«Μουσειακή Αποθήκη» για τα αρχαιολογικά ευρήματα των ορυχείων αναζητά το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας

2 Min Read

Με δεσμεύσεις που ικανοποίησαν την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και την τοπική αυτοδιοίκηση, αναχώρησε από την Κοζάνη η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που βρέθηκε στην περιοχή στις 7 και 8 Οκτωβρίου. Η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε Βόιο, Καστοριά και Εμπόριο Εορδαίας και συζήτησε με τους αρχαιολόγους, τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη έργα που είναι ώριμα και προς ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλα ζητήματα που «κολλάνε» για διάφορους λόγους.

Η Υπουργός Πολιτισμού αρχικά δεσμεύτηκε πως τα αρχοντικά Νεραντζόπουλου και Τζώνου στην Σιάτιστα τα οποία διαθέτουν ώριμες μελέτες θα ενταχθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ και το ίδιο θα συμβεί και με το αρχοντικό Βούρκα στην Κοζάνη.

- Advertisement -

Σημαντική εξέλιξη είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών νομιμοποίησης, με τον νόμο αυθαιρέτων, του Αρχαιολογικού Μουσείο Αιανής κάτι που θα συμβεί μέχρι το τέλος του έτους. Το επόμενο βήμα είναι η ανέγερση δευτέρου ορόφου κάτι που θα πάρει χρόνο με την Υπουργό να δεσμεύεται πως η χρηματοδότηση των μελετών θα γίνει από το Υπουργείο Πολιτισμού για να μπει το «νερό στο αυλάκι».

Τέλος η Υπουργός σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη, αναζητούν σε συνεργασία με την ΔΕΗ, ένα βιομηχανικό χώρο στον οποίο θα εκτεθούν όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα των χώρων των ορυχείων. Ο βιομηχανικός αυτός χώρος αναζητείται αφού θα πρέπει πριν διαμορφωθεί να έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά τα οποία να επιτρέπουν την έκθεση των ευρημάτων αλλά και ταυτόχρονη συντήρηση άλλων στους ίδιους χώρους. Ο χώρος αυτός δεν θα ονομάζεται «μουσείο» αλλά «Μουσειακή Αποθήκη» και αν το σχέδιο ολοκληρωθεί τότε θα αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών και εκπαιδευτικών επισκέψεων.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση