Να επιστρέψουν στις θέσεις τους ζητούν οι υγειονομικοί σε αναστολή-«Φρούτα» αποκάλεσε ο διοικητής του Μαμάτσειου τους συμβασιούχους που ζητούν ανανέωση συμβάσεων

4 Min Read

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι συμβασιούχοι του Μαμάτσειου που διεκδικούν ανανέωση των συμβάσεών τους και ζητούν να μην δοθούν οι υπηρεσίες που προσφέρουν σε εργολάβους. Οι συμβάσεις τους, που υπογράφτηκαν το 2019 και ήταν 24μηνες, πήραν παράταση μία φορά λόγω του κορωνοϊού, και λήγουν στις 31 Μαρτίου. Δίπλα τους ήταν οι υγειονομικοί σε αναστολή, που κρατώντας μαύρα πανό, ζητούν τη δουλειά και τη ζωή τους πίσω.

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία για λίγο στη διαμαρτυρία του διοικητή του Μαμάτσειου Στέργιου Γκανάτσιου, ο οποίος αποκάλεσε «φρούτα» τους διαμαρτυρόμενους συμβασιούχους, υποστηρίζοντας πως τα 39 άτομα στο νοσοκομείο Κοζάνης δεν προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ, αλλά με εσωτερικές διαδικασίες με κριτήρια ΑΣΕΠ.

- Advertisement -

Οι συμβασιούχοι από την πλευρά τους, που εργάζονταν κυρίως στη φύλαξη, σίτιση και καθαριότητα, τονίζουν ότι πρόκειται για διαδικασία που έγινε με απόλυτη διαφάνεια. «Δεν μπορεί ο κάθε διοικητής, κατά το δοκούν, να έρχεται και να αποκαλεί τους συναδέλφους φρούτα, καθώς είναι ένας διαγωνισμός, ο οποίος έγινε με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατικές διαδικασίες, είχαμε 1300 αιτήσεις και οι φάκελοι του διαγωνισμού είναι ακόμα στο γραφείο μου» είπε η Σωτηρία Τσαλουκίδου, μόνιμη διοικητική υπάλληλος, κατηγορίας ΠΕ, που βρίσκεται σε αναστολή από τη 1.9.2021.

Η μονιμοποίηση των συμβασιούχων διεκδικείται πανελλαδικά, ενώ όπως σημείωσε η κ. Τσαλουκίδου «τα παιδιά δούλεψαν μέσα στην πανδημία και υπερβάλαν εαυτόν, καθώς τα τμήματα ήταν υποστελεχωμένα, ενώ δούλευαν χωρίς άδειες».

Η Κατερίνα Πλιάτσιου, συμβασιούχος ορισμένου χρόνου εδώ και δύο χρόνια στο Μαμάτσειο, θεωρεί άδικο να μην ανανεωθούν και οι δικές τους συμβάσεις, εφόσον καλύπτουν σημαντικές ανάγκες της δημόσιας υγείας.

«Αγωνιζόμαστε για τις μόνιμες προσλήψεις, για την επιστροφή των εργαζομένων που έχουν βγει σε αναστολή, και να γίνονται τα ράπιντ των εργαζομένων στα νοσοκομεία και να μην τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους την επόμενη Τετάρτη στην πλατεία Μαβίλη στην Αθήνα να κάνουμε τη μεγάλη πορεία για τη σωτηρία της υγείας» λέει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Μαμάτσειο Δημήτρης Ντέντης. Η αντιπρόεδρος του σωματείου Κατερίνα Λιάκου ζητά κλιμάκωση του αγώνα για σταθερή εργασία.

 

44 μόνιμοι υπάλληλοι σε αναστολή

Στο Μαμάτσειο αυτή τη στιγμή είναι σε αναστολή 44 μόνιμοι υπάλληλοι, που οι περισσότεροι διανύουν τον έκτο μήνα μακριά από την εργασία τους, απλήρωτοι και χωρίς να μετρά ο χρόνος αυτός στα συντάξιμα.

«Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια παράνοια. Άλλο η αναστολή, άλλο η απόλυση. Είναι συνταγματικό δικαίωμα η εργασία και η μονιμότητα. Τα σχέδια τους είναι η ιδιωτικοποίηση, καθώς τα νοσοκομεία θα γίνουν Ν.Π.Δ. ιδιωτικού δικαίου» λέει η διοικητική υπάλληλος σε αναστολή Σωτηρία Τσαλουκίδου.

Αυτό που ζητούν οι εργαζόμενοι σε αναστολή, είναι να γυρίσουν στη δουλειά τους άμεσα, με ράπιντ τεστ, όπως συμβαίνει και με άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Όπως λέει η κ. Τσαλουκίδου «είμαστε κατά της υποχρεωτικότητας, δεν μπαίνουμε στο τρυπάκι των αντιεμβολιαστών, των συνομωσιολόγων κλπ, είμαστε υπέρ της ελεύθερης επιλογής και μέχρι σήμερα βλέπουμε πως δεν τεκμαίρεται απόλυτα επιστημονικά κάτι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συνάδελφός της, Θεόφιλος Αθανασιάδης, νοσηλευτής Τ.Ε. σε αναστολή, που επικαλείται κίνδυνος της υγείας του αν εμβολιαστεί και τονίζει πως ως νοσήσαντας έχει αντισώματα στα ύψη.

Θένια Βασιλειάδου

 

Μοιραστείτε την είδηση