Ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη
Να μην κλείσουν οι ΑΗΣ Μελίτης και Μεγαλόπολης ζήτησε ο Βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης ρωτώντας τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να μην κλείσουν οι δύο ΑΗΣ και να μη χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι, καθώς όπως ανέφερε, επικρατεί μεγάλη ανησυχία λόγω του επικείμενου κλεισίματος των εργοστασίων, στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης.
Όπως ανέφερε ο κ. Στολτίδης, 197 εργαζόμενοι του ΑΗΣ Μελίτης καθώς και δεκάδες εργολαβικοί εργαζόμενοι, 185 εργαζόμενοι του ΑΗΣ Μεγαλόπολης και 55 εργολαβικοί, κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Έκανε λόγο για χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και εκτίναξη της ενεργειακής φτώχειας λόγω της αυξημένης τιμής ρεύματος αλλά και για καταστροφή του περιβάλλοντος, λόγω της άναρχης και ανεξέλεγκτης εγκατάστασης των ΑΠΕ.
Ειδικότερα, ανέφερε πως στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης, εκατοντάδες εργαζόμενοι ζουν τις οικογένειες τους από τη δουλειά τους στους ΑΗΣ καθώς και από την εξόρυξη και τη μεταφορά λιγνίτη από τα ορυχεία προς τους ΑΗΣ. «Το κλείσιμο των ΑΗΣ θα έχει τραγικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή συνολικότερα και θα οδηγήσει την ερήμωση των χωριών γύρω από τους ΑΗΣ. Διαχρονικά, οι ελληνικές κυβερνήσεις, συνδιαμορφώνοντας και εξειδικεύοντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, έχουν απαξιώσει μια εγχώρια, φθηνή πηγή ενέργειας, όπως είναι ο λιγνίτης, ο οποίος καθίσταται τεχνητά ακριβότερος λόγω του εμπορίου ρύπων της Ε.Ε.» τόνισε ο κ. Στολτίδης.
Συνέχισε λέγοντας, πως παράλληλα, με ευθύνη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, έχει προκριθεί η αξιοποίηση του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει τόσο σπατάλη ενέργειας, όσο και ενεργειακή εξάρτηση της χώρας. Επιπλέον, έριξε βολές κατά της κυβέρνησης λέγοντας πως πρόκειται για υποκρισία το ότι δηλώνει πως το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς υπάρχει σύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία που μπορεί να μειώσει τους ρύπους και να κάνει τις λιγνιτικές μονάδες πιο φιλικές στο περιβάλλον.
«Το μέγεθος της υποκρισίας φαίνεται όμως και από την άναρχη και ανεξέλεγκτη επέκταση των ΑΠΕ και την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Κεντρικής Πελοποννήσου αλλά και από τα σχέδια για την προώθηση της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων στις παραπάνω περιοχές. Το πραγματικό κριτήριο της πράσινης μετάβασης δεν είναι ούτε η προστασία τους περιβάλλοντος, ούτε η ορθολογική χρήση των πηγών ενέργειας» κατέληξε ο κ. Στολτίδης.