Ν.Ε Κοζάνης ΚΙΝΑΛ: Συνεδρίαση για την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση Φωτοβολταϊκών στον Δ. Σερβίων και τον Χ.Υ.Τ. Αμιάντου στο Ζιδάνι

5 Min Read

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής συνεδρίασε το Σάββατο 27 Μαρτίου σε διευρυμένη σύνθεση γύρω από τις εξελίξεις στα ζητήματα της χωροθέτησης Φωτοβολταϊκών Πάρκων στην περιοχή Μάνα Νερού και την χωροθέτηση Χ.Υ.Τ. Αμιάντου στο Ζιδάνι.

Στη συνεδρίαση υπήρξε ενημέρωση του οργάνου από τον Βασίλη Κωνσταντόπουλο και αιρετούς της Δημοκρατικής Συνεργασίας Σερβίων που πρωταγωνίστησαν στην ανάδειξη του θέματος «Μάνα Νερού» και τη συζήτηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων.

Η σιωπή της Κυβέρνησης στη σκοτεινή υπόθεση εγκατάστασης ΦΒ στη Μάνα Νερού είναι προσβλητική για τους πολίτες και δηλωτική των προθέσεων της για την περιοχή. Ένα μήνα μετά την κατάθεση σχετικής ερώτησης από 5 Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής το Γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου δεν υπάρχει καμία απάντηση, ούτε και η παραμικρή κίνηση από κυβερνητικής πλευράς.

Από τα στοιχεία που ήρθαν εν τω μεταξύ στο φως της δημοσιότητας τόσο από το τοπικό ρεπορτάζ όσο και από τις συνεδριάσεις θεσμικών οργάνων, προκύπτουν σαφή συμπεράσματα που δικαιώνουν πλήρως την πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή. Κατά συντριπτική πλειοψηφία, οι εκεί «επενδυτές» είναι ξένοι με τα συμφέροντα της περιοχής. Συμπεριφέρονται δε, ως ιδιοκτήτες δημοσίων δασικών εκτάσεων με τις πλάτες του κ. Μιχελάκη.

Μετά την κατακραυγή για το δάσος της Μακεδονικής δρυός στη Μεσιανή λέγεται πως θα μεταφερθούν 84 άδειες σε άλλες δημόσιες εκτάσεις, αυτή τη φορά στο Ροδίτη. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν διατυπώθηκαν από κάποιο αρμόδιο θεσμικό παράγοντα (Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δήμαρχος, Δημοτικό Συμβούλιο), αλλά από την εταιρεία και κυβερνητικό βουλευτή!

Η υπόθεση στη Μάνα Νερού είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η Π.Ε. Κοζάνης μετατρέπεται σε πρίζα Φωτοβολταϊκών τα οποία ξεφυτρώνουν ανεξέλεγκτα· χωρίς καμία συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, αλλά με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Η διαθεσιμότητα των γραμμών μεταφοράς μετά τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, αντί να αποτελέσει κορυφαίο ζήτημα διαλόγου της κυβέρνησης με την αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς φορείς και τους εκπροσώπους μας στη Βουλή, χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο για τη λεηλασία της περιοχής.

Την ώρα που υποτίθεται ότι συζητούνται τα εδαφικά σχέδια για τη δίκαιη μετάβαση, το Δημόσιο εκχωρεί με αδιαφανείς διαδικασίες τις εκτάσεις του σε συμφέροντα ξένα με την περιοχή, αρκεί να θέλουν να τοποθετήσουν ΦΒ.

Πρώτιστο καθήκον των αιρετών είναι η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Π.Ε. Κοζάνης· να εξασφαλίσουν σε όλους μια ομαλή και δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, και όχι να επιδεικνύουν τις επενδυτικές τους ικανότητες στις πλάτες του Δημοσίου. Ούτε, φυσικά, να φροντίζουν για την κατά προτεραιότητα διάσωση των επιχειρήσεών τους με δημόσιους πόρους που οι ίδιοι διαχειρίζονται.

Ο Δήμος Σερβίων και η ευρύτερη παραλίμνια περιοχή αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση και κάποιους τοπικούς παράγοντες περίπου ως ακατοίκητη περιοχή: πρώτα, τα σχέδια για τον ΧΥΤΑΜ Ζιδανίου, έπειτα τα πλωτά ΦΒ στη λίμνη Πολυφύτου και τώρα αποστερούν γη – και μάλιστα δημόσια –  σε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή.

Για τους λόγους αυτούς, η Νομαρχιακή Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να συνεχίσει τον αγώνα που ξεκίνησε με την ερώτηση των Βουλευτών μας. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Στέκεται δίπλα σε κάθε προσπάθεια που βάζει τέρμα στη λεηλασία της περιοχής και καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει το κρυφτό και να τοποθετηθεί δημόσια. Στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες και τους αιρετούς της περιοχής Σερβίων που αγωνίζονται για βιώσιμη και δυναμική ανάπτυξη της περιοχής.
  2. Καλεί όλους τους φορείς και ιδιαίτερα τους Δήμους και την Περιφέρεια να απαιτήσουν το, στοιχειώδες και αυτονόητο, δικαίωμα της περιοχής να πάρει στα χέρια της το σχεδιασμό της επόμενης μέρας.
  3. Πιστεύει βαθιά ότι οι εξελίξεις αναδεικνύουν ξεκάθαρα την αξία της ενεργειακής δημοκρατίας που έγκαιρα έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής. Η πρόταση μας παρουσιάστηκε πριν 9 μήνες από την Πρόεδρο Φώφη Γεννηματά. Την επανέλαβε πρόσφατα στη διαδικτυακή συζήτηση με τους Δημάρχους της περιοχής, όταν ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετικό αίτημα της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, η πρότασή μας παρουσιάστηκε αναλυτικά, από το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Πάρι Κουκουλόπουλο, τόσο στα τέσσερα επιμελητήρια όσο και σε συνεταιριστές και επαγγελματίες της περιοχής.

Η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία επιβάλλεται να αναδειχθούν σε προπύργιο ενεργειακής δημοκρατίας πανευρωπαϊκής εμβέλειας βάζοντας τέλος στα σχέδια ερημοποίησης της περιοχής.

Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να απαντήσουμε στις δυο μεγάλες προκλήσεις της εποχής, την Κλιματική Αλλαγή και τις κοινωνικές ανισότητες.

Όλοι μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας.

 

Ν.Ε. Κοζάνης

 

 

Μοιραστείτε την είδηση