Ν. Σαριαννίδης: Έχουμε ένα σχέδιο πέρα από τις προσδοκίες μας – Τι λέει ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για την επόμενη μέρα

4 Min Read

«Αντί να το γιορτάζουμε υπάρχει μια γκρίνια. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μπαίνει πλέον στο χάρτη των μεγάλων πανεπιστημίων της χώρας». Με αυτά τα λόγια ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Νίκος Σαριαννίδης, ανοίγει τη συζήτηση, στον απόηχο της ανακοίνωσης του σχεδίου νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
«Έχουμε ένα σχέδιο που είναι πέρα και πάνω από τις προσδοκίες μας, μετά από μια διαπραγμάτευση που κράτησε πάνω από ένα χρόνο και κατέληξε σε προτάσεις που τις διαχειρίστηκε η ειδική επιτροπή του Υπουργείου» λέει για τη διαδικασία ο κ. Σαριαννίδης.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό 21 τμήματα θα λειτουργήσουν άμεσα, εκ των οποίων 9 βρίσκονται στην Κοζάνη, 1 στην Πτολεμαϊδα, 5 στη Φλώρινα, 4 στην Καστοριά και 2 Γρεβενά.
Η Κοζάνη βγαίνει κερδισμένη ή χαμένη, ρωτάμε τον κ. Σαριαννίδη, μεταφέροντας τον προβληματισμό που εκφράζουν αρκετοί.
«Αν και δεν πρέπει να προσεγγίζουμε το θέμα με τόσο περιοριστική και ευτελή λογική, είναι φανερό ότι η Κοζάνη βγαίνει κερδισμένη, καθώς παίρνει κλασικά πολυτεχνικά τμήματα και τέσσερα οικονομικά, μεταξύ των οποίων και το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας που έχει τις υψηλότερες βάσεις στο πεδίο του» απαντά ο αντιπρύτανης.
Σε ότι αφορά στην κριτική για τους αριθμούς τμημάτων και εισακτέων, είναι κάθετος «αν και δεν πρέπει να μπαίνουμε στη λογική των αριθμών, η πόλη της Κοζάνης δεν αδικείται. Οι τρεις άλλοι νομοί έχουν μαζί 11 τμήματα και η Κοζάνη μόνη της 9. Ενώ έως τώρα Κοζάνη και Φλώρινα είχαν ισοδυναμία σε επίπεδο πανεπιστημιακών τμημάτων, τώρα η Κοζάνη ενισχύεται. Επίσης, από δύο οικονομικά τμήματα που έχει έως τώρα, αποκτά τέσσερα και η έδρα της σχολής θα βρίσκεται στην Κοζάνη. Ακόμα και σε αριθμό εισακτέων, όμως, η Κοζάνη βγαίνει ενισχυμένη. Οι εισακτέοι, το 2018-2019, ήταν 2152 στο σύνολο. Αν υποθέσουμε πως το κάθε οικονομικό τμήμα θα έχει 350 εισακτέους, φτάνουμε στους 1400 και μαζί με τα πολυτεχνικά άλλους 1000. Επομένως στη χειρότερη περίπτωση θα έχουμε 350 περισσότερους. Συν το γεγονός ότι τα πολυτεχνικά τμήματα έχουν περισσότερα εξάμηνα φοίτησης».
Να σημειωθεί ότι κανένα τμήμα του ΤΕΙ δεν μεταφέρεται, αφού όλα τα παλιά τμήματα καταργούνται και ιδρύονται στη θέση τους νέα πανεπιστημιακά τμήματα στο υφιστάμενο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Όσο για τους φοιτητές των οικονομικών τμημάτων του ΤΕΙ, θα έχουν τη δυνατότητα με ορισμένα μαθήματα να λάβουν το πτυχίο του πανεπιστημιακού τμήματος, αφού ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών τους.
Τι λέει, όμως, ο κ. Σαριαννίδης για τις αντιδράσεις που υπάρχουν από μερίδα φοιτητών, σχετικά με τη μετακίνηση του τμήματος διοίκησης επιχειρήσεων;
«Δεν προβλέπεται πουθενά μετακίνηση από πόλη σε πόλη. Όπως είπαμε, τα παλιά τμήματα καταργούνται και ιδρύονται στη θέση τους νέα. Τα παιδιά αυτά είναι προνομιούχα, καθώς τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να πάρουν το πτυχίο του Πανεπιστημίου».
Πέρα από τους αριθμούς, όμως, βρίσκεται η ουσία. «Τα πανεπιστήμια δεν είναι απλώς εισακτέοι. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Στα πανεπιστήμια δημιουργείται και διαχέεται γνώση. Είναι πόλοι κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης. Είναι κοινότητες ολόκληρες που δεν έχουν μόνο προπτυχιακούς σπουδαστές, αλλά μεταπτυχιακούς, διδάκτορες, αποτελούν πεδία όπου πραγματοποιείται έρευνα. Στον τόπο που λειτουργούν δημιουργούν συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Γι’ αυτό και είναι άδικο να τα αντιμετωπίζουμε με τη λογική της κατανάλωσης αγαθών σε μια πόλη και όχι με αυτή της διάχυσης της γνώσης και της καινοτομίας» καταλήγει.
Στήριξαν όλοι αυτή την προσπάθεια;
«Ήταν μια συλλογική προσπάθεια, την οποία στήριξαν οι φορείς της πόλης, οι βουλευτές, οι αυτοδιοικητικοί, ιδιαίτερα ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης που έδωσε μεγάλο αγώνα, αλλά και το Οικονομικό και Εμπορικό Επιμελητήριο που στάθηκαν δίπλα μας» απαντά ο κ. Σαριαννίδης.
Σωκράτης Μουτίδης

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση