Ν. Μάντζαρης, the Green Tank: “Αληθινή τραγωδία να έχουμε μερικά δις παραπάνω από τα έσοδα δημοπράτησης CO2 για την καθαρή ενέργεια”- Απάντηση στο Γ. Αδαμίδη

2 Min Read

Και την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος η σκέψη του Γιώργου Αδαμίδη βρίσκεται στη νέα και οικονομικά ασύμφορη, κατά γενική (πλέον) ομολογία, λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5».
Όπως σωστά λέει ο Γιώργος Αδαμίδης, το κρισιμότερο σημείο στην πορεία προς την απολιγνιτοποίηση ήταν η αποτυχία της προσπάθειας της ΔΕΗ και της ελληνικής κυβέρνησης την περίοδο 2015-2017 να πάρει δωρεάν δικαιώματα εκπομπών για τη λιγνιτική βιομηχανία. Βέβαια με αυτόν τον τρόπο τα δημόσια ταμεία γλίτωσαν το 60% των εσόδων δημοπράτησης CO2 που διαφορετικά θα πήγαιναν να επιδοτήσουν τη λειτουργία της Πτολεμαΐδας 5 και της Μελίτης 2 για τη δεκαετία 2021-30.
Αληθινή τραγωδία πραγματικά να έχουμε μερικά δις παραπάνω την περίοδο 2021-2030 για να χρηματοδοτήσουμε τη στροφή στην καθαρή ενέργεια, την εξοικονόμηση ενέργειας και βέβαια τον μετασχηματισμό των τοπικών οικονομιών σε Κοζάνη, Φλώρινα και Αρκαδία προς βιώσιμη κατεύθυνση (γιατί από αυτόν τον πόρο χρηματοδοτείται η μετάβαση μέσω Πράσινου Ταμείου), αντί να τα ρίχνουμε στους καυστήρες νέων λιγνιτικών μονάδων.
Κάνει βέβαια λάθος να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση του 2013 για τα ΑΔΙ της Πτολεμαΐδας 5 πολύ απλά, γιατί ο σχετικός Ευρωπαϊκός Κανονισμός που εμπόδισε την Ελλάδα (και άλλα Κράτη Μέλη) να δώσουν αυτού του είδους την επιδότηση σε νέες λιγνιτικές μονάδες όπως η Πτολεμαΐδα 5, κατατέθηκε προς διαβούλευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή …το 2016.
Για αυτή την «αδικία» να μην πάρει ΑΔΙ η Πτολεμαΐδα 5 δεν φταίει ούτε η κυβέρνηση του 2013, ούτε η κυβέρνηση του 2015-2019 που πάλεψε ως την τελευταία στιγμή για το «παραθυράκι» που θα εξασφάλιζε ως και 43 εκ. ευρώ τον χρόνο στη νέα μονάδα. «Φταίει» η Ευρωπαϊκή Ένωση που αποφάσισε ότι στην Ευρώπη, δεν πρέπει να επιδοτούμε πλέον κάρβουνο.

Μοιραστείτε την είδηση