Να αρθεί η απαγόρευση επίσκεψης μικρών μαθητών στα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων ζητά ο Βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ Ζ. Τζηκαλάγιας- “Το θέμα τρέχει εδώ και 4 χρόνια, καλό θα ήταν ο κ. Τζηκαλάγιας να μη λειτουργεί αυτοβούλως” αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Δημήτρης Κοσμίδης

2 Min Read

Την αλλαγή της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, με οποιονδήποτε κοινοβουλευτικό τρόπο, που ορίζει την απα-
γόρευση σχολικών εκδρομών και επισκέψεων σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, ζητά ο Βουλευτής Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας Ζήσης Τζηκαλάγιας. Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες Τετάρτη, αναφέρει πως τα εκτροφεία γουνοφόρων αποτελούν «πηγή οικονομικής ανάπτυξης για τους νομούς Καστοριάς και Κοζάνης» και πως «οι εκπαιδευτικές εκδρομές μαθητών σε αυτά θα συνεισφέρουν θετικά στην προαγωγή της γνώσης και εμπειρίας στις γενιές που έρχονται» προσθέτοντας πως τα ζώα αυτά δεν είναι φυλακισμένα.

«Τα γουνοφόρα ζώα δεν βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Δεν υπάρχουν γουνοφόρα ζώα τα οποία να προέρχονται από το φυσικό περιβάλλον. Πολύ μικρό ποσοστό γουναρικών παράγονται από άγρια ζώα και τέτοια δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Αν θεωρούσαμε τα γουνοφόρα ζώα αιχμάλωτα το ίδιο θα έπρεπε να ίσχυε για τις όρνιθες, τους χοίρους, τα αμνοερίφια και τα βοοειδή» αναφέρει χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου.

Να θυμίσουμε πως, στις 22 Φεβρουαρίου 2016 ο τότε περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, με αφορμή τις διαμαρτυρίες και τι δύο πρόσφατες εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ζήτησε με μια νέα εγκύκλιο να αποτρέπεται η επίσκεψη μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε χώρους όπου διαβιούν αιχμάλωτα ζώα όπως είναι τα εκτροφεία γουνοφόρων.

Για το θέμα μίλησε στον «Χ» ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Δημήτρης Κοσμίδης ο οποίος τόνισε πως το θέμα αυτό «τρέχει» τα τελευταία 4 χρόνια και γίνονται προσπάθειες από πλευράς του φορέα να αρθεί αυτή η εγκύκλιος. «Περιμένουμε να οριστεί ημερομηνία συνάντησης με το Υπουργείο Παιδείας για να συζητηθεί το θέμα, καθώς η Ομοσπονδία έχει στείλει γραπτό αίτημα από τον Νοέμβριο του 2019. Καλό θα ήταν αν θέλουμε να υπάρξει αποτέλεσμα, ο κ. Τζηκαλάγιας να μη λειτουργεί αυτοβούλως αλλά να έρθει σε συνεννόηση με την ομοσπονδία και
να λειτουργήσουμε αμφότεροι».

Αργυρώ Ξανθοπούλου

Μοιραστείτε την είδηση