«Ναι» στην παραμονή και ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία και στον πεζόδρομο

5 Min Read

Με την… τρίτη πέρασε η αλλαγή του κανονισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο

Με την… τρίτη «πέρασαν» τελικά οι τροποποιήσεις που προβλέπει ο νέος κανονισμός κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Κοζάνης. Το βράδυ της Τρίτης το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το νέο κανονισμό μετά από μια συζήτηση με εντάσεις, επικρίσεις, σπόντες και πολιτικές συγκρούσεις.

Ο νέος κανονισμός ψηφίστηκε κατ’ άρθρο παρουσία των δημοτικών συμβούλων που απαιτούνταν. Συνολικά 21 σύμβουλοι υπερψήφισαν τον κανονισμό στο σύνολό τους και 24 υπερψήφισαν την παραμονή των τραπεζοκαθισμάτων στο «φρύδι» του επάνω μέρους της κεντρικής πλατείας.

Σκληρή κόντρα προκλήθηκε μεταξύ του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χάρη Κουζιάκη και του Προέδρου του οργάνου Μάρκου Φλώρου, με αφορμή τον σχολιασμό που έκανε στο τελευταίο δια ζώσης συμβούλιο όταν και δεν πέρασε ο κανονισμός. Να θυμίσουμε πως ο κ. Φλώρος με το που γνωστοποιήθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είπε χαρακτηριστικά «αγαπητοί καταστηματάρχες, μπορείτε να υποστείτε τις όποιες συνέπειες που προβλέπει ο νόμος. Συγνώμη αλλά όσοι δεν τον ψήφισαν έχουν την όποια ευθύνη». Η δήλωση αυτή καταδικάστηκε και από τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης με τον κ. Κουζιάκη να καλεί τον κ. Φλώρο να ανακαλέσει γιατί «μια τέτοια δήλωση απαξιώνει το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου, απαξιώνει το ρόλο αυτών που ψηφίζουν διαφορετικά από την γνώμη και την άποψη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, προάγει τον κοινωνικό αυτοματισμό, προάγει την ένταση στην τοπική κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φλώρος απάντησε σε υψηλούς τόνους στον κ. Κουζιάκη λέγοντας πως «απαξιώνετε όχι μόνο το δημοτικό συμβούλιο αλλά την πολιτική με τέτοιο τρόπο που οι νέοι που μας βλέπουν απομακρύνονται από αυτήν (…) Η συγκεκριμένη αναφορά έγινε όχι με την έννοια του μαλώματος αλλά ότι αυτοί που δεν ψήφισαν ευθύνονται που δεν πάρθηκε καμία απόφαση. Αν νομίζετε ότι αυτό οδηγεί στο να με καλείτε να παραιτηθώ, έχετε το δικαίωμα να καταθέσετε πρόταση μομφής και θα την δεχθώ πολύ ευχαρίστως. Ούτε ήθελα να προσβλω κανέναν ούτε τίποτα τέτοιο και αν πρόσβαλλα κάποιον να ζητήσω συγνώμη» είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Φλώρος. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο «Κλεισθένης» δεν προβλέπει πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση προς τον Πρόεδρο των οργάνων.

Ο κ. Φλώρος δικαιολόγησε την κίνησή του να πραγματοποιήσει δια περιφοράς συνεδρίαση μιας και, όπως είπε, η συζήτηση είχε ήδη εξαντληθεί στη δια ζώσης συνεδρίαση και απέμενε μόνο η ψηφοφορία. Μάλιστα κατηγόρησε τον κ. Κουζιάκη και όλη την αντιπολίτευση που απείχε από την διαδικασία, ότι δεν είχαν το σθένος να ενημερώσουν τη γραμματεία του οργάνου για την αποχή αλλά να το δηλώσουν μέσω ανακοίνωσής τους στα ΜΜΕ.

 

Εκφράστηκε η έντονη ανησυχία για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων

Η αντιπολίτευση ωστόσο συνέχισε να εκφράζει τις αμφιβολίες του για την αλλαγή του κανονισμού και την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, ειδικά στον κεντρικό πεζόδρομο της οδού Ειρήνης. Τόσο ο εισηγητής του θέματος αντιδήμαρχος Δημήτρης Παφύλης όσο και ο Διευθυντής της υπηρεσίας Γιώργος Μπιλιώνης εξήγησαν πως όλα έχουν προβλεφθεί σύμφωνα με το νόμο και πως θα τηρηθούν οι αποστάσεις που περιγράφονται. Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Φώτης Κεχαγιάς, εξέφρασε τη διαφωνία του για την ανάπτυξη στην οδό Ειρήνης γιατί εμποδίζεται ακόμη και η όδευση τυφλών, όπως είπε, και δεν θα υπάρχει σε καμία περίπτωση αρκετός χώρος για διέλευση πεζών και ΑμεΑ.

Στη συνεδρίαση βρέθηκαν καταστηματάρχες και εργαζόμενοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι ζήτησαν (με την παρουσία τους) την ψήφιση του κανονισμού εκφράζοντας φόβους ότι αν αυτό δεν γίνει τότε κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας τους. Μιλώντας για το θέμα ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νόντας Στολτίδης, υπήρξε στιχομυθία με κάποιον από τους παρευρισκόμενους με τον κ. Στολτίδη σε υψηλούς τόνους να ρωτά ρητορικά «είστε όλοι ασφαλισμένοι οι εργαζόμενοι όπως πρέπει; Πληρώνεστε υπερωρίες; Τέτοιες θέσεις εργασίας θέλετε να προστατεύσετε με ελαστικές σχέσεις εργασίας;»

Τις ενστάσεις του και τη μη ώριμη συμπεριφορά των καταστηματαρχών καθώς και την παραβίαση των ορίων που προβλέπονται από το νόμο τις βραδινές ώρες, κατέθεσε και ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Κοζάνης Μιχάλης Μίγγος.

 

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση