Musicart – Νέο Ωδείο Κοζάνης: Στον απόηχο της Χριστουγεννιάτικης συναυλίας…(φωτογραφίες)

4 Min Read

Στις 23 Δεκεµβρίου 2017 στην κατάµεστη από κόσµο Αίθουσα Τέχνης στην Κοζάνη η Μusicart-Νέο Ωδείο Κοζάνης έδωσε την καθιερωµένη Χριστουγεννιάτικη συναυλία.

Μια συναυλία που τα είχε όλα. Μαθητές οργανωµένοι σε σύνολα επί σκηνής άλλοτε αναλαµβάνοντας ολόκληρο το βάρος της παράστασης και άλλοτε καθοδηγούµενοι από τους καθηγητές τους παρουσίασαν ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα. Έργα διαφορετικών τεχνικών και τεχνοτροπιών, διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας και διαφορετικών ενορχηστρώσεων αποτέλεσαν το σύνολο των ακουσµάτων της συναυλίας. Το σύνολο µε τα µπουζούκια έκανε µια εµφάνιση “αταίριαστη” για το όργανο σ’ έναν ασυνήθιστο ρόλο για τα παιδιά τα οποία όµως έµαθαν να δρουν µέσα σε µια οµάδα και να αντιµετωπίζουν µε επιτυχία το διαφορετικό. Γνώρισαν καινούργιες δυνατότητες του οργάνου και διάβασαν µε επιτυχία καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιµασίας της συναυλίας. Τα παιδιά της τάξης του ακορντεόν διαπίστωσαν ότι το ακορντεόν είναι ένα πολύπλοκο όργανο το οποίο µπορεί να ενσωµατωθεί µέσα στην ορχήστρα να παίξει σολιστικά µε αυτή, αλλά και µόνο του και απόλαυσαν την προετοιµασία.

- Advertisement -

Οι κιθάρες σ’ ένα ρόλο γνώριµο πια γι αυτές, δεν αρκέστηκαν σ ́ ένα “στεγνό” σύνολο κιθάρας αλλά έγιναν µέρος ενός ευρύτερου συνόλου και προσαρµόστηκαν µε επιτυχία στο νέο τους ρόλο.
 Οι παραδοσιακοί που ενσωµατώθηκαν και αυτοί µέσα σ’ ένα µεγαλύτερο σύνολο πρόσθεσαν ένα ιδιαίτερο χρώµα στα µέρη που είχαν ενεργή συµµετοχή. Την Παρθενική του εµφάνιση έκανε το σύνολο πνευστών του ωδείου που παρουσίασε έργα απαιτητικά σε ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις προσθέτοντας ένα άκουσµα διαφορετικό στο σύνολο της εκδήλωσης. Τα χορωδιακά- φωνητικά σύνολα του ωδείου (παιδική, νεανική χορωδία, φωνητικό σύνολο artvoice) µαζί µε τις προσκεκληµένες χορωδίες (Ιστορικού Λαογραφικού Συλλόγου Λευκόβρυσης “Διγενής Ακρίτας” και τη χορωδία του Πολιτιστικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Χαραυγής) έδωσαν τον πραγµατικό χριστουγεννιάτικο τόνο στην εκδήλωση ενώ η παρουσία της ορχήστρας ήταν καταλυτική στη διαµόρφωση του προγράµµατος, προσθέτοντας το διαφορετικό και ενδεχοµένως το µη αναµενόµενο για µια µαθητική εκδήλωση. Θεωρώντας τον πολιτισµό στο σύνολό του, την πιο παραγωγική µέθοδο εκπαίδευσης θεωρούµε τη συναυλία κάτι πολύ παραπάνω από µια εκδήλωση όπου οι µαθητές θα βγουν στη σκηνή να παρουσιάσουν τη δουλειά τους χωρίς φυσικά να υποτιµούµε και αυτή την παράµετρο. Πιστεύουµε βαθιά ότι οι µαθητές αλλά και οι υπόλοιποι συντελεστές (ερασιτέχνες χορωδοί και επαγγελµατίες καθηγητές) που µετείχαν ενεργά στη διαδικασία- προετοιµασία της συναυλίας η οποία κράτησε 2 ολόκληρους µήνες αποκόµισαν πολλά από αυτή. Αναπτύχθηκαν κοινωνικοί δεσµοί ανάµεσα σε άτοµα (µαθητές και όχι) οι οποίοι έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα, ανταλλάχθηκαν απόψεις µουσικές και µη, καλλιεργήθηκε η αλληλεγγύη και η ευγενής άµιλλα αναδύθηκε ο ενθουσιασµός και µετατράπηκε κάτι µέτριο σε κάτι υπέροχο. Τονώθηκε η αυτοπεποίθηση των µαθητών και αυτό ευχόµαστε και προσπαθούµε να το κάνουµε να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναµη στην από εδώ και µπρος  εξέλιξή τους.

Καλλιεργήθηκε η δηµιουργική τους σκέψη και έµαθαν να υπακούν σε κανόνες ενώ διδάχθηκαν στην πράξη την αξία της συνεργασίας. Έµαθαν να σέβονται τους άλλους και να εκτιµούν την προσπάθεια ενώ ταυτόχρονα ανακάλυψαν τις ιδιαίτερες δεξιότητές τους µέσα στο σύνολο. Αντιλαµβανόµενοι το βάρος και τη σηµασία ενός τέτοιου εγχειρήµατος σε συνδυασµό µε τα οφέλη που αποκοµίζουν από αυτό οι µαθητές µας, θεωρούµε αυτονόητη τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας αξιοποιώντας την εµπειρία µας και προσπαθώντας για το καλύτερο κάθε φορά αποτέλεσµα.

www.kozani.tv

Μοιραστείτε την είδηση