Να κηρυχθεί το Νοσοκομείο Καστοριάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο Δήμαρχος Νεστορίου Χρ. Γκοσλιόπουλος

3 Min Read

O Δήμαρχος  Νεστορίου Χρ. Γκοσλιόπουλου στην τοποθέτηση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο  τόνισε και αυτός με τη σειρά του πως δεν αναφέρθηκε πότε σε κήρυξη  καραντίνας αλλά να κηρυχθεί η περιοχή σε έκτακτη ανάγκη  και ζήτησε:

1. Να κηρυχθεί το Νοσοκομείο Καστοριάς (και μαζί του όλες οι υγειονομικές δομές της Π.Ε) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αυτό πρακτικά πρέπει να σημαίνει:

– Άμεση ενίσχυση με νέο, επιπλέον προσωπικό (γιατρούς και νοσηλευτές) που θα προκύψει από καινούργιους διορισμούς ή από μετακίνηση κρίσιμων ειδικοτήτων (πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, παθολόγοι) από άλλα νοσοκομεία της χώρας, ή ακόμη από επίταξη ιδιωτών. Μόνον έτσι θα καλυφθούν οι ανάγκες, θα αναθαρρήσει το υπάρχον εξαντλημένο προσωπικό και θα γίνει περισσότερο αποτελεσματική η λειτουργία του Νοσοκομείου.

Σχόλιο: Η ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας για τους δήθεν νέους διορισμούς στην Καστοριά είναι παραπλανητική. Αφορά μια παλαιά απόφαση του Υπουργού της 20ης Μαρτίου 2020, με την οποία μετακινήθηκε από το ΙΚΑ και το Κέντρο Υγείας προς το Νοσοκομείο υγειονομικό προσωπικό, ενώ στην ίδια απόφαση μνημονεύονται οι υπηρετούντες στον νομό Αγροτικοί γιατροί, που ενώ όλοι τους έκαναν ήδη εφημερίες στο Νοσοκομείο, ο καθένας στην ειδικότητά του, έκτοτε οι εφημερίες τους γίνονται στην παθολογική κλινική.

– Ευκολότερη και κατά προτεραιότητα πρόσβαση του Νοσοκομείου στις απαραίτητες προμήθειες υγειονομικού υλικού (γάντια, μάσκες υψηλής προστασίας, στολές, φάρμακα κτλ.), που τόση μεγάλη ανάγκη έχει το Νοσοκομείο και το υγειονομικό προσωπικό.

– Δυνατότητα ανάκλησης όλων των αδειών που δεν σχετίζονται με σοβαρά και αντικειμενικά προβλήματα του προσωπικού.

2. Να δημιουργηθεί και να οργανωθεί άμεσα, για κάθε ενδεχόμενο, ένας νέος χώρος που θα υποδέχεται και θα νοσηλεύει ελαφρύτερα περιστατικά της νόσου (πχ στο ΚΕΦΙΑΠ ή σε κάποιο ξενοδοχείο της πόλης), εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.

3. Να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο τα μέτρα κυκλοφορίας στην Καστοριά, με συστηματικότερους ελέγχους από την αστυνομία.

4. Να προχωράει η Πολιτική Προστασία, μετά από εισήγηση των τοπικών αρχών και στάθμιση των γεγονότων, σε αποκλεισμό συγκεκριμένων χωριών και σε μαζικούς και στοχευμένους ελέγχους (test) στα χωριά αυτά, στα οποία διαπιστώνεται μεγάλη διασπορά του ιού.

5. Να λειτουργήσει άμεσα και αποτελεσματικά ομάδα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων για μεγαλύτερη προστασία του πληθυσμού.

6. Να δημιουργηθεί σε τοπικό επίπεδο ένα μικρό και ευέλικτο επιτελείο διαχείρισης της κρίση, με κατάλληλους ανθρώπους (υγειονομικούς, αυτοδιοικητικούς κτλ.) που θα εισηγείται προς τα ανώτερα κλιμάκια, θα παίρνει γρήγορες αποφάσεις, θα ενημερώνει και θα καθοδηγεί τους πολίτες.

 

Μοιραστείτε την είδηση