Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Με θέρμη στηρίζουμε τον διαχωρισμό του Βελβεντού

2 Min Read

Ο Δήμος Βελβεντού στο αρχικό σχέδιο του Καλλικράτη προβλέπονταν να παραμείνει ως ανεξάρτητος Δήμος. Αυτό για τον πρόσθετο λόγο ότι είχε μία ιδιαίτερη ανάπτυξη υιοθετώντας το συνεργατικό μοντέλο ανάπτυξης, δημιουργώντας ισχυρά συνεταιριστικά σχήματα που συμπορευόταν με την κοινωνία των πολιτών και την αυτοδιοίκηση, με ισχυρό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Οι κάτοικοι του Βελβεντού δεν αποδέχτηκαν την κοροϊδία, την ισοπέδωση και το μοντέλο που επέβαλε ο Καλλικράτης και ξεκίνησαν ένα δίκαιο αγώνα, ζητώντας την συμπαράσταση στο δίκαιο αίτημά τους για τον διαχωρισμό του ενιαίου Δήμου, από τις κυβερνήσεις που προέκυψαν μετά την συγχώνευση, από τα πολιτικά κόμματα και από την περιφερειακή αρχή. Η κοινωνία εκφράστηκε με δημοψήφισμα, οργανώθηκε με αμεσοδημοκρατικό τρόπο, έμεινε συσπειρωμένη στην κοινή προσπάθεια να έχει το δικαίωμα της αυτοδιοίκησης της.

- Advertisement -

Το αίτημα των κατοίκων, έγινε αποδεκτό από τον σημερινό πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, όταν ακόμη ήταν αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης. Έκτοτε συμπαραστάθηκαν στον αγώνα τους οι Βουλευτές και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα να υπάρξει η ευρύτερη περιοχή του Βελβεντού, ως αυτόνομος Δήμος, θέση που στηρίχθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βελβεντού – Σερβίων.

Επιδιώκοντας να αντιμετωπίσουμε τα αδιέξοδα που δημιούργησαν οι μνημονιακές πολιτικές στην αυτοδιοίκηση, με τις πολλαπλές αδικίες που δημιουργήθηκαν σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να επιλυθούν με οργανωμένη συζήτηση για το χωροταξικό ζήτημα της αυτοδιοίκησης.

Με πρωτοβουλία του υπουργείου εσωτερικών σήμερα, αποκαθίσταται πιλοτικά σε ορισμένους Δήμους της χώρας από αυτούς εισέπραξαν τα αδιέξοδα των συγχωνεύσεων. Ο διαχωρισμός του Βελβεντού από το Δήμο Σερβίων είναι η μοναδική σήμερα εξαίρεση στην ηπειρωτική χώρα, όπου θα δοκιμασθεί η άλλη λογική της οργάνωσης της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, ικανοποιώντας ταυτόχρονα το δίκαιο αίτημα των κατοίκων του Βελβεντού και πιστεύουμε πως θα δικαιώσει την ιδιαιτερότητα της περιοχής ως πρότυπο αυτοδιοικητικής διαχείρισης.

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Οι Βουλευτές Δημητριάδης Μίμης

Μουμουλίδης Θέμης

Θεοφύλακτος Γιάννης

Ντζιμάνης Γιώργος

Μοιραστείτε την είδηση