Νέα κραυγή αγωνίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Παιδιατρικής του Μαμάτσειου- «Δε χρειάζεται να διαβάσουμε άλλα κείμενα στήριξης στην Παιδιατρική. Πρέπει να γίνουν πράξεις»

4 Min Read

Μια ακόμη κραυγή αγωνίας, αυτή την φορά από τον Ειδικευόμενο Ιατρό Παιδιατρικής Σάββα  Ιορδανίδη, για την υποστελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής του Μαμάτσειου, που οδηγεί στο να υπάρχει πρόγραμμα εφημερίας μόνο μέχρι  τις 25 Οκτωβρίου για αυτό το μήνα.

«Η κατάσταση στην Παιδιατρική του Γ.Ν. Κοζάνης έχει εξηγηθεί πολλές φορές εδώ και αρκετό καιρό. Δύο παιδίατροι, ένας  μόνιμος Επιμελητής Β’, μία Επικουρική Επιμελήτρια Β’ μέχρι 31/12/2022. Ήδη κάνουν 10-11 εφημερίες έκαστος για να καλύπτονται οι ανάγκες της κλινικής. Βέβαια, από τον Ιούλιο που η κατάσταση άρχισε να ζορίζει αρκετά έχουμε φτάσει τέλη Οκτωβρίου και μπορώ να πω με μεγάλη σιγουριά πως η κατάσταση είναι χειρότερη. Κι αυτό επειδή οι όποιες εφεδρείες υπήρχαν, τελείωσαν. Πέραν των 2 παιδιάτρων, μετακινούνται παιδίατροι από το Γ.Ν. Νάουσας για 1 εφημερία έκαστος. Η σύμβαση της ιδιώτη παιδιάτρου έληξε οπότε δε συμμετείχε στο πρόγραμμα εφημεριών του Οκτωβρίου. Η μετακινούμενη Διευθύντρια Παιδιατρικής από το Κ.Υ. Σερβίων αποχωρεί προς συνταξιοδότηση και δε θα συμμετέχει στο πρόγραμμα του Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι αποχωρεί μία παιδίατρος από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας οπότε το κενό είναι διπλό, μένουν και τα Σέρβια χωρίς παιδίατρο» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ιορδανίδης, η οποία έχει σταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς και  αναρωτιέται αν «αλήθεια το σκέφτεται κάποιος αυτό συνδυαστικά».

Όλα αυτά σύμφωνα με τον κ. Ιορδανίδη έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει πρόγραμμα εφημεριών Οκτωβρίου μέχρι 25/10/2022 ενώ το πρόγραμμα Νοεμβρίου προβλέπεται με ακόμη περισσότερα κενά.

Ο γιατρός επισημαίνει ακόμη πως λανθασμένα έχει δοθεί η εντύπωση ότι η λειτουργία της Παιδιατρικής είναι εξασφαλισμένη μέχρι τέλος του έτους.

« Ήδη σε πρόσφατη νόσηση του ενός  εκ των δύο παιδιάτρων η κλινική έκλεισε αιφνιδιαστικά. Το ίδιο θα συμβεί και σε κάθε επόμενο σοβαρό ζήτημα, θέτοντας σε κίνδυνο υγεία παιδικών ασθενών. Αν κάποιοι θέλετε έτσι να λειτουργεί αυτό το τμήμα, τουλάχιστον να ενημερώσετε υπεύθυνα τον κόσμο».

Ο κ. Ιορδανίδης καταλήγει πως εδώ και καιρό έχουν  ενημερωθεί, με ποικίλους τρόπους, η διοίκηση του νοσοκομείου, η διοίκηση της 3ης Υ.ΠΕ, η διοίκηση του Υπουργείου Υγείας, η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., η Ε.Ι.Ν.ΔΥ.Μ., ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης, Δήμος Κοζάνης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Βουλευτές της Εκλογικής Περιφέρειας Κοζάνης, λοιποί πολιτικοί φορείς και σύλλογοι γονέων και τα ΜΜΕ.

«Σε όλους αυτούς απευθύνω ξανά ΕΚΚΛΗΣΗ να προβούν σε ΑΜΕΣΕΣ και ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ενέργειες για να στελεχωθεί η κλινική και να λυθεί το πρόβλημα. Μιλήστε μεταξύ σας κυρίες και κύριοι, πολύ πιθανόν όλοι μαζεμένοι να καταφέρετε κάτι παραπάνω. Καλώ και τον πληθυσμό του νομού να ενημερωθεί και να πράξει αυτοβούλως. Αφορά τα δικά σας παιδιά όλο αυτό.

Δε χρειάζεται να διαβάσουμε άλλα κείμενα στήριξης στην Παιδιατρική. Πρέπει να γίνουν πράξεις και μάλιστα τάχιστα καθώς η κατάσταση είναι κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Ειδάλλως, να ενημερωθεί ο πληθυσμός της Κοζάνης υπεύθυνα σχετικά με το τί θα συμβεί από 26 Οκτωβρίου κι έπειτα. Μην αφήσετε την υγεία των παιδιών στην τύχη. Μην περιμένετε να γίνει κάτι στραβό για να αναλάβετε πρωτοβουλίες» καταλήγει.

 

Μοιραστείτε την είδηση