Ν. Στολτίδης: «Μπορούμε να δώσουμε τη μάχη για να δώσουμε ανάσες στο λαό»

7 Min Read

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση Νόντας Στολτίδης μιλάει στο «Χ»

Ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας στη συνέντευξη του στο «Χ» εν μέσω άλλων μίλησε για την ακρίβεια αλλά και την ερημοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο είναι αποτελέσματα της πράσινης μετάβασης.

Η έρευνα του «ΕΚΠΟΙΖΩ» δείχνει πως ένας στους δύο Έλληνες δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις βασικές του ανάγκες όπως είναι η σίτιση, καθώς «κόβουν» λεφτά από εκεί για να τα δώσουν σε λογαριασμούς ρεύματος, ένας στους δύο Έλληνες δεν μπορεί να θερμάνει ικανοποιητικά το σπίτι του και ένα στα τρία νοικοκυριά έχει προβλήματα υγείας λόγω της αδυναμίας επαρκούς θέρμανσης, είπε ο κ. Στολτίδης.

 «Εδώ στην περιοχή μας αυτό είναι πιο οξυμένο, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και των εξελίξεων που έχουμε με την πράσινη μετάβαση που παίρνει η “μπάλα” και τις τηλεθερμάνσεις, ενώ θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα το επόμενο διάστημα καθώς τα τιμολόγια θα εκτιναχθούν στα ύψη» ανέφερε. «Η κατάσταση χειροτερεύει και αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της πράσινης μετάβασης που οι αντίπαλοι μας της στηρίζουν, με διαφοροποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα, στο ποιον επιχειρηματικό όμιλο προωθούν και ποια μορφή ενέργειας προωθούν» συμπλήρωσε.

Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα, και πάλι αποτέλεσμα της πράσινης μετάβασης, είναι η ερημοποίηση της περιοχής, καθώς έχει εκτιναχθεί η ανεργία και συνεπακόλουθα η μετανάστευση. «Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι για να μείνει ένας στον τόπο του, δεν φτάνει μόνο να έχει ένα μεροκάματο, αν π.χ. ένα νέο ζευγάρι έχει παιδιά, θέλει να έχει όλες τις απαραίτητες δομές για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών του και είναι κάτι στο οποίο η περιοχή μας υστερεί» σημείωσε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας πως η κατάσταση στον τομέα της υγείας είναι τραγική και θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα. Συνολικά, λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Στολτίδη υπάρχει ένα πλαίσιο παραγόντων το οποίο συνεπιδρά και οδηγεί στο να φεύγει η νεολαία κυρίως από την περιοχή μας προς τα αστικά κέντρα, καθώς το κόστος ζωής εκεί έχει φτάσει να είναι μικρότερο από αυτό της επαρχίας λόγω της θέρμανσης.

Για την πράσινη μετάβαση ανέφερε πως αυτό το «αφήγημα» ήρθε για να προστατεύσει κάπως το περιβάλλον στο πλαίσια της κλιματικής αλλαγής, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι ο βασικός στόχος η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά το πως υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια μονοπωλιακών ομίλων θα επενδυθούν σε νέα κερδοφόρα πεδία αλλά και το πως θα απεξαρτηθεί ενεργειακά η Ευρωπαϊκή Ένωση από Κίνα, ΗΠΑ και Ρωσία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού. «Ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας έχει πλέον πείρα πως δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, γιατί βλέπει την καταστροφή σε βουνά, δάση και λαγκάδια από την ανεξέλεγκτη άναρχη εγκατάσταση των ΑΠΕ αλλά και με την καύση απορριμμάτων που είναι πιο καρκινογόνα από τον λιγνίτη» σημείωσε.

Η στρατηγική που προτείνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» για την πράσινη μετάβαση είναι προσανατολισμένη στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με συγκεκριμένα κριτήρια. Ο ενεργειακός σχεδιασμός θα πρέπει να εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα για το λαό, την πρόσβαση σε θέρμανση, ρεύμα κλπ. Επίσης θα πρέπει να διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο της ενέργειας, να προστατεύσει το περιβάλλον, αλλά και να υπάρχει επάρκεια ενέργειας στη χώρα μας. «Δεν είμαστε ούτε τεχνοφοβικοί, ούτε λιγνιτολάγνοι, ούτε ενάντια σε καμία μορφή ενέργειας, απλά λέμε ότι εκεί που έχει φτάσει η τεχνολογία σήμερα μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε το λιγνίτη με μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα, όπως γίνεται στην Πτολεμαΐδα 5».

Όσο αναφορά την επόμενη «κρίσιμη» πενταετία όπως λένε πολλοί, ο ίδιος αναφέρει πως διαγράφεται ένα δυσοίωνο μέλλον και πως ο λαός βιώνει το  «κάθε πέρυσι και καλύτερα», καθώς έρχεται μια δύσκολη περίοδος που δεν έχει να κάνει μόνο με την απολιγνιτοποίηση, αλλά και με το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περάσει σε περιοριστική πολιτική, το οποίο σημαίνει πως όλα τα pass, τα επιδόματα, οι επιδοτήσεις και οι δαπάνες σε υγεία, παιδεία κλπ. θα κοπούν. Ένα ακόμα στοιχείο που θα επιβαρύνει την ήδη υπάρχουσα κακή κατάσταση είναι η εμπορευματοποίηση υπηρεσιών, όπως είναι τα σκουπίδια που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση των τελών.

Συνέχισε λέγοντας πως πιλοτικά γίνεται μια προσπάθεια να εφαρμοστεί το νέο Ε.Σ.Υ., το οποίο μιλάει για το νέο νοσοκομείο με ΣΔΙΤ και τα υπόλοιπα νοσοκομεία να μετατραπούν σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας και να περάσει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που θα έχει τραγικές συνέπειες. «Ή θα πληρώνουμε υπέρογκα ποσά δημοτικά τέλη, για να έχουμε αξιοπρεπή νοσοκομεία και κέντρα υγείας ή θα γίνει ρημαδιό» είπε χαρακτηριστικά. 

Η Δυτική Μακεδονία που θέλει να δει, είναι μια περιοχή χωρίς ανεργία, με τη δυνατότητα να απολαμβάνουν οι πολίτες όλο τον φυσικό πλούτο, με υποδομές που μπορούν να ικανοποιήσουν τις πολιτιστικές και αθλητικές ανάγκες τους, με σύγχρονα, ασφαλή και στελεχωμένα σχολεία, με σίτιση σε όλα τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, κατοίκους με εισόδημα που μπορεί να τους επιτρέπει να κάνουν ταξίδια αναψυχής κ.α. «Το όραμα μας δεν είναι κάτι ανέφικτο, είναι πολύ απλό και είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και υπάρχει ο πλούτος για να γίνει αυτό, αρκεί να βγει από τη μέση το κέρδος. Δεν καλλιεργούμε αυταπάτες ότι στις 8 Οκτώβρη το ΚΚΕ θα υλοποιήσει το πρόγραμμα του και ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον καπιταλιστικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και να την κάνουμε φιλολαϊκή, αλλά αυτό που υποσχόμαστε είναι ότι μπορούμε να δώσουμε τη μάχη για να δώσουμε ανάσες στο λαό. Στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε δεν μπορεί να υπάρχει ισόμετρη ανάπτυξη των περιοχών μας, όπου υπάρχει το κέρδος εκεί θα υπάρχει και ανάπτυξη, αν υπήρχε ένας κεντρικός σχεδιασμός και κουμάντο έκανε ο λαός να ανατραπεί η πληθυσμιακή συρρίκνωση και για να έχουμε αποτελέσματα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές» τόνισε.

«Εμείς ως κόμμα κάνουμε προσπάθεια όπου και αν είμαστε, να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να ενημερώνουμε το λαό για το τι γίνεται, αλλά να είμαστε και η φωνή του και να μεταφέρουμε προβλήματα και αγωνίες» είπε κλείνοντας.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση