Μπουλντόζες αρχές Μαΐου στην Πτολεμαΐδα για το mega φωτοβολταϊκό των 200 MW της ΔΕΗ – Σήμερα το πράσινο φως από την Βουλή

3 Min Read

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των εργασιών του mega φωτοβολταϊκού πάρκου των 200 MW στην Πτολεμαΐδα.

Τελευταίο βήμα πριν τις οριστικές υπογραφές της ΔΕΗΑΝ με τον ανάδοχο του έργου, δηλαδή την Mytilineos, αποτελεί η έγκριση της σχετικής σύμβασης από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η οποία συνεδριάζει σήμερα γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό. Στην επιτροπή θα παραστούν ο υπ. ΠΕΝ Κ.Σκρέκας, η ΓΓ Ενέργειας Αλ.Σδούκου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ Κ.Μαύρο.

- Advertisement -

Ακολουθεί από εβδομάδα η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Mytilineos και η έναρξη των εργασιών τοποθετείται μέσα στον Μάιο. Στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να μπουν οι πρώτες μπουλντόζες στην έκταση των περίπου 5.000 στρεμμάτων προκειμένου να την διαμορφώσουν, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η κατασκευή του πάρκου, όπου θα χρησιμοποιηθούν πάνελ δύο όψεων (bifacial panels) και μονοαξονικό tracker.

Το έργο αποτελεί τμήμα ενός συμπλέγματος τριών διαφορετικών πάρκων, συνολικής ισχύος 230 MW. Το πρώτο από τα δύο 15άρια του συμπλέγματος έχει ήδη ολοκληρωθεί (ΜΕΤΚΑ), ενώ έπεται η ολοκλήρωση του δεύτερου πάρκου των 15 μεγαβάτ (ΤΕΡΝΑ).

Σημειωτέον ότι στις αρχές Απριλίου, η «Ηλιακά Πάρκα Δυτικής Μακεδονίας ΕΝΑ Α.Ε», (κατά 100% θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες) υπέγραψε δανειακή σύμβαση, ύψους 8,7 εκατ. ευρώ με τη μορφή ομολογιακού δανείου για την χρηματοδότηση ανάπτυξης φωτοβολταϊκού πάρκου εγκατεστημένης ισχύος 15 MW στην Πτολεμαΐδα στην Περιφέρεια Κοζάνης.

Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος της ευρύτερης συμφωνίας χρηματοδότησης για την κατασκευή ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 230 MW στην ίδια περιοχή. Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης, συμμετείχαν ως ομολογιούχοι η Εθνική και η Eurobank, ενώ δικαίωμα συμμετοχής στην χρηματοδότηση έχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το σύνολο του χαρτοφυλακίου των 230MW.

Στο άλλο μεγάλο έργο, εκείνο της Μεγαλόπολης, ισχύος 50 MW, ο ανάδοχος ανάμεσα στους 8 ενδιαφερόμενους αναμένεται να γίνει γνωστός τον Ιούλιο. Ενδιαφερόμενοι είναι οι ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑVAX, METKA, Intrakat, Voltalia Greece,  Dongfang Electric International Corporation και η Sunel & Shanghai Electric. Ο διαγωνισμός αυτός αφορά την κατασκευή και τη λειτουργία δύο φωτοβολταϊκών πάρκων 39 MW και 11 ΜW αντιστοίχως, τα οποία θα βρίσκονται σε οικόπεδα που μέχρι πρότινος διέθεταν λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ και ο προϋπολογισμός τους θα ανέρχεται στα 30, 7 εκατ. ευρώ.

Πηγή energypress

Μοιραστείτε την είδηση