«Μύλος» με τις Πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

16 Min Read

Την παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας και προσωπικά της Υπουργού Νίκης Κεραμέως, προκάλεσαν τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τις Πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στις 21 Αυγούστου.
Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Στις 5 Αυγούστου ολοκληρώθηκε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων στον Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας(ΠΔΜ).
Οι υποψηφιότητες
Για τη θέση του Πρύτανη υποψηφιότητες κατέθεσαν ο καθηγητής και κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Θόδωρος Θεοδουλίδης, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής και πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Στέργιος Γκανάτσιος, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής και πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Νίκος Ασημόπουλος και ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Γιώργος Μαρνέλλος.
Τις θέσεις των Αντιπρυτάνεων διεκδικούν, η καθηγήτρια της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας Άννα Σπύρτου, η καθηγήτρια της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας Σοφία Ηλιάδου-Τάχου, ο αν. καθηγητής της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας Γιώργος Ιορδανίδης, ο αν. καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας Γιάννης Ζιώγας, ο αν. καθηγητής της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας Σταμάτης Γαργαλιάνος, η καθηγήτρια της Οικονομικής Σχολής Κοζάνης Γεωργία Χαριτούδη, η καθηγήτρια της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών Παρασκευή Μητλιάγκα, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Κοζάνης Στέργιος Μαρόπουλος και ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών Επιστημών Νικόλαος Σαριαννίδης.

Ο αποκλεισμός Γκανάτσιου και Ασημόπουλου
Στις 9 Αυγούστου συνεδρίασε η πενταμελής Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για να εξετάσει τυχόν κωλύματα των υποψηφιοτήτων. Η Επιτροπή αποφάσισε τον αποκλεισμό των υποψηφιοτήτων των εκ του ΤΕΙ προερχομένων Στέργιου Γκανάτσιου και Νίκου Ασημόπουλου. Η αιτία είναι πως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετατροπής της προσωποπαγούς τους θέσης σε οργανική λόγω της συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων.

- Advertisement -

Οι καταγγελίες και οι παραιτήσεις
Δύο μέρες αργότερα, το βράδυ της 11ης ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Γεώργιος Φ. Φραγκούλης για τη διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κατέθεσε επιστολή παραίτησης προς τον Πρύτανη Αντώνη Τουρλιδάκη.
Προηγήθηκε επιστολή του προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής προς τον Πρύτανη και τα μέλη ΔΕΠ, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
“Δεν σας κρύβω ότι οι τελευταίες μέρες ήταν πρωτόγνωρες & δύσκολες για μένα. Δεν μου έχει ξανατυχει στις 4 όπως είπα προηγούμενες φορές που ήμουν στη θέση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής.
Δέχτηκα άπειρα τηλεφώνημα υποψήφιων η μη, ακόμη και ασχέτων με το Πανεπιστήμιο, άλλα αξιοπρεπέστατα όπως των κκ. (Αλφαβητικά )…..και άλλων αξιότιμων υποψήφιων, αλλά και ευτράπελα με πιέσεις και απειλές του τύπου – 3-5 χρόνια φυλακή ( Μιλάω σοβαρά!!!) , « θα δείξει τι είσαι ανάλογα πως θα τα πας, κλπ. « !!! .
Το ήθος και η αξιοπρέπεια μου δεν αμφισβητήθηκε τόσα χρόνια και ξαφνικά σε τρεις μέρες ο Φραγκούλης στα 9 βήματα. Οκ.
Προφανώς και δεν αναφέρω ονόματα, και όπως θα έλεγε ο καλός φίλος μου ….τους συγχωρώ Χριστιανικά.
Συγνώμη για το μακροσκελές, άλλα είναι 03:20 το πρωί που γράφω αυτό το κείμενο , και είμαι λιγάκι φορτισμένος”.
Προηγήθηκε άλλη επιστολή που φέρει τα ονόματα της πενταμελούς Εφορευτικής Επιτροπής και του Γ. Φραγκούλη , η οποία αναφέρει τα εξής:
Άσκηση ψυχολογικής βίας, επ’ απειλή, να μας «χειραγωγήσουν”: Εκφράζουμε ομόφωνα την απογοήτευση, τη θλίψη και την αγανάκτησή μας και καταγγέλλουμε σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα όσα πρωτοφανή και πρωτόγνωρα ελέχθησαν και γράφτηκαν εκφοβιστικά, απειλητικά, εκβιαστικά και συκοφαντικά, άμεσα και έμμεσα από μέλη ΔΕΠ του ΠΔΜ, αφενός αμφισβητώντας εκ των προτέρων τη διασφάλιση της νομιμότητας από την Εφορευτική Επιτροπή και την ακεραιότητα των μελών της για τη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων στη θέση του Πρύτανη, και αφετέρου παρεμβαίνοντας ανεπίτρεπτα, ως μη όφειλαν, και άκομψα, υποψήφιοι όντες, στο έργο της Εφορευτικής Επιτροπής, προσπαθώντας και με ταυτόχρονη άσκηση ψυχολογικής βίας, επ’ απειλή, να μας «χειραγωγήσουν», υποδεικνύοντας να πράξουμε τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μας.

Προσβάλλουν βάναυσα την προσωπικότητά μας: Δηλαδή αυτό που ακριβώς έπρεπε και οφείλαμε να κάνουμε ως μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, όπως το υπαγορεύει η ισχύουσα νομοθεσία. Όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα προσβάλλουν βάναυσα την προσωπικότητά μας, ως άτομα και ως μέλη του κοινωνικού συνόλου και της ιδίως της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Υπηρετούμε με δημοκρατικό ήθος, αξιοπρέπεια, εντιμότητα: Είμαστε μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος εδώ και πολλά χρόνια και από οποιοδήποτε αξίωμα και αν κληθήκαμε, το υπηρετούμε με δημοκρατικό ήθος, αξιοπρέπεια, εντιμότητα, ευαισθησία και προπαντός νομιμότητα, κατανοώντας όλες τις διαστάσεις του νόμου, και εφαρμόζοντάς τον με απόλυτη θρησκευτική ευλάβεια. Και το ίδιο θα κάνουμε στο μέλλον, εφόσον φυσικά κληθούμε εκ νέου να το υπηρετήσουμε.
Εξωγενείς αυτόκλητοι παράγοντες: Η Εφορευτική Επιτροπή ακολούθησε, σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο, απαρεγκλίτως και υποδειγματικώς, κατά την άποψή της, τα νόμιμα, εξαιρώντας τους δύο υποψηφίους του πρώην ΤΕΙ, εκτελώντας στο ακέραιο το καθήκον που τους ανατέθηκε, χωρίς να επηρεαστεί από εξωγενείς αυτόκλητους παράγοντες.
Δικαστική “οδός”: Για όσα θλιβερά συντελέστηκαν, εκτέθηκαν και ανακοινώθηκαν, γραπτά ή προφορικά, τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπή επιφυλάσσονται για την άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματος ενώπιον των διοικητικών, δικαστικών ή / και εισαγγελικών αρχών.

Διαχώρισε τη θέση του ο Γ. Μπακούρος
Με επιστολή του το μέλος της Επιτροπής Γ. Μπακούρος διαχώρισε τη θέση του από την κοινή επιστολή. «Διαβάζοντας το δημοσιοποιημένο κείμενο της «Ανοικτής Επιστολής από τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής” το οποίο φέρει και την υπογραφή μου θα ήθελα να δηλώσω πως ποτέ δεν συμφώνησα ή υπέγραψα αυτό το τελικό κείμενο ούτε ηλεκτρονικώς ούτε τηλεφωνικώς ούτε δια ζώσης. Πιστεύω ότι η μη σύμφωνη γνώμη μου σε αυτό το τελικό κείμενο έγινε αποκλειστικά και μόνο εκ παραδρομής μέσα σε ένα απόλυτα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα».

Επιστολή του πρώην προέδρου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Στ. Γκανάτσιου
Με επιστολή του ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Στ. Γκανάτσιος, του οποίου το αίτημα υποψηφιότητας για τη θέση του Πρύτανη δεν έγινε δεκτό απο την Ε.Ε. (λόγω του άρθρου 15 παρ. 1 του νόμου 4485/2017(ΦΕΚ 114/τ.Α74-8-2017) σε συνδυασμό με το άρθρο 22 παρ. 4 του ν.4610/2019, και του άρθρου 17 παρ. 4 του ν.4610/2019) ζήτησε διευκρινίσεις από την Εφορευτική Επιτροπή για τα περί απειλών σημείωνοντας πως «διαβάζοντας ολόκληρη την επιστολή που κοινοποιήσατε στα μέλη του ΠΔΜ και σε συνδυασμό με την προτελευταία παράγραφο δημιουργείται η πιθανή εντύπωση ότι πιθανώς αυτοί οι δύο που εξαιρέσατε , ένας εκ των οποίων είμαι εγώ , ήταν τα άτομα που σας απειλούσαν , παρ΄ όλα αυτά όμως ,εσείς ακολουθώντας απαρεγκλίτως και υποδειγματικώς τα νόμιμα , όπως αναφέρετε (τα οποία θεωρώ δεδομένα) τους εξαιρέσατε χωρίς να ενδώσετε στις πιέσεις. Παρανόηση βέβαια, η οποία τεκμηριώνεται όμως, από τα περισσότερα από 35 τηλεφωνήματα ή SMS που έλαβα από συναδέλφους ποια ομάδα πραγματοποίησε τις απειλές και μήπως εμπλέκεται και κανένας δικός μου;
Βέβαια σ΄ όσους κοινοποιήθηκαν τα e-mail γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί που απειλούσαν και εκβίαζαν , αλλά επειδή τα mail κοινοποιούνταν μόνο σε μέλη της συγκλήτου και της Ε.Ε. η δε επιστολή σας προς όλο το προσωπικό του ΠΔΜ , οι περισσότεροι συνάδελφοι που είδαν την επιστολή και δεν γνωρίζουν όλο το ιστορικό εύκολα μπορεί να παρασυρθούν στα συμπεράσματα.
Γι’ αυτό θα σας παρακαλούσα κ. πρόεδρε να συντάξετε ένα συμπληρωματικό κείμενο όπου αν δεν επιθυμείτε να δώσετε περισσότερη έκταση και να κατονομάσετε ποιοι προσπάθησαν να σας εκβιάσουν , να αναφέρετε τουλάχιστον ότι εγώ , ως ένας από τους υποψηφίους , δεν ήμουν ένας απ’΄ αυτούς , προς αποκατάσταση της αλήθειας από την παραπάνω παρανόηση».

Ακολούθησαν οι επιστολές παραίτησης του προέδρου Γ. Φραγκούλη και των τριών μελών της 5μελούς της Επιτροπής
Αξιότιμε κ. Πρύτανη
είμαι υποχρεωμένος να σας υποβάλω την παραίτηση μου λόγω ευθιξίας και για προσωπικούς λόγους.
Ευχαριστώ πολύ τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής καθηγητές κ. Βελέντζα Ιωάννη, Μπακούρο Ιωάννη, Σίσκο Βασίλειο, και Τριαντάρη Σωτηρία για την άψογη συνεργασία μας στο δύσκολο αυτό έργο.
Πιστεύω οτι κάναμε το καλύτερο δυνατό για το Πανεπιστήμιό μας με τιμιότητα, ήθος , ακεραιότητα και πάνω από όλα σύμφωνα με τους κείμενους νόμους. (Πάντα γαρ υπό δέους ξυνίσταται) .
Με τιμή
Γεωργιος Φ. Φραγκούλης
Καθηγητής ΗΜΜΥ
Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής

Αξιότιμε κ. Πρύτανη

Μετά και από την με ημερομηνία 11-8-2019 επιστολή του τακτικού μέλους της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής συναδέλφου κ. Ιωάννη Μπακούρου, και επειδή ταυτοχρόνως, δεν γνωρίζω τί έχει μεσολαβήσει, υποχρεούμαι να σας υποβάλω την παραίτησή μου από τακτικό μέλος της εν λόγω Επιτροπής για προσωπικούς λόγους, αλλά και για όσα έχουν αναφερθεί στην από 10-8-2019 επιστολή μας.
Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους / τακτικά μέλη της Επιτροπής για τη συνεργασία μας στο ακανθώδες έργο, που κληθήκαμε να επιτελέσουμε, ενεργώντας κατά την άποψή μας, με αρετή και τόλμη, εντιμότητα και ακεραιότητα με γνώμονα τις διατάξεις του νόμου.
Επειδή, με την από 11-8-2019 επιστολή εκ μέρους του κ. Στέργιου Γκανάτσιου, μας ζητήθηκε η διασαφήνιση / διευκρίνιση, για να μην υπάρξει παρανόηση ως προς τα πρόσωπα που υπονοούνται στην επιστολή που απευθύναμε προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, θεωρώ αυτονόητη υποχρέωσή μου να διευκρινίσω ανεπιφύλακτα ότι ο καθηγητής κ. Σ. Γκανάτσιος ουδόλως ανήκει στους εμπλεκομένους σε όσα αναφέρονται στην εν λόγω επιστολή.
Γιάννης Ε. Βελέντζας
Καθηγητής

Αξιότιμε κύριε Πρύτανη καθ. Α. Τουρλιδάκη
Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του Προέδρου της εφορευτικής επιτροπής και σας υποβάλω και την δική μου παραίτηση λόγω ευθιξίας.
Ευχαριστώ πολύ τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής Γιώργο Φραγκούλη και τα μέλη της Ε.Ε. τους καθηγητές κα Σωτηρία Τριαντάρη κ. Ιωάννη Βελέντζα και κ. Ιωάννη Μπακούρο για την άψογη συνεργασία μας στο έργο αυτό.
Πιστεύω και εγώ ότι υλοποιήσαμε το έργο της Εφορευτικής Επιτροπής με υπευθυνότητα, τιμιότητα, ήθος και ακεραιότητα, σεβόμενοι τους κείμενους νόμους.
Με τιμή
Ευάγγελος Σίσκος
Καθηγητής Τμήματος «Διεθνών και Ευρωπαϊκών
Οικονομικών Σπουδών» ΠΔΜ

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αξιότιμε κ. Πρύτανη
Μετά την απάντηση που στείλαμε και το διαχωρισμό της θέσης του κ. Μπακούρου από την απαντητική επιστολή, καθώς και το γεγονός ότι εκ νέου υποψήφιος για τις πρυτανικές εκλογές αφήνει πάλι υπονοούμενα και αιχμές προς την Ε.Ε. σεβόμενος την απόφαση ανακήρυξης υποψηφίων όπως αυτή δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, αντί άλλων παρεμβάσεων-προτροπών, ευελπιστώ να συνεχιστεί η ορισθείσα εκλογική διαδικασία῾ παραιτούμαι από την Εφορευτική Επιτροπή.
Επαναλαμβάνω ότι η απόφαση για τον αποκλεισμό των κ. Ασημόπουλου και Γκανάτσιου ήταν καθαρά απόφαση που λήφθηκε από την Ε.Ε. κατά νόμον και όχι απόφαση που λήφθηκε, επειδή προσπάθησε να μας την επιβάλει υποψήφιος για την πρυτανεία.
Ευχαριστώ για τη συνεργασία και εύχομαι καλή συνέχεια, αλλά με δημοκρατικές διαδικασίες!
Με τιμή
Σωτηρία Τριαντάρη, Καθηγήτρια ΠΔΜ

Επιτροπή Δεοντολογίας μετά τις καταγγελίες περί απειλών
Ο Γιάννης Ζιώγας, Κοσμήτορας, μετά τις καταγγελίες περί απειλών, ζητά από τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, να συγκαλέσει την Επιτροπή Δεοντολογίας
“Παρακαλώ την Πρόεδρο όπως άμεσα συγκαλέσει την Επιτροπή Δεοντολογίας και καλέσει τους καταγγέλοντες να διατυπώσουν και επίσημα τις αιτιάσεις τους και να προβούμε στις αναλογούσες ενέργειες προς οιανδήποτε κατεύθυνση προβλέπει ο Νόμος.
Θεωρώ ότι έχουμε ολιγωρήσει και ήδη έπρεπε να έχει συγκληθεί Η Επιτροπή ματά την αρχική χθεσινή καταγγελία του κ. Φραγκούλη” αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Ζιώγας.

Παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας
Σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνη Τουρλιδάκη βρίσκονταν το τελευταίο διήμερο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μετά τις γραπτές καταγγελίες περί απειλών, του προέδρου και των τριών μελών της πενταμελούς Εφορευτικής Επιτροπής για τις πρυτανικές εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο Τετάρτη 21 Αυγούστου.
Η υπουργός Παιδείας ενημερώθηκε από τον Πρύτανη για τις καταγγελίες, ενώ συζήτησε τρόπους διεξαγωγής των εκλογών κανονικά, χωρίς νομικά ή άλλα προβλήματα, στις 21 Αυγούστου .
Για το ζήτημα “αποκλεισμού” των αιτούντων ως υποψηφίων των πρώην προέδρων των ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Στ. Γκανλατσιο και Ν. Ασημόπουλο (λόγω του άρθρου 15 παρ. 1 του νόμου 4485/2017(ΦΕΚ 114/τ.Α74-8-2017) σε συνδυασμό με το άρθρο 22 παρ. 4 του ν.4610/2019, και του άρθρου 17 παρ. 4 του ν.4610/2019)κατόπιν συζήτησης με την υπουργό Παιδείας και τον υφυπουργό, αρμόδιο για τα ΑΕΙ, Β. Διγαλάκη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, απέστειλε e-mail στα μέλη της Συγκλήτου , με το οποίο ζητά να διατυπώσουν την άποψή τους με μία σύντομη αιτιολόγηση στο ερώτημα εάν μπορούν να συμμετάσχουν οι καθηγητές του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία μετατροπής της προσωποπαγούς σε οργανική θέση , λόγω της συγχώνευσης των δύο Ιδρυμάτων, ως υποψήφιοι Πρυτάνεις.
Ο Πρύτανης ενημερώνει τους Συγκλητικούς ότι οι απόψεις τους θα σταλούν στο υπουργείο Παιδείας και ότι η γραπτή τοποθέτηση είναι υποχρεωτική για όσα μέλη της Συγκλήτου έχουν δικαίωμα ψήφου και προαιρετική για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
Προηγήθηκε αναβολή της έκτακτης Συγκλήτου για προχθές Δευτέρα με μοναδικό θέμα “Τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις Πρυτανικές Εκλογές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας”.
Την αναβολή της έκτακτης Συγκλήτου ο Πρύτανης την αιτιολόγησε ως προσπάθεια που καταβάλλεται να επικρατήσει πνεύμα ηρεμίας και να αποφευχθούν πιθανές εντάσεις και έντονες αντιπαραθέσεις.
Ο Πρύτανης επισημαίνει προς τις Συγκλητικούς ότι τα τελευταία γεγονότα είναι το αποτέλεσμα μίας σταδιακής υποβάθμισης του επιπέδου δημόσιου διαλόγου με διχαστική ρητορική, αιχμές, συκοφαντίες κλπ.

Μετά τις παραιτήσεις ανασυγκροτήθηκε η Εφορευτική Επιτροπή
Ανασυγκροτήθηκε, με απόφαση του Πρύτανη Αντ. Τουρλιδάκη, η Εφορευτική Επιτροπή για τη διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μετά τιςπαραιτήσεις του προέδρου και των τριών μελών της.
Ειδικότερα η νέα Εφορευτικής Επιτροπή έχει ως εξής:
Πρόεδρος Ανδρεάς Πετράκης
Κωνσταντίνος Νικολαντωνάκης
Γεώργιος Χαραλαμπίδης
Ιωάννης Μπακούρος
Θαρεννός Μπρατίτσης

Αναβολή εκλογών ζητά το Στέργιος Γκανάτσιος
Με  σημερινή  επιστολή του  στον Πρύτανη ο Στέργιος Γκανάτσιος ζητά την αναβολή των εκλογών μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το θέμα.

Πληροφοριες esos, ΑΠΕ ΜΠΕ

Μοιραστείτε την είδηση