Ν. Παούνης: Η Τουρκία στην ουσία θέλει να αμφισβητήσει τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ – Τι λέει ο διεθνολόγος για την τουρκική προκλητικότητα στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ

2 Min Read

Η Τουρκία μπορεί να «στήσει» μια κρίση από το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο και να την διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία, αφού έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων δηλώνει ο διεθνολόγος- βαλκανιολόγος Νικόλας Παούνης για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η νοτιοανατολική Μεσόγειος με αφορμή τις εξορύξεις στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο κ. Παούνης είχε προβλέψει πριν 11 μήνες και αυτή την τουρκική προκλητικότητα που συμβαίνει σήμερα στην περιοχή, με την παρουσία του πλωτού γεωτρύπανου Φατίχ και του σεισμογραφικού Μπαρμπαρός, συνοδεία πλοίων του τουρκικού στόλου, την ώρα που διεθνείς και ευρωπαϊκοί κολοσσοί ενέργειας βρίσκονται στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ για εξορύξεις.
«Η Τουρκία, αυτή τη στιγμή, προχωρά βάσει του μακρόπνοου στρατηγικού της σχεδιασμού. Θέτει σε αμφισβήτηση την δυνατότητα της κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εξόρυξη και διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες, χωρίς τη δική της έγκριση» λέει ο διεθνολόγος, εξηγώντας πως η Τουρκία θεωρεί ότι οι υδρογονάνθρακες θα πρέπει να μοιραστούν μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και να έχει λόγο και η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον κ. Παούνη, η Τουρκία θέλει να αμφισβητήσει ουσιαστικά και τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ και με τις κινήσεις της κινδυνεύουν οι αποφάσεις και τα δρομολογημένα σχέδια των τριμερών μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.
«Στην πραγματικότητα αυτό που θέλει να αμφισβητήσει η Τουρκία είναι τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, επιθυμεί δηλαδή να εξαφανίσει στην πραγματικότητα τη νήσο Μεγίστη από την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, εφαρμόζοντας το λεγόμενο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Επομένως, υπάρχει η πιθανότητα το επόμενο χρονικό διάστημα να δούμε να κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, με δεδομένη τη δική μας αδυναμία να προβάλλουμε ισχύ σε ένα τόσο απομακρυσμένο σημείο» επισημαίνει ο κ. Παούνης.

Τέλος, τονίζει ότι ο κίνδυνος δεν αφορά σε ένα θερμό επεισόδιο, αλλά εξαιτίας της έμπρακτης αμφισβήτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας, να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις και τα δρομολογημένα σχέδια στο πλαίσιο των τριμερών.

Μοιραστείτε την είδηση