Αρνητική είναι η στάση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας στη Στρατηγική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ), η οποία περιλαμβάνει την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων από ένα μεγάλο τμήμα της χώρας στο ορυχείο Καρδιάς. Ως μοναδική λύση προκρίνεται η περιοχή να διαχειρίζεται αμίαντο και από άλλες περιοχές με αντάλλαγμα να μεταφέρει τα υπόλοιπα επικίνδυνα της απόβλητα, τα οποία όμως είναι πολύ μικρές ποσότητες.
Το συγκεκριμένο θέμα πρόκειται για τη συνέχεια της απόφασης της 14 Οκτωβρίου 2014,της τότε ΓΓ του ΥΠΕΚΑ Νάντιας Γιαννακοπούλου με την οποία οριζόταν πως , τα βιομηχανικά, μη ανακυκλώσιμα, στερεά, επικίνδυνα τοξικά απόβλητα της μισής Ελλάδας, και πιο συγκεκριμένα από τις βιομηχανικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής, να καταλήγουν σε μία έκταση περίπου 260 στρεμμάτων, μέσα στο ορυχείο Καρδιάς των λιγνιτωρυχείων Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ. Το σχέδιο αναφέρεται σε προσωρινή λύση μέχρι όλες οι Περιφέρειες να μπορούν να διαχειριστούν τα επικίνδυνα απόβλητα τους, κάτι που όμως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό με όσα έχουμε δει διαχρονικά στο χώρο της διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας.
Τη διαβεβαίωση πως θα γίνει άρση εκείνης της απόφασης από την κυβέρνηση δήλωσε πως έχει λάβει ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης. «Όπως έχουμε δηλώσει είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τον αμίαντο στα μεταλλεία αμιάντου Βορείου Ελλάδας, εκεί που ήδη γίνεται αποκατάσταση». Αναφορικά με τα επικίνδυνα απόβλητα της περιοχής ο κ. Καρυπίδης δήλωσε πως είναι αμελητέα ποσότητα και αν θα έπρεπε να τα διαχειριστεί θα ήταν κάτι ιδιαίτερα δαπανηρό. «Πρέπει να γίνουν επιλογές, συνυπολογίζοντας τις ποσότητες, το κόστος και της αποτελεσματικότητας της παρέμβασης. Εμείς έχουμε αμίαντο, διαχειριζόμαστε αμίαντο και αυτό μπορούμε να διαχειριστούμε στην περιοχή».
Η Αντιπεριφερειάρχης Ελισάβετ Παναγιωτίδου από την πλευρά της τόνισε πως η Περιφέρεια έχει ήδη προσφύγει για την συγκεκριμένη μέλετη και είναι κάθετα αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Δακής έκανε λόγο για το «μεγαλύτερο πρόβλημα, που θα αντιμετωπίσει η Δυτική Μακεδονία και ειδικά τα ορυχεία της ΔΕΗ. Είναι θάνατος και τέλος εποχής. Ένα μεγάλο έγκλημα χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Θα πρέπει ο κ. Καρυπίδης να ενημερώσει τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και όλης της χώρας. Είναι δεκάδες κατηγορίες τοξικών αποβλήτων και θέλουν να τα φέρουν στα ξοφλημένα ορυχεία. Αντί να τηρείται η νομοθεσία, βρίσκουμε τη λύση τώρα, που διαλύεται η ΔΕΗ να γίνει η τοξική χωματερή θανάτου της Ελλάδας και των Βαλκανίων».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και περιφερειακός σύμβουλος Θέμης Μουμουλίδης δήλωσε πως η Δυτική Μακεδονία μπορεί να διαχειριστεί και πρέπει να διαχειριστεί μόνο τα δικά της απόβλητα. «Η Δυτική Μακεδονία δεν μπορεί να επιβαρύνεται αδιακρίτως με επικίνδυνα απόβλητα».
Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου με τη σειρά της τόνισε πως καλύπτεται από τη θέση της περιφερειακή αρχής, να μη δεχτεί η Δυτ. Μακεδονία τα επικίνδυνα απόβλητα όλης της χώρας.
Τι απόβλητα προβλέπει για την περιοχή το ΕΣΔΕΑ
μη ανακυκλώσιμα, στερεά, επικίνδυνα απόβλητα, που μπορούν να γίνονται αποδεκτά για διάθεση στον ΧΔΒΑ, είναι:
* Πτητική τέφρα και σκόνη λέβητα πετρελαίου.
* Λάσπες από επιτόπου επεξεργασία υγρών εκροής που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.
* Στερεά απόβλητα από την επεξεργασία αερίων που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.
* Σκόνη καυσαερίων που περιέχει επικίνδυνες ουσίες.
* Σκωρίες πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής (από τη θερμική μεταλλουργία μολύβδου).
* Σκόνη καυσαερίων (από τη θερμική μεταλλουργία μολύβδου).
* Αλλα σωματίδια και σκόνη (από τη θερμική μεταλλουργία μολύβδου).
* Σκόνη καυσαερίων.
* Απόβλητα υλικών αμμοβολής που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.
* Μονωτικά υλικά που περιέχουν αμίαντο.
* Αλλα μονωτικά υλικά που αποτελούνται από επικίνδυνες ουσίες ή τις περιέχουν.
* Υλικά δομικών κατασκευών που περιέχουν αμίαντο.
* Τέφρα και σκωρία κλιβάνου που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.
* Πτητική τέφρα που περιέχει επικίνδυνες ουσίες.