής από την Βουλή.

Το βράδυ της Τρίτης και το υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα ο Νίκος Παπαθανάσης που ανέλαβε να «τρέξει» το σχέδιο, με δελτίο τύπου αναφέρει πως θα δοθούν ισχυρά ανταποδοτικά κίνητρα. «Βασική επιδίωξη του σχεδίου είναι ο μετασχηματισμός της Ακρινής σε έναν «πράσινο» και ενεργειακά αυτόνομο οικισμό μέσω:

(α) της δημιουργίας μιας ενεργειακής κοινότητας αυτοδιοικητικού χαρακτήρα που θα προσφέρει εγγυημένο, μακροχρόνιο εισόδημα στους κατοίκους,

(β) της καθολικής ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών του οικισμού,

(γ) της βελτίωσης των υποδομών του οικισμού,

(δ) της ποιοτικής επανακατάρτισης του εργατικού δυναμικού της Ακρινής,

(ε)   της δημιουργίας ενός κέντρου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου του υπουργείου που συνοδεύεται από σχετική δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιου για θέματα ΔΑΜ Νίκου Παπαθανάση: «Το σχέδιο πράσινου μετασχηματισμού της Ακρινής, το οποίο προέκυψε μέσα από εκτενείς διαβουλεύσεις και ανταλλαγή απόψεων και κατατέθηκε στους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας, εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ. Πρόθεσή μας παραμένει η άμεση και ομαλή ενεργοποίηση της υλοποίησής του.»

Όπως όλα δείχνουν, η Κυβέρνηση δεν έχει στόχο να προχωρήσει το θέμα της ουσιαστικής μετέγκαταστασης της Ακρινής. Ωστόσο, τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, με αποφάσεις τους έχουν «επικυρώσει» το αποτέλεσμα του άτυπου δημοψηφίσματος και στέκονται στο πλευρό των κατοίκων στον αγώνα τους για διεκδίκηση της μετεγκατάστασης.

 

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση